Μάριο Μόντι εναντίον «Σίλβιο»: Οι φοροαπαλλαγές, οι υποσχέσεις και ο φασισμός…

Στην προεκλογική Ιταλία ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υπόσχεται φοροαπαλλαγές 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν κάνει τυχαία αναφορές στον φασισμό.
Η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία συνεχίζεται, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις. Από σήμερα το πρωί ο Μάριο Μόντι αλλάζει εμφανώς στρατηγική και υπόσχεται στους Ιταλούς πολίτες θεαματικά: «Φορολογικές μειώσεις συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αφορούν το σπίτι ιδιοκατοίκησης, τους ηλικιωμένους καθώς και τις

οικογένειες με παιδιά».
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και οικονομολόγος προσπαθεί έτσι να δείξει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόζει για πάντα τη συνταγή της αυστηρής και αδιάκριτης φορολόγησης, όπως λένε οι σχολιαστές.
Δήλωσε, επίσης, ότι η υιοθέτηση νέων οικονομικών μέτρων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, αφήνοντας ουσιαστικά το θέμα ανοικτό.
Ο Μπερλουσκόνι θυμάται…τον Μουσολίνι
O Mάριο Μόντι ανταγωνίζεται τον ίδιο του τον εαυτό και την πολιτική αυστηρής λιτότητας που η κυβέρνησή του επέβαλε O Mάριο Μόντι ανταγωνίζεται τον τον εαυτό του και την πολιτική αυστηρής λιτότητας που η κυβέρνησή του επέβαλε

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την άλλη πλευρά δεν σταματά να εκπλήσσει με τις δηλώσεις του. Εχθές, ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ο «Καβαλιέρε», δε δίστασε να δηλώσει πως «ο Μπενίτο Μουσσολίνι έκανε το μεγάλο λάθος με το νόμο των φυλετικών διακρίσεων, αλλά παράλληλα είχε πράξει και σωστά». Αργά χθες το βράδυ, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι η δήλωσή του «παρερμηνεύθηκε επίτηδες από ένα μέρος της αριστεράς».

Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο προφανές όσο φαίνεται. Αυτές οι δηλώσεις του «Σίλβιο», που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ιταλία, οφείλονται ξεκάθαρα σε μία προσπάθειά του να βρει νέους πολιτικούς συμμάχους. Στις βουλευτικές εκλογές το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» κατεβαίνει μαζί με την «Δεξιά», (La Destra) καθώς και το νέο πολιτικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia). Και τα δυο αυτά κόμματα, που μαζί συγκεντρώνουν γύρω στο 4%, θεωρούν ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι το έργο του φασίστα δικτάτορα δεν θα πρέπει να κριθεί από την ιστορία μονοσήμαντα και αρνητικά. Και τα δύο αυτά κόμματα απαριθμούν στους κόλπους τους αρκετούς πρώην νεοφασίστες.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το γεγονός ότι ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο Μπερλουσκόνι δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους, έστω και αν με τον τρόπο αυτό τρομάζει τους κεντρώους ψηφοφόρους.

DW

Keywords
Τυχαία Θέματα