Μαύρος (ΔΕΗ): «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας ολόκληρης της Ευρώπης»
Σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει ως πυλώνας ανάπτυξης ΑΠΕ, αλλά και για την ανάγκη για έξυπνη, καινοτόμα, αλλα και κυρίως ανθεκτική ενέργεια στην κλιματική κρίση, μίλησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ του 3ου Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες.
«Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
Κατέληξε, τονίζοντας ότι το τριετές στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και της χρήσης υδρογόνου ως καύσιμο του μέλλοντος. «Είμαστε πολύ περήφανοι ως Ευρωπαίοι που έχουμε επιτύχει τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ παγκοσμίως και τον διπλασιασμό της ενεργειακής αποδοτικότητας», τόνισε. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι «τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρά σε κάποιες χώρες, αλλά πολύ μικρά σε άλλες. Στην Ελλάδα έχουμε το φαινόμενο ότι τα 2/3 των αδειών που δίνονται δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Έτσι, μόνο το ένα τρίτο των αδειών στην Ελλάδα που πληρώνονται από επενδυτές μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, το υπόλοιπο δεν μπορεί», πρόσθεσε. Μιλώντας για τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Data Centers, ο κ. Χατζημαρκάκης αναρωτήθηκε εάν κάνουμε αυτό που πρέπει για να τα κρατήσουμε σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Χρειαζόμαστε μια λύση εφεδρικής αντοχής για 8 ώρες χωρίς σύνδεση στο δίκτυο. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε “ενεργειακά νησιά” κοντά στις ακτές, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και σταθεροί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και εδώ μόνο το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει». Ακόμη, τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότητα των μπαταριών, λόγω μεγέθους και απαγόρευσης εξαγωγών γραφίτη από την Κίνα.
Ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στην Ελλάδα, επεσήμανε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. «Είναι αλήθεια ότι σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στην Ελλάδα, τώρα ξεκινάμε. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Γαλλία», τόνισε. Σχετικά με τα υδροηλεκτρικά έργα, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι αλήθεια ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευση».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το κύριο πρόβλημα την Ελλάδας είναι ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υπάρχει έλλειψη διασύνδεσης. «Δεν είμαστε συνδεδεμένοι όπως άλλες χώρες στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ακόμα κι αν πρόσφατα υπάρχουν κάποια έργα που έχουν υπογραφεί και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε, όπως η σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και Ισραήλ, ή η σύνδεση με την Αίγυπτο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμάρα, η διασύνδεση θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας. «Επίσης, στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ένα από τα ερωτήματα ήταν ότι το βαλκανικό τμήμα της ΕΕ, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία έχει τα προβλήματα διασύνδεσης με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό το πρόβλημα αφορά τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα». Ο κ. Τσιμάρας συνέχισε μιλώντας για τον σημαντικό ρόλο του καταναλωτή-παραγωγού (prosumer) και της αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, αναφέροντας τη διασύνδεση με την Κρήτη, αλλά και τη σύνδεση των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του βορείου Αιγαίου. «Πιστεύουμε, όπως είπαμε, ότι μέχρι το τέλος του 2028 θα έχουμε τη σύνδεση με αυτά τα νησιά και αυτό θα μας δώσει μια λύση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά νησιά, ενώ ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να είναι μια εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»
Στις τοποθετήσεις του ο συντονιστής της συζήτησης, Γιώργος Κρεμλής, Πρέσβυς του EPLO στη Βουλγαρία, επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ΑΠΕ «ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Επιπλέον, ο κ. Κρεμλής τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης χωροταξικών σχεδίων για τις ΑΠΕ. «Αυτά τα σχέδια είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε την κοινωνική πρόσβαση και να επιτρέψουμε τη χρήση ενέργειας από κύματα, παλίρροιες και άνεμο, παράλληλα με την ηλιακή ενέργεια», δήλωσε. «Επιπλέον, πρέπει να επενδύσουμε σε πιλοτικά προγράμματα για την αποθήκευση ενέργειας μέσω απαλλαγμένου νερού και την παραγωγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της». Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, η επένδυση σε ΑΠΕ είναι ο δρόμος για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος», υπογράμμισε, καθώς «η κλιματική κρίση επηρεάζει όλους μας, αλλά επηρεάζει και την ενεργειακή υποδομή, τα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση μέσω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων που γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μαχαίρωσαν αστυνομικό στο Χαϊδάρι – Πώς συνέβη το αιματηρό περιστατικό
- ΥΠΕΘΟ: Περισσότερος πλούτος, δικαιότερη κατανομή στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια
- Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά και το Μεξικό
- Νέα χρονιά, νέες αρωματικές και γευστικές εμπειρίες στο γραφείο με τη Nespresso Professional
- Novartis: Κέρδη 4,8 δισ. - Καλύτερες του αναμενόμενου οι πωλήσεις δ’ τριμήνου
- Χατζηδάκης για τα Τέμπη: Θα ήταν πολιτικά βλακώδες να κάνουμε συγκάλυψη
- Orsted: Παρελθόν ο CEO – Δεν πέτυχε ανάκαμψη στην εταιρεία αιολικής ενέργειας
- Κίνα: Ακμάζει η κινηματογραφική αγορά
- Ντέκλαν Κοστέλο: Υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Ελλάδα
- Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Άκαρπη η δεύτερη ψηφοφορία - Επαναληπτική σε πέντε ημέρες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΥΠΕΘΟ: Περισσότερος πλούτος, δικαιότερη κατανομή στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια
- Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά και το Μεξικό
- Μαύρος (ΔΕΗ): «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας ολόκληρης της Ευρώπης»
- Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος και επαναφορά νόμου Κατσέλη
- Πειραιώς: Εξετάζει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Αξιολογεί διάφορες πιθανές επενδύσεις
- ΔΝΤ: Στο ένα δι. ο λογαριασμός για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την πρόταση για κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μαύρος (ΔΕΗ): «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας ολόκληρης της Ευρώπης»
- Πειραιώς: Εξετάζει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Αξιολογεί διάφορες πιθανές επενδύσεις
- Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με τον Καναδά και το Μεξικό
- ΔΝΤ: Στο ένα δι. ο λογαριασμός για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την πρόταση για κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ
- ΥΠΕΘΟ: Περισσότερος πλούτος, δικαιότερη κατανομή στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια
- Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος και επαναφορά νόμου Κατσέλη
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2025
- Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος
- Η Κλαυδία με το τραγούδι «Αστερομάτα» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision 2025
- Europa League: Στους “16” ο Ολυμπιακός – Προκρίθηκε και ο ΠΑΟΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βουλή: Δεν επιτεύχθη πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
- Πτώση των εξαγωγών μαλακού σίτου στην Ε.Ε.
- Κυψέλη: 4 συλλήψεις για τους βανδαλισμούς
- Fourlis: Προχωρούν οι αδειοδοτήσεις για το διεθνές κέντρο διανομής της ΙΚΕΑ
- Αστυνομικός δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο Χαϊδάρι
- Χωρίς πλειοψηφία και η δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Χρυσάφι η επένδυση στην Ελλάκτωρ για τον όμιλο Motor Oil
- Χρηματιστήριο: Ανοδική διάθεση στο κλείσιμο ισχυρού μήνα
- Premia Properties: Απόκτηση Αυτοτελούς Κτιρίου Γραφείων στη Θεσσαλονίκη
- Siemens-ΕΥΑΘ: Μία αρκετά επιτυχημένη συνεργασία