Μας αξίζουν τα μνημόνια! Ο χορός των χαμένων δισ. – Το 2015, η φοροδιαφυγή και οι προμήθειες με μίζα για έργα, φάρμακα, εξοπλισμούς

Τελικά …λεφτά υπάρχουν! Αν προσθέσουμε τα δισεκατομμύρια και τα εκατομμύρια που χάνονται, σύμφωνα με τα γραφόμενα και μεταδιδόμενα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελλάδα είναι μια ζάπλουτη χώρα αλλά …γουστάρει να το παίζει φτωχή και μνημονιακή, με χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ που παρακαλάει να της το ρυθμίσουν οι δανειστές της…

Μια εικόνα από τα όσα τελευταία έχουν καταγραφεί:

Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις περίφημες
σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, το πληρώσαμε με 200 δισ ευρώ! Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι το κόστος ήταν στα 100 δισ. ευρώ, ενώ η πιο συντηρητική άποψη κάνει λόγο για 86 δισ.

Με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι από το έτος 2000 μέχρι το έτος 2014, πληρώσαμε σε υπερτιμολογήσεις για φάρμακα (γενικώς), περί τα 23 δισ. ευρώ. Και δεν πρέπει να έχουν άδικο, γιατί μόνο στην περίοδο 2004-2009, η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, πλήρωσε για φάρμακα τουλάχιστον 30% περισσότερα χρήματα από όσα πλήρωσε η Ισπανία με πληθυσμό 40 εκατομμύρια!

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα διέθεσε για στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τα έτη 2005-2009 η Ελλάδα ήταν το νούμερο πέντε στον κατάλογο των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο. Και η ιστορία με τους εξοπλισμούς συνεχίζεται, δεδομένης της απειλής της Τουρκίας, είτε με τις περίφημες αναβαθμίσεις των F-16 που μας πούλησε ο Πρόεδρος Τραμπ, είτε με τα σενάρια που λένε πως θα αγοράσουμε φρεγάτες από τη Γαλλία με κόστος 2 δισ. ευρώ. Το τι προμήθειες, μίζες και τα συναφή περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω, φαίνονται από τις δίκες – σήριαλ που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα(;) τη φυλάκιση του Α.Τσοχατζόπουλου εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα …άκρη για τα ταμεία του κράτους.

Ο ισολογισμός του «Αθήνα 2004» …παραχώθηκε κάπου στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη να μην πιέζει ιδιαίτερα για την ιστορία. Στο ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονταν πως κόστισαν (περίπου) 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ΝΔ ανέβαζε το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια. Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στον «Guardian»: «Δεν θα το υπέγραφα κιόλας, αλλά θα έλεγα πως κόστισαν γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε έντονη δημιουργική λογιστική. Τα έργα έγιναν με τέτοια βιασύνη, που κόστισαν περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε. Δεν είμαι χαρούμενος…». Τον Νοέμβριο του 2004 η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε κόστος 8,95 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται «δαπάνες για την κατασκευή έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύτηκαν λόγω των Αγώνων» (π.χ. Αττική Οδός, τραμ, προαστιακός κ.λπ.). Αργότερα, η Standard&Poor’s το ανέβασε στα 11,27 δισ. ευρώ ή 6% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντόπισαν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ’ όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δισ. ευρώΠροχθές μόλις, σε ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας, της Γ.Γ. Διαφθοράς, του ΣΔΟΕ, της OLAF και της Europol, ειπώθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο χάνει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ ετησίως από τα λαθραία τσιγάρα.

Χθες ειπώθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών ότι το παράνομο εμπόριο κοστίζει στο δημόσιο τουλάχιστον 42 εκ. ευρώ το χρόνο λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτων υπολογίζονται βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων σε περίπου 48 εκ. ευρώ (μόνο για το 2016)

Eίναι βέβαιο, ότι υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω “λίστα”, όπως η φοροδιαφυγή από τη “μαύρη οικονομία” που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, τα αφορολόγητα εισοδήματα του παρελθόντος που είναι παρκαρισμένα σε δαιδαλώδεις λογαριασμούς στο εξωτερικό, τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων και των δολίως πτωχευμένων επιχειρήσεων, οι υπερτιμολογήσεις επί σειρά ετών στα δημόσια έργα και τις λοιπές κρατικές προμήθειες πλην φαρμάκων – υγειονομικού υλικού που προαναφέρθηκαν και…πάει λέγοντας…

Τελικά, μας άξιζαν τα μνημόνια! Τα κερδίσαμε …με το σπαθί μας!

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords
Αναζητήσεις
φαρμακο της νοβαρτις που πληρωσαμε επιπλεον 23 δισεκατομυριο
Τυχαία Θέματα