Κορωνοϊός: Ειδικό καθεστώς λειτουργίας ζητούν οι ξενοδόχοι της Αττικής

Ειδικό καθεστώς λειτουργίας ζητούν οι ξενοδόχοι της Αττικής, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά πληρότητας και εσόδων λόγω κορωνοϊού και κατάρρευσης της ζήτησης.

Οι απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, 12μηνης λειτουργίας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες που εξετάζονται είναι σε ποσοστά άνω του 90%.

Την κατάσταση περιγράφει σε επιστολή της, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού προς τους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών κ.κ. Χ. Θεοχάρη και 

Χ. Σταϊκούρα, αλλά και στον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, στην πρόεδρο του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, στον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη και στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη.

«Με την επιστολή μας αυτή αιτούμεθα να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό αποφάσεις από τη Πολιτεία που θα διευκολύνουν σε πρακτικό επίπεδο την σωστή διαχείριση της διαμονής ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, αλλά και τις επιπτώσεις από τις τεράστιες οικονομικές απώλειες των αθηναϊκών ξενοδοχείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι 12μηνης λειτουργίας».

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοις της Αθήνας, η Περιφέρεια της Αττικής, με όλους τους τύπους ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και ως η σημαντικότερη πύλη εισόδου στην Ελλάδα, αποτελεί μια μικρογραφία της ξενοδοχίας όλης της χώρας. «Και για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε στη «πρώτη γραμμή των εξελίξεων», βιώνοντας τις πλέον χαρακτηριστικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των γεγονότων.

Αυτή τη στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν από τα ξενοδοχεία μέλη μας, είτε αυτά είναι ξενοδοχεία μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, είτε μεγάλες ή μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της Αττικής και σε όλες τις κατηγορίες αστεριών, αφορούν χωρίς ίχνος υπερβολής «άδεια κτήρια».

Από τις δε κρατήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών και έως τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ακυρώθηκαν ήδη – απ’ τα μέσα ή τα τέλη Φεβρουαρίου. Ελάχιστες κρατήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα άγνωστο και αόριστο μέλλον και όλες οι διαδικασίες πωλήσεων έχουν ‘παγώσει’ σε βάθος χρόνου. Πολλά ξενοδοχεία – μέλη μας σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες, ορισμένα ήδη το αποφάσισαν, άλλα το υλοποίησαν ήδη, κάτι που είναι και εύλογο και κατανοητό.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόσο οι ‘ανοικτές’ μονάδες, όσο και οι ‘κλειστές’, είναι  όλες επί τις ουσίας ήδη ‘κλειστές’.
Από πλευράς μας, ως ΕΞΑΑΑ, κατανοούμε απολύτως τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τον σημαντικό κοινωνικό μας ρόλο, σε ότι αφορά στην απασχόληση αλλά και στην κοινωνική προσφορά, προς Έλληνες και ξένους πολίτες και επισκέπτες, κάτι που σε κάθε περίσταση και σε κάθε ανάγκη που έχει προκύψει το έχουμε αποδείξει – εμπράκτως.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, χρειαζόμαστε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε «ως κεραυνός εν αιθρία», μετατρέποντας (και) την τουριστική Αθήνα από τη μια μέρα στην άλλη σε ‘πόλη φάντασμα’.

Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & ΙΤΕΠ που είδαν το φως της δημοσιότητας φανερώνουν το μέγεθος των απωλειών στα ξενοδοχεία λόγω της πανδημίας, που -θα προσθέσουμε από την πλευρά μας- μεταφράζονται σε απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους δείκτες που εξετάζονται σε ποσοστά άνω του 90%.

Ζητάμε λοιπόν ‘εδώ και τώρα’ από τη Πολιτεία να βρει τους τρόπους με τους οποίους θα ρυθμιστεί μέσω ενός ‘ειδικού καθεστώτος’ κατάλληλου για την περίσταση, η λειτουργία (και) των city hotels, συνεχούς, 12μηνης λειτουργίας».

Σε συνέχεια και της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, οι ξενοδόχοι της Αθήνας ζητούν ένα ειδικό καθεστώς ‘προσωρινού χαρακτήρα’, ή «εκτάκτου ανάγκης», ένα «πλαίσιο» με το οποίο θα αποσαφηνισθεί με «τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούμε στο εξής, τη λειτουργία μας, τις ευθύνες μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας.

Επιπλέον, ζητάμε τις αναγκαίες εξειδικευμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας. Οι φορείς της Ξενοδοχίας (ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ) έχουν προσεγγίσει πιθανές ρυθμίσεις και έχουν συντάξει προτάσεις μέτρων που εστιάζουν α) στις φορολογικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μας, β) στις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά και γ) σε τρόπους διευκόλυνσης των επιχειρήσεων στα θέματα ρευστότητας / επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Από πλευράς μας υπογραμμίζουμε την διάθεσή μας να λειτουργήσουμε συντεταγμένα με τη Πολιτεία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ειδικά τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας – του καθρέφτη όλης της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε πως αντικειμενικά, ζώντας ‘κεκλεισμένων των θυρών’ πολίτες και τουρίστες της Αθήνας, χωρίς δυνατότητα κοντινών εκδρομών, περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διασκέδασης και αγορών και χωρίς το «χαμόγελο της φιλοξενίας’, τουρισμός ούτως ή άλλως δεν υφίσταται – με όλες τις συνέπειες», επισημαίνεται στην επιστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα