Λύση στο “λουκέτο” αλα Μπιλ Κλίντον αναζητά ο Ομπάμα – Το “μάθημα” του 1995

Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα τη Γερουσία για το θέμα της διαφωνίας για την χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους που επέφερε το “λουκέτο” του αμερικανικού Δημοσίου.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ωστόσο, ότι η πιο μεγάλη ώρα για τον Μπ. Ομπάμα δεν είναι τώρα αλλά στις 17 Οκτωβρίου, ημέρα που οι ΗΠΑ θα υπερβούν το όριο δανεισμού τους.

Εάν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία στο διχασμένο Κογκρέσο , οι ΗΠΑ

θα αναγκαστούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τα μισά χρήματα απ΄ ότι σήμερα, υπογραμμίζει ο αμερικανικός Τύπος προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα της χώρας θα είναι μόλις 30 δισ. δολάρια (22,2 δισ. ευρώ).

Οι διεθνείς χρηματαγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις και υπενθυμίζουν ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 17 χρόνια που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική παράλυση στον τομέα των κρατικών υπηρεσιών.

Ο Ομπάμα ενημερώνεται για τον τρόπο με τον οποίο το 1995 ο πρώην πλανητάρχης, Μπιλ Κλίντον είχε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βάλει προσωρινό λουκέτο στις υπηρεσίες της για διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων το 1995-1996. Και τότε υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στον Δημοκρατικό πρόεδρο , Μπιλ Κλίντον και το τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της παιδείας στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 1996. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έβαλε “λουκέτο” μετά το βέτο του Κλίντον στις δαπάνες που ζήτησε το Κογκρέσο, στο οποίο είχαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί. Τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τους μη απαραίτητους εργαζόμενους στην κυβέρνηση και κατήργησε τις μη απαραίτητες υπηρεσίες από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 1995 και από τις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1996.

Πως αντέδρασαν οι αγορές

Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1995, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διακόψει τις λειτουργίες της (shutdown) σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Ο S&P 500 κατέγραψε μικρές απώλειες και στις δύο περιπτώσεις για να ανακάμψει ωστόσο στη συνέχεια σημειώνοντας ισχυρά κέρδη.

Μάλιστα ο S&P 500 κατέγραψε ράλι 10% μέσα σε ένα μήνα μετά την επίλυση του δεύτερου shutdown τον Ιανουάριο του 1996 καθώς απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα από τις αγορές.

“Φυσικά οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σήμερα με πολλούς τρόπους, αλλά οι αγορές αναμένεται να υιοθετήσουν την εκτίμηση ότι μια συμφωνία θα έρθει νωρίτερα και όχι αργότερα καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή, ιδίως με το ανώτατο όριο του χρέους” [το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα] δήλωσε στο Dow Jones ο Peter Boockvar, managing director της The Lindsey Group LLC.

Από την πλευρά του ο David Bianco, επικεφαλής strategist της Deutsche Bank για τις αμερικανικές μετοχές συνεχίζει να εκτιμά ότι ο S&P 500 μπορεί να φτάσει τις 1.750 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, δήλωσε ότι περιμένει ο δείκτης να υποχωρεί μεταξύ 5 και 10 μονάδες κατά μέσο όρο κάθε ημέρα για το διάστημα που η κυβέρνηση θα παραμένει σε μερική αναστολή των λειτουργιών της, όπως μεταδίδει το Dow Jones.

“Η συμβουλή μου είναι για παρακολούθηση της αγοράς σε καθημερινό επίπεδο, αλλά πιθανότατα η αγορά θα διολισθήσει κοντά στις 1.650 μονάδες αυτή την εβδομάδα χωρίς συμφωνία”, δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα