ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΕ – ΔΝΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ – ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΙΣΧΥΟΥΝ


[UPD] Τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση καταφθάνουν από το πρωί της Δευτέρας. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκαναν Ντάισελμπλουμ, Σουλτς αλλά και ο Μπ. Κερέ, ενδεικτικές των προθέσεων των εταίρων απέναντι στον Α. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Μηνύματα και από Π. Μοσκοβισί, Ζ.Κ. Γιούνκερ και Κρ. Λαγκάρντ. Πολύ νωρίς να συζητήσουμε για το χρέος

λέει ο Β. Σόιμπλε.

Αναλυτικά:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΪΜΠΛΕ – ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Είναι πολύ νωρίς για την ευρωζώνη να συζητήσει τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για λήξη της λιτότητας και για ελάφρυνση του χρέους της χώρας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.

«Θα δούμε ποια είναι η άποψη της νέας κυβέρνησης για τα πράγματα. Γνωρίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά αυτό είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Δε νομίζω πως έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος για το Eurogroup.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν ψηφίσει και το αποτέλεσμα είναι σαφές», δήλωσε.

Την ετοιμότητά τους να ακούσουν και να συζητήσουν τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JC Juncker και ο επίτροπος Οικονομίας Pierre Moscovici, προσερχόμενοι στο Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παράλληλα, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπενθύμισαν την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Ο Jean Claude Juncker αφού τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και ότι η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο JC Juncker δήλωσε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη μιλήσει με τον κ. Τσίπρα, χαριτολογώντας, ο Juncker απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος, Pierre Moscovici, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί σήμερα κιόλας, γιατί θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές Αρχές.

Όπως είπε ο P. Moscovici, υπάρχουν κοινοί στόχοι της Επιτροπής με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες», ανέφερε ο Moscovici.

Ο Pierre Moscovici σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει το δικό της πρόγραμμα και τις δικές της προτεραιότητες. Έδωσε, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις νέες ελληνικές Αρχές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού για τους ίδιους στόχους, ώστε η Ελλάδα να γίνει ισχυρή, να έχει μια δημιουργική οικονομία που να απαντά στις ανάγκες του λαού της και με προφανή στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Εξάλλου, ο Moscovici εξέφρασε την ελπίδα, το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Moscovici τόνισε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση.

Ερωτηθείς για το μέλλον της τρόικας, ο Moscovici είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή. Όπως είπε, είναι θετικό το γεγονός ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και η ανεργία μειώνεται και αυτά τα κεκτημένα δεν πρέπει να τεθούν εν αμφιβόλω. Τέλος, ο Moscovici ανέφερε ότι δεν είχε ακόμα τη χαρά να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η πόρτα του γραφείου του στην Επιτροπή είναι ανοιχτή.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Θα συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και να βοηθήσει την Αθήνα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

“Η Κομισιόν σέβεται πλήρως την κυρίαρχη και δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση από την στιγμή που θα σχηματιστεί” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα έχεικάνει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε στην στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών προκλήσεων που παραμένουν”.

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΠΡΩΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες”.

Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα τεθεί επί τάπητος μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει πολύ χαμηλή στήριξη σε ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μ. ΣΟΥΛΤΣ: Η διαγραφή του ελληνικού χρέους αποκλείεται – Θα βρεθεί άλλη λύση

Βεβαιότητά πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σχετικά με πια πιθανή διαγραφή του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, Deutschlandfunk, ο Martin Schulz ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, χθες, Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας του ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι «θα κατορθώσουμε μια πλειοψηφία για μια διαγραφή» σχετικά με μια πιθανή διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση τους ελληνικού χρέους.

Ο Μ. Schulz τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών σχετικά με ένα κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπως για παράδειγμα να εργαστούν προς τη βελτίωση των κρατικών εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, είναι ρεαλιστής, που ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, ώστε να βρει έναν σύμμαχο για την κυβέρνησή του, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει πολλές από τις «ριζοσπαστικές του απαιτήσεις», που έθεσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μπενουά Κερέ – ΕΚΤ: Καμία ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε καμία ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblat ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους… Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν για νομικούς λόγους.

Ο Μπενουά Κερέ δήλωσε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση για να δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.

Κρ. Λαγκάρντ: Μήνυμα στη νέα κυβέρνηση – “Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες”

Mήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στέλνει η γενική διεθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde.

«Υπάρχουν κανόνες τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί», αναφέρει η Lagarde, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, η ευρωζώνη λειτουργεί με βάση κάποιους εσωτερικούς κανόνες και δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για καμία χώρα.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για την εφαρμογή σοβαρών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνουν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με την πολιτική της λιτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι λένε οι ξένοι ηγέτες για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Τα συγχαρητήρια στον Α. Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα