Κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές – Το χρήμα επιστρέφει στισ ΗΠΑ – Στο μάτι του κυκλώνα η Ασία

Ανησυχητικές ομοιότητες με την Ασιατική Κρίση του 1997-1998 εντοπίζουν οι αναλυτές στο μαζικό ξεπούλημα που σημειώνεται στις αναδυόμενες αγορές, εκφράζοντας φόβους για ένα φαινόμενο ντόμινο, που θα ξεκινήσει από την Ινδία και την Ινδονησία και θα επεκταθεί και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αφορμή για το sell off, από το οποίο δεν γλίτωσαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, είναι η διαφαινόμενη επιβράδυνση του τυπώματος χρήματος από τη Fed το Σεπτέμβριο, που οδηγεί σε μαζική έξοδο του λεγόμενου “hot money” από τις αναδυόμενες

αγορές και στην επιστροφή του σε αμερικανικό έδαφος.

Τα 3,9 τρισ. δολάρια που εισέρρευσαν στις αναδυόμενες αγορές κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αρχίσει να αποχωρούν, καθώς ο Ben Bernanke ετοιμάζεται να πατήσει “φρένο” στο τύπωμα χρήματος, από τον επόμενο μήνα.

“Όλο αυτό το τύπωμα χρήματος δημιούργησε μια τεράστια φούσκα πιστώσεων στην Ασία. Το έγκλημα έχει ήδη γίνει, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές. Είναι σαν ένα margin call. Τα νοικοκυριά θα πρέπει να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή πλούτου”, προειδοποιεί ο Kevin Lai, οικονομολόγος της Daiwa Securities.

Τα προειδοποιητικά καμπανάκια ηχούν ήδη στην Ασία. Η Ταϊλάνδη βυθίστηκε σε ύφεση, οι μετοχές στην Ινδονησία εισήλθαν και τεχνικά σε bear market καθώς έχουν χάσει 20% από το προηγούμενο υψηλό τους, η ινδική ρουπία σημείωσε σήμερα ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και τα κόκκινα δάνεια των κινεζικών τραπεζών αυξάνονται.

Καθώς η παγκόσμια ρευστότητα περιορίζεται και η κινεζική οικονομία επιβραδύνει, το κερδοσκοπικό χρήμα δεν αντιμετωπίζει πια την Ασία σαν τη γη των ευκαιριών, αλλά προτιμά να αναζητήσει την τύχη του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου οι οικονομίες βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης.

“Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται τώρα ακριβώς πάνω από τις αναδυόμενες αγορές, δύο χρόνια αφότου κινήθηκε πάνω από την Ευρώπη και τέσσερα χρόνια αφότου χτύπησε στις ΗΠΑ”, δηλώνει ο Stephen Jen, πρώην επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων της Morgan Stanley και ιδρυτής του hedge fund SLJ Macro Partners. “Αυτό ίσως είναι σοβαρό για την Ασία”.

Το τελευταίο τρίμηνο, ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index έχει υποχωρήσει κατά 9%, την ώρα που ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 1,2% και ο Stoxx Europe 600 Index απώλειες 2,4%.

Το χρηματιστήριο της Ινδίας έχει σημειώσει πτώση άνω του 5% την τελευταία εβδομάδα και της Ταϊλάνδης χάνει πάνω από 6%. Ο δείκτης Jakarta Composite Index της Ινδονησίας σημειώνει απώλειες 20% από το κλείσιμο της 20ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Manmohan Singh, πασχίζει να μετριάσει την πτώση της ρουπίας και να διαβεβαιώσει τους ξένους επενδυτές ότι το νόμισμά του είναι ασφαλές, καθώς καλείται να καλύψει ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ρεκόρ και να τονώσει την ανάπτυξη. Η ρουπία έχει χάσει το 28% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά τα τελευταία δύο χρόνια και πολλοί θυμούνται τις ημέρες της κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα