Μεγάλη πτώση για το πετρέλαιο – Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ενόσω η τάχιστη ανάσχεση της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, κάτι που αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση για αργό. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 2,1% και διαμορφώνονται στα 77,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν 2% και περιορίζονται στα 81,59 δολάρια ανά βαρέλι. 

Το νέο κύμα έξαρσης στην Κίνα, το οποίο

βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχει θορυβήσει όλο τον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να επαναφέρει την υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικών τεστ κορωνοϊού στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία θα ξεκινήσει τον έλεγχο όλων των αφιχθέντων από το ασιατικό κράτος.  

«Χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορεί να υπάρξει ένα παγκόσμιο ξέσπασμα» προειδοποιεί ο Τζον Ντρισκόλ, επικεφαλής της JTD Energy Services. «Αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.  

Ας σημειωθεί ότι ενδεχόμενη επιστροφή των μέτρων περιορισμού στην Κίνα θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στις προσδοκίες για τάχιστη ανάκαμψη της οικονομίας και κατ’ επέκταση για αύξηση της ζήτησης αργού. 

Κι αυτό το σενάριο ήδη σπεύδουν να αποτιμήσουν οι αγορές, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως, με τις εγχώριες εξελίξεις να επηρεάζουν σημαντικά το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του αργού αναμένεται να καταγράψει ένα δεύτερο διαδοχικό αρνητικό τρίμηνο (για πρώτη φορά από το 2019), συνεχίζοντας τη βαθιά διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου – Απριλίου, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Σ’ αυτή την καθοδική πορεία σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν αφενός τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα, αφετέρου οι προοπτικές επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.  

Keywords
Τυχαία Θέματα