Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 αποτελέσματα από τα τεστ στα αεροδρόμια

12:31 2/7/2020 - Πηγή: BankWars

Ευχάριστα είναι τα νέα από τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν χθες, πρώτη μέρα ανοίγματος του Τουρισμού, σε τουρίστες που έφτασαν στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως καλή «εικόνα» για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια, θα έχουν σε περίπου 15 ημέρες.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ από το Ηράκλειο

της Κρήτης και είναι όλα αρνητικά, ενώ εντός της ημέρας θα βγαίνουν συνεχώς αποτελέσματα απο τους τουλάχιστον 5.889 δειγματοληπτικούς έλεγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ισάριθμους επιβάτεςδιεθνών πτήσεων.

Οι περισσότεροι έλεγχοι διενεργήθηκαν, όπως είναι αναμενόμενο, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -κατά πληροφορίες περίπου 2.000 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 1.000 στο «Μακεδονία»- ενώ στον απολογισμό της πρώτης ημέρας επανεκκίνησης του τουρισμού περιλαμβάνονται και τα αεροδρόμια δημοφιλών τουριστικών προορισμών στη νησιωτική χώρα.

Αναλυτικά, ο αριθμός των τεστ που έγιναν χθες ανά πτήση:

2.500 Αθήνα “Ελευθέριος Βενιζέλος”
349 Θεσσαλονίκη
586 Ρόδος
70  Ζάκυνθος
350 Χανιά
3  Σκύρος
324 Κως
120 Μύκονος
6 Κάρπαθος
66 Σκιάθος
76  Άκτιο
810 Ηράκλειο
350  Κέρκυρα
11 Κεφαλονιά

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, πρώτη ημέρα ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας υπήρξαν κάποια προβλήματα αναφορικά με τη συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού επιβατών, που αρκετοί επιβάτες δεν είχαν συμπληρώσει και συνεπακόλουθα δεν είχαν λάβει και το απαιτούμενο QR-code. Αυτό προκάλεσε μικρές καθυστερήσεις καθώς οι επιβάτες που δεν το είχαν κάνει, το συμπλήρωναν στο αεροδρόμιο άφιξης, λάμβαναν το QR-code και ανάλογα με τον αλγόριθμο έκαναν ή όχι μοριακό τεστ.

Υπήρχαν κάποιες πτήσεις που δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα το 50% των επιβατών, γεγονός που καθυστέρησε επιπλέον τη διαδικασία. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα «επιμέλειας» των επιβατών και παράλληλου συναγερμού καταγράφηκε σε πτήση από Δανία που έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Το 100% των επιβατών είχε συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού και είχε και το QR-code, ο αλγόριθμος όμως ανέδειξε το 90% «κόκκινους» προκειμένου να υποβληθούν σε μοριακά τεστ.

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι και τα τεστ

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού, με τη χρήση ενός «έξυπνου» αλγόριθμου που υπολογίζει, με βάση το QR code που θα επιδεικνύουν υποχρεωτικά οι ταξιδιώτες, αν αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται πως οι επιβάτες που υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση του αποτελέσματος του ελέγχου.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που θα προκύψει από τους ελέγχους αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο που θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών για όλο το επόμενο διάστημα των τριών μηνών της εφετινής τουριστικής περιόδου. Ευλόγως υπάρχει αγωνία για το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας testing που έλαβε χώρα σε όλα τα αεροδρόμια που είχαν διεθνείς πτήσεις γιατί θα δώσει την πρώτη επιδημιολογική εικόνα για τον κορωνοϊό στους επισκέπτες της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ιουνίου -που δεν αφορούσαν βεβαίως τουρίστες- 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα ήταν «εισαγόμενο». Από τα 500 κρούσματα του Ιουνίου, σχεδόν 100 αφορούσαν άτομο εισερχόμενο στην ελληνική επικράτεια από άλλη χώρα, είτε Έλληνα είτε αλλοδαπό.

Ωστόσο, πλέον οι συσχετισμοί αλλάζουν αφού οι αφίξεις επισκεπτών πολλαπλασιάζονται. Είναι ενδεικτικό, ότι τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σχεδόν το 50% των κρουσμάτων ημερησίως ήταν «εισαγόμενα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Από αυτά, τα 11 αναφέρθηκαν ως «εισαγόμενα» – 4 μέσω Προμαχώνα, 4 μέσω πτήσεων, 2 μέσω Αλβανίας και 1 που αφορούσε Ελληνοαμερικανό στην Κάρπαθο. Τα 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στην εστία της Θράκης (1 στη Ροδόπη και 8 στην Ξάνθη), τα 2 στην Καστοριά η οποία μετρά πλέον 17 κρούσματα και τέλος 1 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432, εκ των οποίων τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι τρεις προκλήσεις μετά το άνοιγμα του τουρισμού

Η εμφάνιση νέων και μάλιστα εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19, η διασπορά τους στην τοπική κοινότητα και η συλλήβδην αντιμετώπισή τους, είναι ένα ζήτημα που μεσούντος του καλοκαιριού, που η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μιλώντας στο MEGA, o επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πραγματοποιούνταν τεστ σε όλους τους τουρίστες, δεν θα ήταν εφικτή η διάγνωση όλων των κρουσμάτων.

Αυτό οφείλεται στο ότι «κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο επώασης, άρα δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί ο ιός». Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού θα έρθουν οδικώς, λόγω του δεύτερου κύματος που επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και πάνω».

Οι ειδικοί υπολογίζουν, ότι σε περίοδο, δύο με τρεις μήνες, η Ελλάδα θα υποδεχθεί λιγότερα από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμό που χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» ο κ. Μαγιορκίνης, γιατί «τα περισσότερα θα είναι ασυμπτωματικά και δεν θα κάνουν μεταδόσεις», ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν και νοσηλεία.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι ένα τοπικό lockdown σε νησί θα είναι έσχατο μέτρο, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

«Αρχικά θα γίνεται τεστ στον άμεσο κύκλο του ατόμου που διαγνώστηκε με κορωνοϊό και στη συνέχεια σε πιο διευρυμένο. Αν στον άμεσο κύκλο δεν έχουν γίνει πολλές μεταδόσεις, δεν θα έχουν γίνει και στον πιο ευρύ κύκλο. Ο κορωνοϊός δεν συμπεριφέρεται ομοιόμορφα. Κάποιοι τον μεταδίδουν πολύ, κάποιοι καθόλου. Έχει περίεργη μετάδοση ως ιός» τόνισε. «Ο ιός εξελίσσεται συνήθως προς αυξημένη μετάδοση. Ένας ιός εξελίσσεται σε περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερος παθογόνος» σημείωσε ο γιατρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα