Με ευρεία συναίνεση (πλην ΚΚΕ, ΜέΡα) ψηφίστηκε στη Βουλή η αγορά των Rafale

Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Εκτός από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε θετική ψήφο επί της αρχής, παρά τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στην επιτροπή της Βουλής.

Αντίθετα το ΚΚΕ και το ΜέΡα25 καταψήφισαν.

Εμβληματικό

Ο υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «εμβληματικό» το εγχείρημα του επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων λέγοντας ότι με την ψήφισή του «εκπέμπονται ένα ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πιο ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα και αυτά τα αεροσκάφη που ονομάζονται ως «οι ριπές ανέμου», με ελληνικά διακριτικά στα φτερά της, Έλληνες πιλότους στο χειριστήριο τους, θα είναι στη χώρα μας και θα σκεπάσουν ακόμα πληρέστερα, μαζί με τον υπόλοιπο στόλο των μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τα φτερά και τα όπλα τους» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η προσπάθεια αυτή, τόνισε ο υπουργός είναι «διαρκής και εντατική», αποτελεί μια εθνική υπόθεση η οποία «καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης κατάστασης με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το ισοζύγιο ισχύος με Τουρκία

Μάλιστα, παρατήρησε πως η Τουρκία μπορεί να «δείχνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει στον διάλογο πλην όμως πριν μερικούς μήνες με την συμπεριφορά της προκάλεσε την καθολική και άνευ προηγουμένου κινητοποίηση του συνόλου των ΕΔ της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale, o υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες, ανταποκρινόμενη με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις εθνικές μας ανάγκες.

Απαντώντας σε επιφυλάξεις που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ανέφερε πως είναι σαν καινούρια και πρόσθεσε ότι «τα αεροσκάφη αυτά με τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και τα όπλα που φέρουν δημιουργούν συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο συνολικό ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδος- Τουρκίας». 

Γάγγραινα σκανδάλων και σκανδαλολογίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δικαιούνται να νιώθουν πολύ πιο ήσυχες και δικαιωμένες» και μίλησε για ιστορικές και μοναδικές στιγμές ενώ υποστήριξε ότι «οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία».

Ο Κώστας Τασούλας είπε ότι «η προμήθεια αυτών των 18 αεροσκαφών, χάρις στα οποία, σε ελάχιστους μήνες, η χώρα θα αποκτήσει ένα αφάνταστο στρατηγικό πλεονέκτημα, έναντι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, γιατί οι δυνατότητες αυτού του αεροσκάφους και ιδίως ο οπλισμός του, είναι τέτοιος που δεν μπορούν να τον αντιληφθούν τα μέσα, οι γνώσεις και η εκπαίδευση που έχουν οι αεροπόροι της γειτονικής χώρας».

Μάλιστα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη μεγάλη πληγή των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά το παρελθόν λέγοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν στη γάγγραινα των σκανδάλων και στη γάγγραινα της σκανδαλολογίας» καθώς εκτός από τη συκοφαντία όπως είπε υπήρξαν και πραγματικά σκάνδαλα με αποτέλεσμα  τη «διαδοχική ευθυνοφοβία» που «αδίκησε την ικανότητα της χώρας». 

Ναι, αν και προβληματικές οι συμβάσεις

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εάν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει πως οι συμβάσεις για την απόκτηση των Rafale είναι πολύ προβληματικές για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, θα ταχθεί «υπέρ» της προμήθειας υπό τον όρο ότι δεν θα αλλάξει αλλά θα συνεχιστεί ο αμυντικός σχεδιασμός που δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς αυτό το «ναι» να σημαίνει αυτό «δεν έχει τεράστιες επιφυλάξεις για τα διαφαινόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν από αυτέ στις συμβάσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν και αυτή η αγορά των αεροσκαφών όταν ανακοινώθηκαν διέβλεπε και μια γενικότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, αυτό ο χρόνος έδειξε ότι πια δεν είναι «πάνω στο τραπέζι».

«Το ΚΙΝΑΛ λέει ένα καθαρό και υπεύθυνο εθνικά «ναι» στα Rafale, αλλά με διαφάνεια, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με τις επιχειρήσεις Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» ανέφερε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου παρατήρησε πως υπάρχει έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού και πρόνοιας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ιδιωτικής και κρατικής. 

Εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ και όχι τη φύλαξη των συνόρων

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας παρενέβη στη συζήτηση για την αγορά των «Rafale» και υπογράμμισε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν προσανατολισμό να στηρίξουν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι τις ανάγκες υπεράσπισης των συνόρων της χώρας και της κυριαρχίας της και με βάση αυτό το κριτήριο το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η ψήφιση της αγοράς των γαλλικών Rafale πραγματοποιείται ενώ έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας για τις οποίες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ καθώς αυτές πραγματοποιούνται «ύστερα από παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ οι οποίοι επί χρόνια είτε ανέχονται, είτε κάνουν και πλάτες στην επιθετικότητα της Τουρκίας και στα σχέδια της να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της».

Επιπλέον παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να αποκτήσει Rafale, αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του».

Η κούρσα των εξοπλισμών χρυσοπληρώνεται και με αίμα

Αναφέρθηκε στην στάση της Γαλλίας την οποία τα άλλα κόμματα «αναγορεύουν τώρα σε προστάτη» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή δεν εξέπληξε το ΚΚΕ, καθώς, όπως εξήγησε, «η ΕΕ υπολογίζει με βάση τους τζίρους και τις στρατηγικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία».

«Οι εξοπλισμοί, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σημαίνουν περαιτέρω εμπλοκή σε ένα περιβάλλον όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών» είπε ο κ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «έχει αποφασιστικό λόγο και για την χρήση και για τον προσανατολισμό των οπλικών συστημάτων κάθε χώρας – μέλους του».

«Η κούρσα των εξοπλισμών «τρέχει» και εγγυάται μόνο τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών που τα χρυσοπληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με το αίμα τους» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ

Ύβρις

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα, παρά τη θέση αρχής να μην καταψηφίζει θέματα που αφορούν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήγησε ότι οι συμβάσεις αυτές «είναι διάτρητες» και ετεροβαρείς για την χώρα μας. Μάλιστα κάλεσε την πλειοψηφία και τα άλλα κόμματα που θα υπερψηφίσουν να μην συνδέουν τη στάση αυτή με τον πατριωτισμό ή την εθνική ομοψυχία καθώς αυτό είναι «ύβρις».

Keywords
Τυχαία Θέματα