Μεγάλη κόντρα ΝΔ-Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες – Αλληλοκατηγορούνται για συμφέροντα

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών σε πρώτο πλάνο. Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ανταλλάσουν “πυρά” εν όψει των αλλαγών που ούτως ή άλλως θα έλθουν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο Κ.Χατζηδάκης στα”Παραπολιτικά”

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και του

Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πάει να δημιουργήσει μια νέα διαπλοκή στην Ελλάδα, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Πολιτικός Καφές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπεύθυνος για την σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αγαθές προθέσεις λέγοντας ότι θα μπορούσαν να δουν τι γίνεται στις άλλες χώρες.

Είπε επίσης πως δεν μπορεί να βάζει η κυβέρνηση όρια για συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες λέγοντας ότι τέτοια συμβαίνουν μόνο στη βόρεια Κορέα.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Με σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό PARAPOLITIKA FM και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, ο νέος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης ομολόγησε, ουσιαστικά, ότι τα 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατέληξαν σε υπερβολικό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας αριθμό καναλιών και μάλιστα υπερχρεωμένων!
Είναι ενδεικτικό ότι, όταν ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης , έστω και μία όπου επί 25 χρόνια οι τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται σε προσωρινό καθεστώς, απάντησε (με αφοπλιστική, είναι αλήθεια, ειλικρίνεια):
«Μίλησα μόνος μου για τα λάθη μας».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί.
Η νέα ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πώς σχολιάζει άραγε τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του κόμματος;
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, όταν ρωτάται ο κ. Χατζηδάκης αν «μπορεί μια χώρα με 4,5 εκατομμύρια ενεργό πληθυσμό να έχει 7 κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας», απαντά ότι «σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά μπορεί να τα δείξει η αγορά».
Και, όταν ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η αγορά τα έχει ήδη δείξει, αφού «έχουμε 7 κανάλια και το κάθε ένα έχει πάρει 200 εκατομμύρια δάνεια από τις τράπεζες» και, μάλιστα, χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αρκείται να ζητήσει την τιμωρία των υπευθύνων για το παρελθόν.
Αναλυτικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι ακόλουθες τοποθετήσεις του κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξής του:
– «Θα πάμε από 7 άδειες που υπάρχουν σήμερα σε 4».
Όχι, κ. Χατζηδάκη.
Δεν υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ άδειες σήμερα.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν ώστε τα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα να λειτουργούν επί 25 χρόνια με προσωρινές άδειες.
– «Υπάρχει εγγενής αντίφαση σε αυτά που λέει ο κ. Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λένε ότι τους ενδιαφέρει να πάρουν πολλά χρήματα από τις άδειες.
Αλλά την ίδια στιγμή επίσης λένε ότι θέλουν να έχουν μόνο 4 άδειες.
Πώς θα πάρουν πολλά χρήματα με λίγες άδειες;».
Αρα, κατά τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πολλά χρήματα παίρνεις όταν πουλάς ένα προϊόν που είναι ελεύθερο; Απεριόριστο;
Όπως, για παράδειγμα, όταν κάνεις ένα διαγωνισμό στη μέση του Βόρειου Πόλου και πουλάς πάγο στους Εσκιμώους;
Και αντίθετα, σύμφωνα με τη Χατζηδάκειο λογική παίρνεις λίγα χρήματα όταν πουλάς ένα προϊόν που έχει το χαρακτήρα της «σπανιότητας», δεδομένου ότι αφορά στη χρήση μέρους του περιορισμένου ψηφιακού φάσματος; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση…
– «Δεν έχουν αγαθές προθέσεις οι άνθρωποι.
Διότι αν είχαν δεν θα γινόταν διαδικαστικά ο υπουργός καναλάρχης, ούτε επί της ουσίας θα προσπαθούσαν περιορίζοντας τις άδειες να έχουν μόνο τους δικούς τους καναλάρχες».
Ο νόμος 4339/24.10.2015 ξεκάθαρα ορίζει ότι ο υπουργός προσδιορίζει τον αριθμό των αδειών και τίποτε άλλο.
Το ΕΣΡ προκηρύσσει τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, θέτει τους όρους, εξετάζει κατά πόσον οι φάκελοι πληρούν αυτούς τους όρους και απορρίπτει τους φακέλους, εφόσον το κρίνει σκόπιμο.
Άρα, αποφασιστικός είναι ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, για τη συγκρότηση της οποίας καλείται να συναινέσει η ΝΔ (όπως προβλέπει ο νομοθέτης) και αυτή αρνείται. Και όχι του υπουργού.
Πώς, λοιπόν, συμπεραίνει ο κ. Χατζηδάκης ότι «ο υπουργός γίνεται καναλάρχης» και ότι η κυβέρνηση θέλει «να έχει μόνο τους δικούς της καναλάρχες», μόνον ο ίδιος γνωρίζει.
– «Όταν έρχονται και λένε με το νόμο ότι τα κανάλια που θα πάρουν άδειες θα πρέπει να έχουν και συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, αυτό μόνο στη Βόρεια Κορέα γίνεται».
Επίσης ενδιαφέρον.
Στην αρχή είπαν ότι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου θα προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις.
Τώρα, δεν τους αρέσει η προϋπόθεση της απασχόλησης ικανού αριθμού εργαζομένων –ώστε να διασφαλίζονται τόσο οι θέσεις εργασίας, όσο και η ποιότητα του προγράμματος- γιατί είναι, λέει, Βορειοκορεάτικο μέτρο.
Μήπως να αποφασίσουν τι θέλουν και μετά να βγαίνουν στα κανάλια;
– «Είναι σε αντίθεση με την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο αυτό που κάνει η κυβέρνηση».
Ας κάνει ο κ. Χατζηδάκης τον κόπο να διαβάσει την πρόσφατη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Euronews (18/1/16) ότι η Ευρώπη δεν παρεμβαίνει στο ένα θέμα και το θεωρεί μεμονωμένη εθνική πολιτική.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΤΙΝΓΚΕΡ

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων του οπτικοακουστικού τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αμερόληπτη εφαρμογή των κανόνων περί οπτικοακουστικών μέσων. Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών φορέων θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας τους. Για την αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών φορέων, συναφή κριτήρια είναι το αν διαθέτουν επαρκείς ρυθμιστικές εξουσίες και αν δεν δεσμεύονται από οδηγίες.

Σε αντίθεση με τα πλαίσια για τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, την ενέργεια ή την προστασία των δεδομένων, η οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) δεν περιλαμβάνει ρητή υποχρέωση για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανεξάρτητο ρυθμιστικό φορέα, εάν αυτός δεν υπάρχει ήδη.

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2006/111/ΕΚ για τη διαφάνεια και τα σημεία 60 έως 62 της ανακοίνωσης για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις (ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ΕΕ C 257 της 27.10.2009, σ. 1) απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τον σαφή και κατάλληλο διαχωρισμό δραστηριοτήτων μεταξύ δημόσιας και μη δημόσιας υπηρεσίας περιλαμβανομένου του σαφούς διαχωρισμού των λογαριασμών.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να λάβουν διευκρινίσεις ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πάροχος δικτύου ERT-Net θα αναμετέδιδε πρόγραμμα τηλεοπτικού περιεχομένου παρόχων που δεν επιδιώκουν στόχους γενικού συμφέροντος, καθώς και ως προς το καθεστώς ιδιοκτησίας της ERT-Net. Όσον αφορά τις σχετικές με τις κρατικές ενισχύσεις πτυχές του ίδιου ζητήματος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προώθησαν στις ελληνικές αρχές σχετική καταγγελία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, διαδικασία που εξακολουθεί να εκκρεμεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Πριν λάβουν και αξιολογήσουν τις εν λόγω παρατηρήσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Η Επιτροπή δεν αποκαλύπτει τα έγγραφα που αποτελούν μέρος εκκρεμούς διαδικασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα