ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Παρά τις θετικές προβλέψεις για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη φέτος, η έκθεση του ΔΝΤ ουσιαστικά προαναγγέλει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις φόρων την επόμενη διετία αν δεν υπάρξει δραματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα.
Το ΔΝΤ εκφράζεται ανησυχία για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως στο σκέλος που αφορά
Αυτά δείχνουν, κατά το Ταμείο, ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις για τη στρατηγική μείωσης του χρέους -η οποία προϋποθέτει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας- θα δοκιμαστούν ποικιλοτρόπως.
Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε υποστηρίζοντας πως οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16. Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο νέο υπουργικο συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. Χαρακτηριστικά είπε: πως “πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν έναν νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν”.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ
Τη «σταθεροποίηση και σταδιακή επανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας παράλληλα «μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν».
Η έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υιοθετήθηκε στις 30 Μαΐου από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αρχικά, σημειώνεται ότι στις 15 Μαρτίου 2012 το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε ένα τετραετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.
Στις αναφορές για τις εξελίξεις καταγράφονται ενδεικτικά ως «καλοί οιωνοί» της προόδου που επιτεύχθηκε:
- Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και το πρωτογενές πλεόνασμα
- Η βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών
- Η ετοιμότητα της οικονομίας για ανάκαμψη το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε «μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης», όπως:
- Η ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 5,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» της διετίας 2015-2016. Όπως αναφέρεται, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις καταδεικνύουν «κενό» της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015, σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ «κενό» αναμένεται και το 2016, ακόμη κι εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα.
Αθροιστικά, την τετραετία 2014-2017 το «δημοσιονομικό κενό» ανεβάζεται στα 7,7 δισ. ευρώ.
Πρώτη επιλογή υπογραμμίζεται η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016.
- Η λήψη μέτρων για το χρέος, το οποίο θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, σημειώνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων.
- Η διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο
- Η συνέχιση απολύσεων στο δημόσιο, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.
- Η άρση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις
- Η δραστική παρέμβαση στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό
- Η εξέταση περικοπών σε υψηλές συντάξεις και όχι μόνο αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης, όπως τονίζεται, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% του ΑΕΠ).
Στην εκτενή και αναλυτική έκθεση του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη για «κόπωση» των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ προβάλλεται ξανά η «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να στηρίξουν την Ελλάδα, για παροχή «πρόσθετης χρηματοδότησης» και για «ελάφρυνση του χρέους».
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ φέτος, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ το 2015.
Επίσης, τονίζει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου, κάτι που αντανακλά πάνω απ’ όλα την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση, η οποία έβγαλε, προς το παρόν, από το τραπέζι τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη».
Στη συνέχεια, σημειώνονται ανησυχίες για το γεγονός ότι «οι εξαγωγές έχουν αποτύχει να αποτελέσουν ισχυρή κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που καταδεικνύει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ μακριά από την κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να επιτευχθεί μια πιο διατηρήσιμη βελτίωση του αισθήματος των επενδυτών».
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τονίζεται ότι ο στόχος εσόδων για το 2014 έχει μειωθεί από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 1,5 δισ. ευρώ και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης αναμένεται να ανακτηθεί το διάστημα 2015-2016.
Για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022 το Ταμείο τα εκτιμά στα 22,4 δισ. ευρώ.
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «οι σημερινές προβλέψεις υποδεικνύουν την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, το οποίο οι Αρχές προτίθενται να κλείσουν, σε πρώτο βαθμό, μέσω της επέκτασης μέτρων που εκπνέουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και η Τρόικα θα εξετάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκ νέου το «δημοσιονομικό κενό» του 2015 και τότε θα διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, αλλά και το εάν υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «επαρκώς χρηματοδοτημένο» για τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το Μάιο του 2015.
«Η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να υπόκειται σε αξιοσημείωτους καθοδικούς κινδύνους, ιδίως, σε δημοσιονομικές αστοχίες, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην αργή αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στη έκθεση υποστηρίζεται επίσης ότι «η στρατηγική αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από τα σημερινά επίπεδα για την περίοδο μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016» και υπογραμμίζεται ότι «ενώ υπάρχουν επιτέλους σημάδια βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης, η πρόοδος εξακολουθεί να απογοητεύει και αυτή η πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρίσιμο κίνδυνο για το πρόγραμμα».
Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «προχωρούν, αν και με άνισο τρόπο».
Για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας θεωρεί ότι «καθυστέρησαν» και ότι «είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα».
Αναφορές γίνονται και σε αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στο καθεστώς των «μισθολογικών ωριμάνσεων» για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους.
Τέλος, για τον τραπεζικό τομέα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών «θα επανεξεταστούν, στο πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης» και ότι «στο ενδιάμεσο διάστημα, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τον έλεγχο και τη διατήρηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Τέλος, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σήμερα μια σοβαρή απειλή για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη», όπως υποστηρίζεται, ενώ σημειώνεται ότι για τα αποτελέσματα του «τεστ» της Τράπεζας της Ελλάδας οι ανάγκες κεφαλαίου υπολογίζονται, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, στα 6,4 δισ. ευρώ και στα 9,4 δισ. ευρώ, με βάση το «χειρότερο σενάριο» και ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Το ΥΠΟΙΚ για την έκθεση του ΔΝΤ: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2015-16
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, “η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις τις χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
• Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.
• Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδος στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
• Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί.
• Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3.9 μονάδες και τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση
• Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.
• Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
• Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα
• Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
• Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16. Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση. Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε: «Βασιζόμασε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα και σε αναπτυξιακό εφαλτήριο. Στόχος είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το χρέος αυτό έχει κουρευτεί κατά 180 δις ευρώ, περίπου 80% του ΑΕΠ.
Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια. Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν έναν νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν.
Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά».
Original article: ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μια… κατά λάθος αποκάλυψη από το Facebook
- Προφυλακιστέος και ο χρυσαυγίτης Νίκος Κούζηλος
- Premium έκδοση της Goal News για το Μουντιάλ
- ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
- Νέα επεισόδια με τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών
- Jumbo: Πώληση 29.986 μετοχών από κα Αικατερίνη Μαρία Παπαευαγγέλου
- Αcadimos και Signature travel
- Γερμανία: Ο πρόεδρος Γκάουκ δεν υπερέβη τις εξουσίες του όταν χαρακτήρισε "τρελούς" τους νεοναζί
- Συνεργασία Communication Factory με Coca-Cola 3Ε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
- Νέα επεισόδια με τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών
- ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΟΛΙ ΡΕΝ: “Ανυπομονώ να συναντήσω τον Γκ. Χαρδούβελη” – “Στάζει μέλι” για Γ. Στουρνάρα
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στο 60,4% αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων – Πωλητές οι Έλληνες
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Α. Σαμαράς εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΔΝΤ – ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
- Νέα επεισόδια με τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Α. Σαμαράς εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό
- ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στο 60,4% αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων – Πωλητές οι Έλληνες
- ΟΛΙ ΡΕΝ: “Ανυπομονώ να συναντήσω τον Γκ. Χαρδούβελη” – “Στάζει μέλι” για Γ. Στουρνάρα
- Eurobank: Εκλεισε στα υψηλά ημέρας και στα 0,4340 ευρώ με άνοδο +3,33%.
- FTSE25: Τιτάνας +7,56%, ΕΥΔΑΠ +3,64%, ΟΠΑΠ +3,92%, ΟΤΕ +3,15%, ΓΕΚ Τέρνα +2,92%, Folli +2,82%
- Στις 1.322,70 μονάδες με άνοδο +1,34% που είναι το υψηλό ημέρας και διμήνου έκλεισε το Χ.Α.
- Εθνική: Έκλεισε στο -1,38% στα 2,86 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για ομιλία Α. Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο
- Κέρδη πάνω από 33% για τις τράπεζες σε δεκαπέντε συνεδριάσεις
- Xρηματιστήριο: Με 60% οι ξένοι στο Χ.Α., πωλητές οι Έλληνες
- Γκ. Χαρδούβελης: Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική στο ΥΠΟΙΚ
- Νέος πρόεδρος του Ισραήλ ο Ρέουβεν Ρίβλιν
- Αντιδράσεις κατοίκων για την εκμίσθωση χώρων του Πάρκου Τρίτση
- Mersch: Η ΕΚΤ συνεχίζει να έχει ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών
- Σε υψηλό 3ετίας το παλλάδιο λόγω απεργιών στη Ν. Αφρική
- Όλι Ρεν: Ανυπομονώ να συναντήσω τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Eurogroup
- Αμφίβολος ο Γιάγια Τουρέ για την πρεμιέρα της Ακτής Ελεφαντοστού