Κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και τράπεζες στο τραπέζι του ΣΥΡΙΖΑ με επιδόρπιο… Ρουβίκωνα

Με την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα που υπενθύμισε πως “τι άλλο θα είχε κάνει η δεξιά που δεν κάνει ο Σύριζα;”, σημαδεύτηκε η εκδήλωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου το απόγευμα της Τρίτης στο ΤΙΤΑΝΙΑ, όπου μίλησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο ανοιχτό μέτωπο με τους δανειστές για

τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και στα κόκκινα δάνεια, το χρέος, το παράλληλο πρόγραμμα και το υπερταμείο, το οποίο προκάλεσε εσωκομματικές αντιδράσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το τραπεζικό σύστημα

Είπε ότι “το τραπεζικό σύστημα είναι στον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού” και τόνισε: “Δε νομίζω ότι το κόμμα μας πρέπει να ξεχάσει ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι κάτω από κοινωνικό έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία”.

Ο κ.Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 με δόση αυτοκριτικής και επιμένοντας στο παράλληλο πρόγραμμα.

“Μετά το περσινό ‘ευχάριστο’ καλοκαίρι χωρίσαμε τη στρατηγική μας σε τρεις ‘κουβάδες’:

-Την εφαρμογη των συμφωνηθέντων, που πρέπει να γινει γρήγορα

-Σε αυτά που διαπραγματευόμαστε, όπως οι εργασιακές σχέσεις τώρα

-Το παράλληλο πρόγραμμα, που πρέπει να δούμε στο συνεδριο και να κάνουμε τον αριστερό μας κόσμο περήφανο και να πουν οι σύντροφοι μας στο Βερολίνο, στο Παρίσι, πως υπόγραψαν ναι, αλλα κοιτάξτε τι έκαναν”

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι: “Μόνο αν αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια, αυτή η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα πάει χαμένη όπως πήγε η προηγούμενη”, προσθέτοντας ότι η άλλη διάσταση που πρέπει να συζητηθεί είναι το αναπτυξιακό σχέδιο.

Όρισε ως προτεραιότητα “να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση”, ώστε μετά να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, να ενταχθούν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να υπάρξει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση στην άρση της κίνησης κεφαλαίων (capital controls).

Ο κ.Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα του υπερταμείου, το οποίο έχει προκαλέσει εσωκομματική δυσθυμία. Εξήγησε ότι το δικό του μοντέλο είναι αυτό που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση για το υπερταμείο, δηλαδή ότι θα αφορά αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και η ρευστοποίηση να γίνεται είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε με άλλα μέσα, δηλαδή με αξιοποίηση.

“Η στρατηγική της κυβέρνησης πρέπει να είναι: κάθε εμπόδιο για καλό”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.

Ο Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ

“Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να προχωρήσει η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας”, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ανέφερε πως υπάρχουν νομικά εμπόδια στην ΕΕ για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Τραπεζών εντός των συνόρων της ΕΕ.

Εκτίμησε πως έως το τέλος του έτους ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στο σχέδιο Γιουνκερ θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα οι επενδυτές θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις ένταξης των σχεδίων τους στον νέο Αναπτυξιακό νόμο.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών οφειλών ο υπουργός είπε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον μήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει την αίτηση του, μέσω ειδικά διαμορφωμένων προτύπων που θα βρίσκει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει ηλεκτρονικά και θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει την περίπτωση του δανείου του, μέσω προτυποποιημένων μελετών βιωσιμότητας.

Αφού κατατεθεί η αίτηση για αναδιάρθρωση, θα την αναλαμβάνει ένας συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιον του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στο βαθμό που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται με βάση ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ οι μεγαλύτερες θα αξιολογούνται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία των πιστωτών και του οφειλέτη, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Για να συμβεί αυτό αρκεί να συναινέσουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών για το 60% της οφειλής και στη συνέχεια, η δικαστική απόφαση, θα επιβάλλει και στο υπόλοιπο 40% να συμμορφωθεί.

Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί: θα μπορεί να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών και άλλους τρόπους που περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο επιχειρηματίας ή οι μέτοχοι θα υποχρεούνται να χρηματοδοτούν την εταιρεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα απομακρύνονται και θα ορίζονται ως μέτοχοι οι δανειστές, που θα αναζητούν επενδυτή. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχουν προβλέψεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη φορολόγηση της ωφέλειας που προκύπτει από τις διαγραφές τραπεζικών χρεών. Παράλληλα, προωθείται σειρά παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα, για να διασφαλιστεί η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενισχυθεί τα δικαστήρια, δημιουργούνται ειδικευμένα δικαστήρια για υποθέσεις υπερχρέωσης ή αδυναμίας αποπληρωμής χρεών και προωθούνται αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ

Στην εκδήλωση έκαναν έφοδο μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνα.

Οι «εισβολείς» έριξαν φυλλάδια που έγραφαν «Διαγραφή του Χρέους έξω από την Ε.Ε.- Με λόγια επανάσταση δε γίνεται λαέ»

Σε ανάρτησή τους σε διαδικτυακό τόπο εξηγώντας το «ντου» επικαλούνται ρήση του Ιταλού βιομηχάνου Ανιέλι και σημειώνουν «Πράγματι, ας αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά: τι άλλο θα είχε κάνει η δεξιά που δεν κάνει ο Σύριζα;»

Keywords
Τυχαία Θέματα