Κυρίαρχη η χρήση μετρητών στην Ελλάδα – Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ
Το 60% των συναλλαγών στην ΕΕ των 28 γίνονται με μετρητά, ενώ το 40% γίνεται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στην ΕΕ σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S για τη χρήση μετρητών στην ΕΕ-28 που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την ΕΕ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς.
Η αύξηση του όγκου των μετρητών που βρίσκεται σε κυκλοφορία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση του ποσοστού των
Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος των μετρητών στις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% το χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία. Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών με μετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία.
Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιέλθει στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίς μετρητά έχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές.
Μάλιστα, ήδη εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.
«Τα αποτελέσματα της έκθεσης προμηνύουν δεκαετία αλλαγών» ανέφερε ο Graham Levinsohn, CEO της G4S στην Ευρώπη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ενώ κάλεσε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ώστε να εκσυγχρονιστεί η χρήση των μετρητών: «Αυτό που βιώνουμε είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα χρήματα στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μετρητά σαν κομμάτι μιας οικονομίας πολλαπλών τρόπων πληρωμών. Αλλά θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν. Η εφοδιαστική αλυσίδα χρήματος στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη, γεγονός που προκαλεί χρόνιες δυσλειτουργίες. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα μετρητά καταμετρούνται ακόμη και 17 φορές από το ταμείο μέχρι την τράπεζα. Αυτό προκαλεί ένα περιττό έξοδο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε τράπεζες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μεταρρυθμίσουμε και να απλοποιήσουμε τον κύκλο χρήματος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση κόστους από τη διαχείριση του χρήματος ώστε τα μετρητά να παραμείνουν ένας οικονομικά συμφέρον τρόπος πληρωμών και στο μέλλον».
Από τη μεριά του, ο κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της G4S Cash Solutions, η οποία είναι μέλος του Ομίλου G4S Ελλάδας και διακινεί αξίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε πως «σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά». Και πρόσθεσε ότι «όπως είναι αντιληπτό, και παρά την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα τα capital controls, το νούμερο αυτό είναι τεράστιο». Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι «ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κλπ.). Αυτό θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος».
Επισημαίνεται ότι η έκθεση έγινε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Πληρωμών (EPC), του Οργανισμού Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC), του Οργανισμού Ευρωπαίων Λιανεμπόρων (EuroCommerce) κά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κρίσιμες ώρες για τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ
- Fitch: Ποιες χώρες «απειλούνται» από το Brexit
- Φόροι χωρίς ανάσα παντού
- Goldman Sachs: Η υπερπροσφορά πετρελαίου βαίνει προς το τέλος της
- Μετακομίζει το ΥΠΟΙΚ στο κτήριο Κεράνης
- Κυρίαρχη η χρήση μετρητών στην Ελλάδα – Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ
- Φ. Πιπιλή: «Να φύγουν και τα τελευταία σταγονίδια λαϊκισμού από τη ΝΔ»
- «Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε»
- Eurasia Group: Χωρίς το ΔΝΤ, θα μειωθεί η πίεση για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας
- Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που θέλει να καταργήσει τα πληκτρολόγια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Κυρίαρχη η χρήση μετρητών στην Ελλάδα – Το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ
- Τρ. Αλεξιάδης: Σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης του κτιρίου Κεράνης
- Π. Σκουρλέτης: Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP δίνει ώθηση στην οικονομία
- ΕΛΠΕ: Αποπλήρωσαν ομόλογο 400 εκατ. δολ, με επιτόκιο 4,625%
- ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Κομισιόν εξετάζει προσωρινά capital controls στις προβληματικές τράπεζες
- Ο Α. Τσίπρας εύχεται «καλή επιτυχία» στους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες
- Intralot: Στις 17 Μαΐου τα αποτελέσματα α΄τριμήνου 2016
- Κλειστή η κοιλάδα των Τεμπών στις 16, 17 και 18 Μαΐου
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μικρές απώλειες με κλείσιμο στις 620,50 μονάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΑΕΓΕΚ: Στις 30/5 η συνέχιση της έκτακτης ΓΣ για την εκλογή νέου ΔΣ
- Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down
- ΔΗΜΑΡ: Η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στατιστικές αλχημείες
- Σκουρλέτης: Ώθηση στην οικονομία από τον αγωγό TAP
- Fitch: Το Brexit θα αύξανε τους κινδύνους για τα υπόλοιπα κράτη
- Sonae Sierra: Αύξηση 31% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο
- Περισσότερα από 6 δισ. ευρώ ενέκρινε η ιαπωνική Βουλή για «επούλωση πληγών» από σεισμούς
- Goldman Sachs: Η υπερπροσφορά πετρελαίου βαίνει προς το τέλος της
- Το μήνυμα Τσίπρα στους μαθητές για τις Πανελλαδικές
- Γαλλία: Έβαλε πλώρη το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου