Κορωνοϊός: Προβληματισμός από την έξαρση σε νησιά – Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Πονοκέφαλο προκαλεί στους ειδικούς η έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρς, ειδικά σε αρκετά νησιά που πλέον βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο».

Μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον τουρισμό, καθώς πολλές περιοχές που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς βρίσκονται μια ανάσα πριν «κοκκινίσουν» και κριθεί αναγκαία η λήψη μέτρων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο δείκτης θετικότητας (Rt) σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%, ακόμη και το 5%,

γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown να φαντάζει πιθανό.

Σήμερα συνεδριάζουν οι επιστήμονες προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση στα νησιά και ενδεχομένως να εισηγηθούν νέα μέτρα έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0,79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,46%.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό θετικότητας (Rt) υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά: Σε Πάρο που έφτασε το 5,51%, Μύκονο με δείκτη 4,27% και Τήνο με 4,20%. Λίγο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό θετικότητας σε Ρέθυμνο και Θήρα, όπου το Rt αγγίζει το 3,76% και 3,40%, αντίστοιχα. Tην ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα), με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε την Τετάρτη μέσω του ΣΚΑΪ ότι η κατάσταση στην Ίο είναι οριακή και ο κίνδυνος lockdown στο νησί είναι ορατός. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει», γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα.

Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο, για να συνδράμουν στην εφαρμογή των μέτρων και να αποφευχθεί το «κλείσιμο» του νησιού.

Τα «πράσινα» νησιά στον δείκτη θετικότητας
Θάσος: 0,09%
Κέα-Κύθνος: 0,17%
Σάμος: 0,44%
Ιθάκη: 0,46%
Ικαρία: 0,73%
Κεφαλονιά: 0,74%
Σποράδες: 0,88%
Σύρος: 0,92%

«Πράσινες» αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας είναι και άλλες περιοχές, όπως η Χαλκιδική με 0,76% αλλά και η Πρέβεζα με 0,60%.

Keywords
Τυχαία Θέματα