Κυπριακή οικονομία: Η αξιολόγηση της Moody’s

Από αρνητική σε θετική διαφοροποίησε τη προοπτική του κυπριακού ομολόγου, η Moody’s , διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση της σε Caa3. H Moody`s σημειώνει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης , αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο πρόγραμμα προσαρμογής που να διασφαλίζει την μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους.

Αιτιολογεί δε την αξιολόγηση σε αυτό το επίπεδο καθώς, όπως σημειώνει, αυτό αντανακλά τον υψηλό κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων ή αναδιάρθρωσης

του χρέους σε βραχυπρόθεσμο στάδιο. Αυτό, δεδομένων του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της υψηλής διασύνδεσης των δημοσίων οικονομικών με τον τραπεζικό τομέα.

Ο κίνδυνος από τις τράπεζες

Χαρακτηρίζει ως «θετικό ορόσημο» την ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ επισημαίνει την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας χωρίς κρατική παρέμβαση, την έγκριση του νομοσχεδίου που διέπει τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίου.

Ο Moody`s σημειώνει ότι ενδεχόμενη παρατεταμένη οικονομική ύφεση, πέραν των προβλέψεων του οίκου και του σεναρίου της Τρόικας για επάνοδο στην ανάπτυξη από το 2015, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο οι υποχρεώσεις του τραπεζικού τομέα να επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα απειλήσει και την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης μέσω μειωμένης φοροεισπρακτικής ικανότητας και υψηλότερων κοινωνικών δαπανών.

Στην αιτιολόγηση, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» επισημαίνονται οι καλύτερες του αναμενόμενου δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις το 2013 και η ιδιαίτερα θετική επίδοση των κυπριακών αρχών στην τήρηση των όρων του προγράμματος στήριξης, “το οποίο αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσει να επωφελείται από την στήριξη”.

Η Moody’s «στέκεται» ιδιαίτερα στην συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2013 με ρυθμό 5,4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις τόσο του ίδιου του οίκου όσο και της Κομισιόν. Προθέτει δε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη δημοσιονομικής εξυγίανση αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 5,4% από 6,4% το 2012.

Αναμένει δε σημαντική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,1% από 3,3% το 2012 ενώ θεωρεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υλοποιήθηκαν το 2013 θα έχουν ως επί το πλείστον μόνιμα θετικές επιπτώσεις.

Ο οίκος σημειώνει ότι η σθεναρή δέσμευση των κυπριακών αρχών στην τήρηση των όρων του προγράμματος στήριξης είναι αποδεδειγμένη, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας.

Original article: Κυπριακή οικονομία: Η αξιολόγηση της Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα