«Μαϊμού» τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια, ανταλλακτικά – Χύμα αγορά σε μια …χύμα χώρα

Την ώρα που η ίδια η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι μόνο το 2017 κατασχέθηκαν στα τελωνεία της προϊόντα μαϊμού αξίας 31 δις. ευρώ, μια ολόκληρη αγορά παραμένει αρρύθμιστη σε μια σειρά από κλάδους, υπηρεσίες και προϊόντα.

Βάσει των πορισμάτων της τελευταίας έρευνας του ΟΟΣΑ/EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ

των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού».

Τα προϊόντα «μαϊμούδες» δεν αφορούν μόνο αγαθά πολυτελείας, αλλά εμφανίζονται σε όλους τους τομείς καταναλωτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικά, καλλυντικά, παιδικά παιχνίδια, ανταλλακτικά και πωλούνται ευκολότερα, πλέον (μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
Πέρα από όλα αυτά, μια ολόκληρη αγορά προϊόντων χύμα, εξακολουθεί να ανθεί, επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής, ενισχύοντας το λαθρεμπόριο και την παράτυπη οικονομία, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να βρει ένα νέο βηματισμό κανονικότητας.

Αλλά πάνω απ’ όλα, τα φαινόμενα αυτά, θέτουν σε κίνδυνο τον ίδιο τον καταναλωτή και πολύ συχνά την υγεία του.

Το αναχρονιστικό και ελλιπές ρυθμιστικό πλαίσιο για πολλές κατηγορίες προϊόντων δε δημιουργεί μόνο στρεβλώσεις στην αγορά και νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά αφήνει έκθετο τον καταναλωτή σε προϊόντα που διαφεύγουν ποιοτικού ελέγχου. Το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε πολλές περιπτώσεις: με το χύμα λάδι, χύμα μέλι, χύμα αποστάγματα, προϊόντα που πλασάρονται ως δήθεν αγνά και παραδοσιακά, όχι σαν «αυτά του εμπορίου», ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει «από πού κρατά η σκούφια τους».

Και δεν περιορίζεται σε τρόφιμα-ποτά, αλλά συμβαίνει και π.χ. στην αγορά του φαρμάκου με μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής και παραϊατρικά είδη να πωλούνται μέσω Διαδικτύου. Τάση που παρατηρείται επίσης έντονα τα τελευταία χρόνια και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που πωλούνται ελεύθερα χωρίς άδειες στα καταστήματά τους που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια κάνοντας μάλιστα και ισχυρισμούς μειωμένου κινδύνου υγείας.

Η τάση για κατανάλωση ποιοτικά υποβαθμισμένων προϊόντων λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι μια πραγματικότητα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, με σοβαρό όμως κόστος για την υγεία.

Ο έλεγχος και η ρύθμιση της παράνομης και άναρχης υφιστάμενης αγοράς σε πολλές κατηγορίες προϊόντων θα λειτουργήσει σαφώς υπέρ του καταναλωτή, ο οποίος τώρα είναι συχνά σε σύγχυση και πέφτει θύμα παραπλάνησης. Η ρύθμιση της αγοράς και η σωστή ενημέρωση του καταναλωτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί η κριτική ικανότητα του καταναλωτή, ώστε να επιλέγει γνήσια/μη νοθευμένα προϊόντα, υψηλού επιπέδου ποιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα