ΚΥΠΡΟΣ – EUROGROUP: Τι γράφει ο διεθνής τύπος για τα “παζάρια” στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το Economist, μετά από ατέλειωτες καθυστερήσεις, μια συμφωνία για την Κύπρο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Όπως τονίζεται, ο λόγος για τη ξαφνική βιασύνη είναι η εκλογή νέου προέδρου στην Κύπρο τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ως κάποιον που μπορεί να διαπραγματεύεται σε αντίθεση με τον προκάτοχό του «κομμουνιστή».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το πακέτο διάσωσης υπολογιζόταν

στα €17 δισ. μέχρι αυτή την εβδομάδα ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για συρρίκνωση του μεγέθους διάσωσης κατά €7 δισ. από άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση εταιρικών φορολογικών συντελεστών, ή ακόμη και ειδικούς φόρους ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων.

Στην πράξη, τονίζεται, η κύρια απάντηση θα είναι η χρηματοδότηση κατά €4,5 δισ. από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και από τις εγχώριες μέσω κρατικών ομολόγων που πρόκειται να ανανεώσουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Το περιοδικό εκτιμά ότι η λύση θα είναι «μαγειρεμένη» ώστε τα προβλήματα χρέους να μεταφερθούν στο μέλλον, αλλά αναγνωρίζει τις προοπτικές που δημιουργούν τα κοιτάσματα αερίου.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν το δρόμο στους υπουργούς οικονομικών να συζητήσουν σήμερα για τη διάσωση της Κύπρου.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να προσφέρει ένα μονοπάτι για βιώσιμο χρέος και να περιλαμβάνει ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τονίζεται ωστόσο ότι η αβεβαιότητα παραμένει. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ενδέχεται να είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία αργότερα σήμερα, η Κύπρος έχει «πολύ δρόμο μπροστά της για να ανακάμψει από την κρίση».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι και εάν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο, δεν θα είναι οριστικό.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το πακέτο αναμένεται να περιέχει ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση για το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμη.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Ρωσία πιθανόν να βοηθήσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος με την επέκταση του δανείου των €2,5 δισ. και ενδεχομένως τη μείωση του επιτοκίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα