Bild: Μπροστά στην πτώχευση η Ελλάδα – Αποφασισμένοι Μέρκελ και Σόιμπλε για το Grexit

13:19 2/1/2015 - Πηγή: BankWars

[UPD] Σχεδόν 50 δισ. ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

“Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ειναι στο μεταξύ πρόθυμη, να αφήσει εκτός ευρώ την Αθήνα, σύμφωνα με τον Spiegel.

“Aν οι Έλληνες ψηφίσουν μία αριστερή κυθέρνηση στις 25

Ιανουαρίου και σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θα λάβουν κανένα ευρώ από την ΕΕ”, σημειώνει η Bild.

Παρακάτω αναφέρεται ότι “η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο σημαντικότερος Υπουργοί της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανκ Στάινμάγερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν συμφωνήσει εμπιστευτικά σ΄αυτή τη γραμμή. Έτσι, η χώρα βρίσκεται μπροστά στην πτώχευση”.

Ποια θα είναι τα “πιθανά κόστη για την Γερμανία”. Σύμφωνα με την Bild “έως τώρα η Αθήνα έχει λάβει 183,5 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ, με το γερμανικό μερίδιο να ανέρχεται στα 49,5 δισ. ευρώ (27%).”

ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ – Στο προσκήνιο το Grexit

Στην ημερήσια διάταξη είναι για τον ξένο Τύπο τα πρωτοσέλιδα και τα εκτενή άρθρα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με τα περισσότερα διεθνή Μέσα να εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον της χώρας που εκτείνονται από το Grexit εως την διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης με αφορμή μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την στάση που θα κρατήσει απέναντι στους πιστωτές της χώρας και τις υποχρεώσεις της. Διαβάστε τι γράφεται:

Business Insider: Μάλλον απίθανο θεωρούν το Grexit οι περισσότεροι αναλυτές

Με την Ελλάδα να απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από τις γενικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αυτό που απασχολεί πλέον όλη την Ευρώπη είναι αν θα καταφέρει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Business Insider.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αφού το κόμμα της αριστεράς έχει δηλώσει έτοιμο να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες, πηγαίνοντας κόντρα στους κανόνες που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι για τη διάσωση της χώρας.

Αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μια ομάδα μέσα από το κόμμα δεν φαίνεται αρνητικό προς αυτή την κατεύθυνση και μπορεί να παρασύρει και άλλα άτομα όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αναφερόμενο στη στάση των Γερμανών, το άρθρο επισημαίνει ότι οι έχουν ήδη αρχίσει τις προειδοποιήσεις τους προς την Ελλάδα αλλά και προς άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ότι δεν θα επιτρέψουν καμία περαιτέρω χαλάρωση ή βοήθεια σε όσες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί κάνουν λόγο για Grexit αφήνοντας την Ελλάδα αβοήθητη. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού προς το παρόν κρατούν μια πιο ήπια στάση απέναντι στο ζήτημα.

Οι λόγοι είναι τρεις όπως αναφέρει το δημοσίευμα διότι:

1. Αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ τότε το ζήτημα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει χάσει ήδη ορισμένους ψηφοφόρους της από εναλλακτικά κόμματα που θέλουν τη Γερμανία εκτός ευρώ. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του τρέχοντος έτους, το ελληνικό ζήτημα μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση. Αυτό θα θέσει την Καγκελάριο υπό μεγαλύτερη πίεση ώστε να αντισταθεί σε περισσότερες παραχωρήσεις.

2. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη. Όταν η χώρα κινδύνευσε το 2012 να βγει εκτός ευρώ έγινε ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και μια νέα κρίση στην Ελλάδα μοιάζει να μην απασχολεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποδείχτηκε και όταν ανέβηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αφού δεν παρουσιάστηκε άνοδος σε καμία άλλη χώρα.

3. Δεν θέλουν να δώσουν το παράδειγμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μειώσει το ελληνικό χρέος, όπως επιθυμεί, τότε «Η Ελλάδα θα φτάσει το χρέος της στα ίδια επίπεδα με την Πορτογαλία, και ίσως βρεθεί και σε καλύτερη μοίρα. Κάτι όμως που δεν θα αρέσει στους Πορτογάλους» όπως αναφέρει αναλυτής της Morgan Stanley ενώ στη συνέχεια κι άλλες χώρες θα απαιτήσουν το ίδιο.

Όπως επισημαίνεται, οι συνεδριάσεις του Eurogroup, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα είναι ζωτικής σημασίας ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μέρος του χρέους της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν φαίνεται διατεθημένος να ακολουθήσει τις υποδείξεις των Ευρωπαίων σχολιάζει το άρθρο.

Το μέλλον λοιπόν, προμηνύεται αβέβαιο για το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ καταλήγει το δημοσίευμα και τι ακριβώς θα συμβεί αν βγει εκτός Ευρωζώνης, διότι δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σενάριο του Grexit φαίνεται μάλλον απίθανο.

Rheinische Post: Το Grexit μπορει να ρίξει την Ελλάδα στο χάος

Θέση κατά ενός «Grexit» παίρνει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», η οποία τονίζει ότι «η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζές τους, οι φωνές για έξοδο από τη ευρωζώνη δυναμώνουν», όμως «οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα».

Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα -όπως και παλαιότερα- στο χάος (κάτι που αντιλήφθηκε και ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας), τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται ότι «το ενδεχόμενο οι επενδυτές να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ισπανία ή την Ιταλία δεν αποκλείεται παρά τους υφιστάμενους μηχανισμούς διάσωσης». Κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε το ευρώ, σημειώνεται.

Τέλος, αναφέρεται ότι η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις (και ένα περιορισμένης έκτασης κούρεμα χρέους ως υποβοήθηση) είναι η καλύτερη λύση.

FAZ: Ανεδαφικές οι εξαγγελίες του Α. Τσίπρα

Για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, «η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη, όμως, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο».

Σχολιάζοντας το μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον που έστειλε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους έλληνες πολίτες μετά την οριστική αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των “σκουπιδιών” πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις “κρατική χρεοκοπία”, επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης.

»…Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας), οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν», τονίζεται.

Handelsblatt: Χρεοκοπία; Και τι έγινε;

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου περί «διακοπής πληρωμών τόκων και χρεολυσίων» από την πλευρά της Ελλάδας έφτασαν μέχρι τη… Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο της για την Ελλάδα, με τίτλο: «Χρεοκοπία: και τι έγινε;», συνεχίζοντας να υποστηρίζει την άποψη της υποτίμησης των συνεπειών μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγο, Γιάννη Τόλιο. Ξεκινώντας το άρθρο αναφέρει ότι ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε στην Ελλάδα και επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως φαβορί τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη του κ. Τόλιου στο Action 24 την προηγούμενη εβδομάδα ο οποίος δήλωσε πως «χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά». Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες αντικρούονται με το επιχείρημα πως δεν θα ήταν πρόβλημα η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών εργαζομένων, κ. Κρίστιαν Μπέουμλερ δήλωσε στη Handelsblatt πως «μία έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση» και πως «μόνο πολιτικοί τυχοδιώκτες και περιφερόμενοι πανεπιστημιακοί σπεκουλάρουν γύρω από αυτό το ζήτημα».

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Επενδυτικοί κύκλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται ανήσυχοι για τους «φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αθετήσει το πακέτο διάσωσης», όπως επισημάνθηκε ενδεικτικά σε ανταπόκριση του Associated Press από τη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε στηνWashington Post και σε άλλα αμερικανικά έντυπα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, «τα περισσότερα από τα άσχημα νέα ήρθαν από το εξωτερικό», υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις ειδήσεις πως η Ελλάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή στη χώρα».

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg διατυπώθηκε η άποψη ότι «η πιθανότητα κατάρρευσης μιας επόμενης ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, θα βρει πιο προετοιμασμένους αυτή τη φορά Ευρωπαίους ηγέτες και επενδυτές».

Στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC σημειώθηκε ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι άξιες παρακολούθησης γιατί σε αλληλεπίδραση με τις γερμανικές αντιδράσεις, αλλά και με τις αντιδράσεις της ΕΚΤ θα δείξουν αν υπάρχει φόβος επιπτώσεων και σε άλλες οικονομίες και ειδικότερα στην αμερικανική».

Σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στην εκστρατεία για τις εκλογές στην Ελλάδα και στις θέσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι το Κοινοβούλιο «διαλύθηκε τυπικά» την Τετάρτη εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Σε ανταποκρίσεις από την Αθήνα γίνεται αναφορά και στη δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

WSJ: Λίγο θα επηρεαστούν αγορές και ευρωτράπεζες αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

CNN: Grexit και αποσταθεροποίηση στην ευρωζώνη φέρνει το 2015 ο Α. Τσίπρας

Der Spiegel: Δίκιο έχει ο ΤσίπραςDie Welt: Κίνδυνος, οι Έλληνες σήκωσαν 2,5 δις ευρώ από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο

Keywords
bild, πτώχευση, ελλαδα, μερκελ, σόιμπλε, πτώχευση, bild, σόιμπλε, μπροστα, αλέξης τσίπρας, associated press, die welt, αθηνα, spiegel, υπουργοι, συριζα, business, insider, εκλογες, δημοσκοπηση, βρυξέλλες, τραπεζες, νέα, χρεος, morgan, τσιπρας, κουρεμα, λύση, faz, χρεοκοπια, Πρωτοχρονιά, προβάλλει, press, ειδήσεις, bloomberg, cnbc, ΕΚΤ, σαμαρας, παπανδρεου, wsj, δις, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, κομματα, χωρες, γερμανια, εξοδος, ημερησια, ισπανια, ιταλια, καριερα, κοντρα, πιεση, προγραμμα, πρωτοσελιδα, bloomberg, cnbc, αρθρα, αρθρο, ανγκελα μερκελ, ανοδος, αφορμη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δηλωσεις, δις, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, εβδομαδα, εντυπα, ετοιμο, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μοιρα, νεα υορκη, νικη, προβάλλει, ομαδα, πορτογαλια, προβληματα, ρητορικη, ρητρα, σεναριο, σιγουρη, συνεχεια, συντομα, φοβος, φορα, χαος, αγορες, αγωνας, associated press, business, die welt, δικιο, ενωση, ηγετες, χωρα, λεξεις, μοιαζει, morgan, πακετο, press, spiegel, τραπεζα, θεσεις, ξεκινησε, insider
Τυχαία Θέματα