Λευκός Οίκος: Δεν έριξε βόμβα υδρογόνου ο Κιμ Γιογκ Ουν – Με κυρώσεις απειλεί ο ΟΗΕ

20:59 6/1/2016 - Πηγή: BankWars

Οι αρχικές αναλύσεις για την υποτιθέμενη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας δεν συνάδουν με τους ισχυρισμούς περί επιτυχημένης δοκιμής πραγματικής βόμβας υδρογόνου.

Αυτό τονίζει σε νέα του ανακοίνωση για το θέμα ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι όπως μετέδιδαν νωρίτερα τα διεθνή ΜΜΕ, ένας σεισμός

μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών έδειχνε ότι τα λεγόμενα της Β. Κορέας μπορεί να είχαν βάση.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών, που κυβερνάει τη χώρα», ήταν η επίσημη μετάδοση της βορειοκορεατικής τηλεόρασης.

Με κυρώσεις απειλεί ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απείλησε με ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, προκαλώντας κύμα διεθνούς καταδίκης. Οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Κίνας, μοναδικής και σημαντικής συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσαν ότι θα εργασθούν επί δέσμης «ισχυρών συμπληρωματικών μέτρων» (κυρώσεων), οι οποίες θα περιληφθούν σε νέα απόφαση του ΟΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δέσμη κυρώσεων αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

«Τα σεισμολογικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη είναι πολύ μικρότερης ισχύος από αυτό που περιμένει κανείς από τη δοκιμή μίας βόμβας υδρογόνου», δήλωσε ο Αυστραλός ειδικός Κρίσπιν Ρόβερ. «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν μία επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή, αλλά δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη δεύτερη φάση, της έκρηξης με υδρογόνο», είπε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rand Corporation Μπρους Μπένετ, «αυτό το όπλο είναι του μεγέθους της αμερικανικής βόμβας της Χιροσίμα, αλλά δεν πρόκειται για βόμβα υδρογόνου».

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) σε βόρεια περιοχή της Βόρειας Κορέας, σε σημείο που χρησιμοποιείται από το καθεστώς της χώρας για πυρηνικές δοκιμές. Λίγη ώρα αργότερα η Πιονγιανγκ επιβεβαίωσε τις διεθνείς ανησυχίες και ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου μικρού μεγέθους – αλλά μεγάλης ισχύος. ​Στην επίσημη ανακοίνωση της κρατικής τηλεόραση επισημάνθηκε ότι «αν δεν δεχτούμε απειλή και δεν κινδυνέψει η ανεξαρτησία μας, δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε»

Κινέζοι, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι η δόνηση προκλήθηκε από ανθρώπινη πράξη.

Από το 2006, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές. Παρόμοια σεισμική δραστηριότητα είχε παρατηρηθεί στο ίδιο σημείο στις 12 Φεβρουαρίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα