Λαγκάρντ: Να αποφασιστούν εκ των προτέρων οι λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Το αίτημα του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επανέλαβε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο του Bruegel.
Θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους και οι λεπτομέρειες (modalities) θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά, τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ
Η Κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι το «εύρος» της ελάφρυνσης του χρέους θα αποφασιστεί το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, ωστόσο τώρα πρέπει να αποφασιστούν οι «τεχνικές λεπτομέρειές» της.
Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχουν «ικανοποιητικό επίπεδο δέσμευσης» από τους πιστωτές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Υπογράμμισε, δε, πως ό,τι αποφασιστεί τώρα πρέπει να ξεπερνά μια γενική λίστα των παρεμβάσεων που έχει ήδη παρουσιαστεί και να υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνσης.
«Καμπανάκι» για τον προστατευτισμό που προωθεί ο Τραμπ
H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποκτά δυναμική, αλλά θα μπορούσε να περιορισθεί από τη «δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού» που απειλεί σήμερα το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική για το ελεύθερο εμπόριο, συνεργαζόμενες πολυμερώς για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων, όπως ο περιορισμός των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών. Στη γραπτή ομιλία της δεν αναφέρθηκε ειδικά στην εμπορική ατζέντα “πρώτα η Αμερική» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των εισαγωγών στη χώρα. Σημείωσε, όμως, ότι ο περιορισμός του εμπορίου θα είναι ένας «αυτοτραυματισμός» που θα αποδιαρθρώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αυξήσει τις τιμές των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είπε η Λαγκάρντ, η παγκόσμια οικονομία «είναι ανέμελη», με το Ταμείο να ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 18 Απριλίου τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη. «Τα καλά νέα είναι ότι, μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική, καθώς μία κυκλική ανάκαμψη διατηρεί την προοπτική για περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον». Οι προοπτικές, πρόσθεσε, είναι καλύτερες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη, καθώς και για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχουν βοηθήσει πολλούς εξαγωγείς πρώτων υλών, αλλά τα έσοδά τους θα παραμείνουν χαμηλότερα σε σχέση με τα χρόνια της μεγάλης ανόδου.
«Ταυτόχρονα», συνέχισε η Λαγκάρντ, «υπάρχουν σαφείς καθοδικοί κίνδυνοι: η πολιτική αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης αυτής στην Ευρώπη, η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άτακτες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες». Επανέλαβε την έκκλησή της να χρησιμοποιούν οι χώρες τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν τις οικονομίες πιο αποδοτικές.
Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το εμπόριο προωθεί την αποδοτικότητα και την καινοτομία, επικαλούμενη μία έρευνα του Ταμείου που πρόκειται να δημοσιευθεί και η οποία εκτιμά ότι το 10% της συνολικής αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες οικονομίες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οφείλεται στην ενσωμάτωση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να βρουν καλύτερους τρόπους για να βοηθούν τους εργαζόμενους που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους λόγω της τεχνολογίας και του εμπορίου, σημείωσε η Λαγκάρντ. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η μεγαλύτερη έμφαση στην επανεκπαίδευση και την επαγγελματική εκπαίδευση, στη βοήθεια αναζήτησης εργασίας και στη στήριξη για μετεγκατάσταση μπορεί να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από την αναστάτωση της αγοράς εργασίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γ. Πανούσης: Ανησυχώ... Έρχεται έκρηξη!
- Ποιες συντάξεις κουρεύονται και ποιες θα γλιτώσουν
- Προς παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης η Αυστραλία
- Με το βλέμμα στο μέλλον: Ελληνίδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό
- Παπαχριστόπουλος: Οποιος έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για διαφθορά πριν από το 1997 και μετά το 2015 να τα καταθέσει
- Η τελική πορεία του Ερντογάν προς την απόλυτη εξουσία
- Focus: Και δεύτερη επιστολή για την επίθεση στο Ντόρτμουντ
- Καλός ο καιρός το Πάσχα, βροχές μόνο στα βόρεια
- Το Samsung Galaxy Tab S3 διαθέσιμο στα καταστήματα Κωτσόβολος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Λαγκάρντ: Να αποφασιστούν εκ των προτέρων οι λεπτομέρειες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
- ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Σε υψηλά 16 μηνών οι μετοχές
- ΒΕΘ: “Σωσίβιο” για την αγορά η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χρειάζεται βελτιώσεις
- Καραμολέγκος: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 48 εκατ. ευρώ
- Σόιμπλε: Γοητεύει ο Μακρόν, πιθανόν θα τον ψήφιζα!
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Άνοδος 0,75% στις 685 μονάδες – Τραπεζικά κέρδη
- Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα όλη η Ευρώπη είναι Ντόρτμουντ
- ΔΕΗ: Αποτίμηση από την Deloitte για το 25% του ΑΔΜΗΕ
- Folli Follie: Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2016
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κριστίν Λαγκάρντ: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους, προέχουν όμως οι μεταρρυθμίσεις
- ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη
- Μείωση 12,4% στον όγκο των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο
- Πώς οι αισθητήρες του smartphone «μαρτυρούν» το pin σας;
- Ολάντ: Ζητά από τον ΟΗΕ να δράσει αποφασιστικά στη Συρία
- Λαγκάρντ: Θέλουμε προκαταβολικά τις λεπτομέρειες για το χρέος
- Πούτιν: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν αφότου ανέλαβε ο Τραμπ
- Η Λαγκάρντ στέλνει μήνυμα: Πάρτε μέτρα, είστε στα μισά του δρόμου για το χρέος
- Επιστρέφονται από αύριο πινακίδες και διπλώματα λόγω Πάσχα
- Άφιξη 68 προσφύγων σε Λέσβο και Χίο