Μαζεύουν τον…τραχανά Σόιμπλε οι Γερμανοί – “Το Grexit αφορούσε το παρελθόν…”

19:26 4/2/2016 - Πηγή: BankWars

Τα όσα είπε χθες στο Αμβούργο ο Β.Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα, “δεν αφορούσαν επ’ ουδενί την τρέχουσα κατάσταση”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας πως έγιναν σε πλαίσιο αφήγησης γεγονότων και περιστατικών του παρελθόντος.

Η ίδια εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι προς επιβεβαίωση ή σχολιασμό, καθώς όλα αυτά

αφορούσαν το παρελθόν και έχουν μάλιστα ειπωθεί επανειλημμένα από τον κ. Σόιμπλε.

“Σήμερα εστιάζουμε στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος. Δεν υπάρχει κάτι νέο, το οποίο θα ξέφευγε από αυτό”, πρόσθεσε.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Τι θέλει να πει πάλι ο …ποιητής; Βόμβα Σόιμπλε από το Αμβούργο: Η Ελλάδα είναι “δύσκολο” να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ξεχωριστά πως το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, σε αντάλλαγμα για “τεράστια” βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.

Η δήλωση, προκαλεί τεράστια ερφωτηματικά, κυρίωςγια τον χρόνο που γίνεται. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι προφανές ότι οι πιέσεις στην Ελλάδα είαι αφόρητες από κάθε πλευρά…

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΟ 2011

Τους λόγους για τους οποίους απέρριψε το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2011, εξηγεί ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιντνερ», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

«Ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δις ευρώ με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων.
Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%», υποστηρίζει ο Ευ. Βενιζέλος.

Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ.
Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος.
Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012.
Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ).
Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος.
Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω».

Τότε και ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας.
Κάποιοι που υπόσχονταν στον ελληνικό λαό έναν εύκολο αντιμνημονιακό δρόμο.
Κάποιοι που ισχυριζόντουσαν ότι το «μνημόνιο έφερε την κρίση» αντί της απλής αλήθειας ότι η κρίση κατέστησε δυστυχώς το μνημόνιο την ηπιότερη δυνατή λύση σε σύγκριση με την ασύντακτη χρεοκοπία ή μια δραχμή χωρίς αξία.
Έπειτα ήρθαν το πισωγύρισμα του 2015,τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο παρότι τους είχαμε προειδοποιήσει.

Ελπίζω τώρα όλοι να συνειδητοποιούν από ποιους κινδύνους πέρασε ξυστά η πατρίδα μας εξαιτίας των επιλογών του 2015, η επίπτωση δυστυχώς των οποίων θα μας ακολουθεί για καιρό, όπως φαίνεται με όσα γίνονται γύρω από το ασφαλιστικό και την περιβόητη αξιολόγηση, καταλήγει η δήλωση του κ. Βενιζέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα