Λιβύη: Μεγάλη κρίση! Ποιοι στηρίζουν τον φιλότουρκο πρωθυπουργό, ποιοι τον Χαφτάρ

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Παρασκευή την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων από δυνάμεις πιστές στον Χαλιφά Χάφταρ.

“Στη διαδικασία του Βερολίνου (σ.σ διάσκεψη για τη Λιβύη σε υψηλό επίπεδο που άρχισε το Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί αρχές Ιανουαρίου) εργαζόμαστε για να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και αυτό περιλαμβάνει

όλες τις πλευρές”, δήλωσε με νόημα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπάρ.

Στο μεταξύ, ο  Eθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που έχει εξαπολύσει, σύμφωνα με τον ηγέτη του, στρατηγό, Χαλιφά Χαφτάρ, την “τελική μάχη” για να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας, από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, έδωσε προθεσμία τριών ημερών στις πολιτοφυλακές Misrata που πρόσκεινται στον αλ-Σαράτζ, ώστε να αποσυρθούν.

Οι πολιτοφυλακές Misrata, πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη πόλη Μιζράτα, στην οποία έγιναν μερικές από τις σκληρότερες μάχες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε στην έκρηξη και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι. Οι πολιτοφυλακές διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο εναντίον του Καντάφι.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Τρίπολης επικύρωσε τη συμφωνία για αποστολή βοήθειας από την πλευρά της Τουρκίας για να ενισχύσει την άμυνα της πρωτεύουσας και παράληλα  ζήτησε από πέντε «φιλικές» χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες» χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Σκοπός είναι να απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης»

Ο στρατάρχης Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις βασικές αραβικές χώρες.

Καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη μέρα θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει προς στήριξη του τεθωρακισμένα ρωσικής κατασκευής.

Keywords
Τυχαία Θέματα