“Κάτι σπάει” στις χρηματοπιστωτικές αγορές – Τι κρύβεται πίσω από το ξεπούλημα στα ομόλογα

Εντείνεται το sell-off στις διεθνείς αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό. Με την απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 5%, για πρώτη φορά από το 2007, το sell-off  επεκτείνεται και σε άλλες αγορές,

στα εταιρικά ομόλογα και στις μετοχές.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το CNBC, κάτι σπάει στις αγορές . Και δεν είναι άλλο από το αφήγημα: «Το εν λόγω αφήγημα έλεγε ότι η Federal Reserve κρατά τα επιτόκια χαμηλά και όλοι στη Wall Street απολαμβάνουν τους καρπούς».

«Όταν έχεις μια οικονομία προδιαγεγραμμένη με μηδενικά επιτόκια, αυτή η γρήγορη κίνηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου προς το 5%, σημαίνει ότι οι υπολογισμοί πρέπει να αλλάξουν, γιατί οι επιπτώσεις αλλάζουν. Το κόστος κεφαλαίου ανεβαίνει, οι εταιρείες θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με υψηλότερα επιτόκια», λέει στο CNBC ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

«Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα του έτους αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα σε άλλες περιοχές και κλάδους», γράφει ο Steven Major, επικεφαλής ανάλυσης ομολόγων της HSBC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η νέα πραγματικότητα για τις αγορές διαμορφώνεται καθώς αξιωματούχοι τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Federal Reserve κάνουν όλο και πιο σαφές ότι δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τα επιτόκια σύντομα. Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αυξημένη προσφορά ομολόγων φουσκώνουν.

Έτσι, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3%, δηλαδή σε επίπεδα που δεν είχαμε συναντήσει από το 2011.

«Ένα πράγμα που με ανησυχεί είναι η ταχύτητα του sell-off, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές», σημειώνει η Alexandra Ivanova, διαχειρίστρια κεφαλαίων της Invesco.

Πραγματικότητα, οι διακυμάνσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα εταιρικά ομολόγα και τις μετοχές, με τον S&P 500 να υποχωρεί σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Τρίτη.

«Αυτές οι κινήσεις αρχίζουν να προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις αγορές», λέει στο Bloomberg ο James Wilson, διαχειριστής της Jamieson Coote Bonds Pty. «Αυτή τη στιγμή οι αγοραστές απέχουν και κανείς δεν θέλει να μπει μπροστά από τις αποδόσεις που αυξάνονται, παρότι τα ομόλογα φτάνουν σε αρκετά υπερπουλημένα επίπεδα».

Τα ομόλογα διεθνώς έχουν υποχωρήσει κατά 3,5% από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να διαμορφώνονται σε επίπεδα που θα φάνταζαν αδιανόητα στις αρχές του 2023.

Το sell-off έχει υπάρξει τόσο βίαιο ώστε οι αισιόδοξοι επενδυτές σήκωσαν τα χέρια ψηλά και τα τμήματα αναλύσεων των μεγάλων τραπεζών της Wall Street αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους.

Οι τράπεζες στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών

Πολλά κομμάτια της οικονομίας βρίσκονται τώρα αντιμέτωπα με τον επιτοκιακό κίνδυνο, αλλά  η απειλή είναι μεγαλύτερη στις τράπεζες. Ο κλάδος ήδη ταρακουνήθηκε φέτος από την κατάρρευση τραπεζών που είχαν μεγάλες θέσεις σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα και αναγκάστηκαν να τις πουλήσουν με ζημιές, εν μέσω bank runs.

Σύμφωνα με το CNBC, οι λογιστικές ζημιές στα χαρτοφυλάκια των αμερικανικών τραπεζών ανήλθαν το δεύτερο τρίμηνο στα 558,4 δισ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον Larry McDonald, βετεράνο της Wall Street και ιδρυτή του «The Bear Traps Report». Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να καλύψουν αυτές τις ζημιές, ίσως να χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που ασκήσει πιέσεις στις μετοχές.

Keywords
Αναζητήσεις
kati-spaei-stis-chrimatopistotikes-agores--ti-kryvetai-piso-apo-to-xepoulima-sta-omologa.htm
Τυχαία Θέματα