Κορωνοιός, Τράπεζες, Τουρκία καθορίζουν το χρόνο των εκλογών – Σήμα για την ημερομηνία οι ρυθμίσεις στο ιδιωτικό χρέος που πνίγει την κοινωνία
Πότε θα γίνουν εκλογές; Τα σενάρια φουντώνουν σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Μητσοτάκης γνωρίζει. Έχει μεν τον πρώτο λόγο, αλλά το βέτο το έχει ο κορωνοιός!
Από τον μπελά του κορωνοιού να είμαστε ευχαριστημένοι αν ξεμπερδέψουμε, σε ένα βαθμό 50%, μετά τον Μάιο, βοηθούσης της θερμοκρασίας. Τα εμβόλια, ακόμα και αν γίνουν στην ώρα τους, θα έχουν αποτελέσματα ορατά περί τα τέλη της χρονιάς.
Όπερ σημαίνει, μάσκες, αποστάσεις και τα συναφή για αρκετούς ακόμα μήνες…Και φυσικά, Πάσχα
Τα εθνικά θέματα με την όποια πρόοδο υπάρξει ή όχι στις διερευνητικές επαφές θα παίξουν το ρόλο τους ως προς την απόφαση για τις εκλογές, αν μάλιστα στην εξίσωση βάλουμε και το Κυπριακό, το οποίο πολλές πλευρές της διεθνούς κοινότητας θέλουν να βρει μια λύση.
Με τον Μπάιντεν στην αρχή της Προεδρίας του, την Μέρκελ έτοιμη να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή το φθινόπωρο, με την ΕΕ ήξεις – αφίξεις, τον Πούτιν να γουστάρει να σκορπά “δαιμόνια” στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κάνοντας “ειλικρινή φίλο” τον Ερντογάν, την Κίνα να μην πολυενδιαφέρεται και τη Μ.Βρετανία να παίζει το “φιλικό παιχνίδι” γενικώς, φαίνεται πως δεν θα έχουμε τα προσδοκώμενα εδώ και 47 χρόνια στο Κυπριακό. Είτε καθίσουμε στο τραπέζι για λύση, είτε δεν καθίσουμε όπως θα μας ζητηθεί, αυτό που θα προκύψει, αν προκύψει, θα μας κάνει να μετανιώσουμε πικρά που δεν πήραμε έστω το… “αντεθνικό” για πολλούς, σχέδιο Ανάν.
Πέρα όμως από τα εθνικά θέματα που θα παίξουν τον ρόλο τους, εκλογές είναι λογικό να γίνουν, όπως και αν το δει κανείς.
Ο Μητσοτάκης, για ανάπτυξη, δουλειές, επενδύσεις εκλέχτηκε, ύφεση, ανεργία μας έφερε ο κορωνοιός. Και μπορεί κάποιες μεγάλες επενδύσεις να προχωρούν, αλλά επενδυτικό “μπουμ”, ούτε για αστείο.Φόρους μειώνει, εισφορές μειώνει αλλά το Ταμείο είναι στα κόκκινα από τα lockdown και τον τουρισμό. Και πάλι καλά, που λόγω της πανδημίας και των αποφάσεων της ΕΚΤ, τα αδιαβάθμητα κρατικά ομόλογα έφτασαν να γίνουν περιζήτητα και μπήκε ο χρόνος με 31 δισ. στο ταμείο του Σταικούρα και του Σκυλακάκη. Παράλληλα όμως, το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε σαν ποσοστό του ΑΕΠ, μιας και το ΑΕΠ από 183 δισ περίπου έπεσε στα 163 δισ.
Ας μη συζητήσουμε το τι γίνεται με το ιδιωτικό χρέος. Φθάνουν στα 240 δισ ευρώ οι οφειλές ιδιωτών σε Κράτος, Τράπεζες, Ταμεία.Ειδικά τα χρέη προς τις τράπεζες, καθώς δεν είναι όλες οι αποφάσεις στο χέρι της κυβέρνησης αλλά στους…θεσμούς (σ.σ. ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ….θεσμούς, με οποιανδήποτε κυβέρνηση στις προσεχείς δεκαετίες), μπορεί να πυροδοτήσουν έντονη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα. Γιατί, άσχετα με αυτά που λένε οι τραπεζίτες περί γενναίων ρυθμίσεων και περί στρατηγικών κακοπληρωτών, η αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών και ότι οι περίφημες εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να πιέζουν αφόρητα τους δανειολήπτες για τις δόσεις. Στρατηγικοί κακοπληρωτές σίγουρα υπάρχουν, αλλά το 80% όσων δεν πληρώνουν στην ώρα τους, απλά, δεν μπορούν.
Επισήμανση: Το θέμα “χρέη στις τράπεζες” θα είναι σε πρώτη θέση στην αντιπαράθεση των κομμάτων στις εκλογές. Και αν η κυβέρνηση δεν το δει, δεν είναι καθόλου απίθανο να πάθει ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ. (Πάντως, δεν θεωρώ τυχαία τα δημοσιεύματα που, αν και διαψεύδονται κατά καιρούς, βγάζουν στη σέντρα τις 120 και τις 240 δόσεις…)
Ο τρόπος, το μεγάλο εγχείρημα αναστροφής της κατάστασης από την μεγάλη ύφεση του 2020 μέσω και των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που θα έλθουν έστω και αργοπορημένα, απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμό.Το θέμα δεν υπήρχε και φυσικά τον Ιούλιο του 2019 καμία εντολή δεν πήρε ο Μητσοτάκης για να το χειριστεί, αλλά ούτε και ο Α.Τσίπρας ώστε να ασκήσει την όποια κριτική, προβάλλοντας το δικό του σχέδιο ανάκαμψης. Αν δούμε τις εκλογές με την κομματική ματιά, λογικό είναι ο Μητσοτάκης, όσο είναι στα πάνω του (και είναι πολύ στα πάνω του όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, όχι γιατί είναι… “Μεσσίας”, αλλά γιατί, όσοι δυσαρεστούνται, δεν πάνε στο δίπλα “μαγαζί” του… “Διαβόλου”) να τις κάνει και να μην περιμένει τη λήξη της τετραετίας του.Ο μήνας εκλογών, όπως είπαμε, θα εξαρτηθεί από το κορωνοιό. Μία Κυριακή του Μαΐου και μία Κυριακή στο τέλος του Σεπτεμβρίου, θεωρούνται πιθανές ημερομηνίες για κάλπες. Σημειώστε, ότι θα χρειαστούν το πιθανότερο, 2 εκλογές. Μία για να “ανατραπεί” η απλή αναλογική και μία με την ενισχυμένη που θα προκύψει, αν φυσικά εκλεγεί πρώτη η ΝΔ στις πρώτες εκλογές.
Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το τέλος της εποχής Μέρκελ
- Ακίνητα Logistics: Ο μεγάλος ωφελημένος της πανδημίας ακτινογραφία του κλάδου από την Geoaxis
- Πώς λειτουργεί η αγορά από σήμερα – Τα μέτρα, οι εκπτώσεις και το χρονικό περιθώριο
- Ανοιχτό ξανά από σήμερα το λιανεμπόριο – Όσα πρέπει να ξέρετε
- Σ. Μπεκατώρου: Η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα- Να βγουν όλα στο φως
- Στα 10 εκατ. ευρώ οι απάτες με κάρτες στην Ελλάδα
- Θα είναι το 2021 δυσκολότερο από το 2020; (δημοσκόπηση)
- Ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις επιδοτούμενης εργασίας
- Αλλάζει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διεθνώς για το βαμβάκι
- Το σχέδιο χρηματοδότησης υποδομών - μεταφορών ως το 2027
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Κορωνοιός, Τράπεζες, Τουρκία καθορίζουν το χρόνο των εκλογών – Σήμα για την ημερομηνία οι ρυθμίσεις στο ιδιωτικό χρέος που πνίγει την κοινωνία
- Οι εφημερίδες της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021
- ΑΚΙΝΗΤΑ: Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για τον Νοέμβριο
- Μόσιαλος: Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ
- Ανάπτυξη 2,03% στην Κίνα το 2020 παρά τον κορωνοιό – 6,5% στο τελευταίο τρίμηνο
- Τελευταία Νέα BankWars
- Κορωνοιός, Τράπεζες, Τουρκία καθορίζουν το χρόνο των εκλογών – Σήμα για την ημερομηνία οι ρυθμίσεις στο ιδιωτικό χρέος που πνίγει την κοινωνία
- Ανάπτυξη 2,03% στην Κίνα το 2020 παρά τον κορωνοιό – 6,5% στο τελευταίο τρίμηνο
- ΑΚΙΝΗΤΑ: Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες για τον Νοέμβριο
- Μόσιαλος: Αισιόδοξα νέα από την πορεία των εμβολιασμών στο Ισραήλ
- Οι εφημερίδες της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021
- Super League: Συνεχίζει ακάθεκτος ο Ολυμπιακός – Μεγάλη νίκη για Παναθηναϊκό
- ΑΚΙΝΗΤΑ: “Χρυσή βίζα” μετά το Brexit και για Βρετανούς
- Στήριξη της ρευστότητας σε πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία
- ΕΕ προς Ρωσία: Αφήστε ελεύθερο τον Ναβάλνι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Signal και Telegram, τα νέα "διαδικτυακά σπίτια" των θυμωμένων συντηρητικών
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο της Σητείας
- Πανδημία: Η Αυστραλία μάλλον δεν θα ανοίξει τα σύνορά της το 2021
- ΗΠΑ-Καναδάς: Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να ακυρώσει την άδεια για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο της Σητείας
- Το σχέδιο χρηματοδότησης υποδομών - μεταφορών ως το 2027
- Ξεπερνούν τις 350.000 οι εκκρεμείς συντάξεις
- «Άντεξε» το λιμάνι του Πειραιά. Μείωση 5,1% εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ το 2020
- ΗΠΑ: Το Twitter έθεσε σε αναστολή για 12 ώρες τον λογαριασμό βουλεύτριας των Ρεπουμπλικάνων
- Γαλλία: 141 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού, πάνω από 16.000 κρούσματα σε 24 ώρες