Λαϊκή Τράπεζα: Νέες αποκαλύψεις των New York Times – Εμπλέκουν ΕΚΤ και Μπ. Κερέ

Στην αποκάλυψη ειδικής έκθεσης που αναφέρει πως η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI), προχώρησαν σήμερα Τετάρτη οι New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Κεντρική Τράπεζα

της Ευρώπης αψήφησε τους κανόνες της στην διάσωση της Κύπρου» που υπογράφεται από τον γνωστό δημοσιογράφο Λάντον Τόμας.

Το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας για την Λαϊκή (ακολούθησε δημοσιεύματοςτης 17η Οκτωβρίου) επικαλείται έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και η οποία επιρρίπτει ευθύνες στους δυο πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη, για την κατάρρευση της Λαϊκής. Ευθύνες προκύπτουν και για τον τέως Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια για το γεγονός ότι αποδέχθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Η έκθεση με τίτλο «Πώς η κακοδιοίκηση μιας τράπεζας οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας», κατηγορεί την Κυβέρνηση Χριστόφια και τους δύο προηγούμενους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη για την κατάρρευση της Λαϊκής και για τη συγκάλυψη των προβλημάτων της, με στόχο να εξασφαλιστεί η έκτακτη στήριξη 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λαϊκή δεν βρισκόταν στον «αναπνευστήρα» μόνο κατά την παραμονή των κυπριακών εκλογών, αλλά και για μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα ήταν αφερέγγυα πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και ότι μετά το κούρεμα, η τράπεζα είχε λίγες ελπίδες να επιζήσει. Διατυπώνεται δε ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια χρησιμοποίησε ως δικαιολογία τα προβλήματα της τράπεζας, προκειμένου να την κρατικοποιήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση όταν η Λαϊκή απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για έκτακτη βοήθεια το φθινόπωρο του 2011, οι καταθέτες απέσυραν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ ο δείκτης ρευστότητας υποχώρησε κάτω από το 4%, αντί του 20% που είναι το όριο.

«Όταν ο Ορφανίδης διαβεβαίωνε την ΕΚΤ ότι η Λαϊκή ήταν φερέγγυα, η τράπεζα είχε χρεοκοπήσει», αναφέρεται στην έκθεση, σημείο που επισημαίνουν οι New York Times. Ενδεικτικά σημειώνεται πως ο κ. Ορφανίδης παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Λαϊκή στην ΕΚΤ που προέβλεπε κέρδη 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2016 σε Κύπρο και Ελλάδα, τη στιγμή που κέρδη αυτής της τάξης δεν καταγράφηκαν ούτε πριν από το 2010.

Για τον Πανίκο Δημητριάδη η έκθεση αναφέρει πως μαζί με τον κ. Ορφανίδη συμφώνησαν για το νομοσχέδιο που επέτρεπε το κούρεμα καταθέσεων, χωρίς να ενημερώσουν την νέα Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ακόμη, υποστηρίζει πως ο κ. Δημητριάδης υπεραμύνθηκε σχεδίου για αύξηση της αξίας των εξασφαλίσεων της Λαϊκής, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει περαιτέρω δανεισμό, τηρώντας παράλληλα ενήμερο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το «φάουλ» της ΕΚΤ – Εμπλοκή Κερέ

Οι New York Times στο δημοσίευμα αποκαλύπτουν πως η παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή με σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις ήταν έμπνευση της ΕΚΤ και δεν οφείλεται σε παραπλάνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, τον Ιούλιο του 2012, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με κάποιες συμβουλές για το πώς να αποφύγει την κατάρρευση της Λαϊκής.

Σε αυτή συμβούλευε να μην χρησιμοποιηθούν κρατικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις, καθώς η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει κατ’ αρχήν τη δυνατότητα να εφαρμόζει λιγότερο αυστηρές αποτιμήσεις και εκπτώσεις σε σχέση με την προσέγγιση που ακολουθείται από το ευρωσύστημα στις πιστωτικές πράξεις του.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το ηλεκτρονικό μήνυμα του Κερέ και άλλα συναφή έγγραφα δείχνουν ότι η ιδέα για το δανεισμό της Λαϊκής από τον ELA προήλθε από την ΕΚΤ και όχι από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Με αυτό στην πράξη «υποδείχθηκε» στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να υπερτιμήσει την αξία των εξασφαλίσεων της Λαϊκής Τράπεζας, έτσι ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα από τον ELA στην προβληματική τράπεζα.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος υποστηρίζει πως υπό την οπτική αυτή ο Κερέ φάνηκε να παραβιάζει μια βασική αρχή της ΕΚΤ, ήτοι ότι δεν μπορούν να παρεμβαίνει στη διάσωση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας ή κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα