Μεθυσμένη Πολιτεία…Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα για να μειώσει στο μισό τον φόρο στο κρασί!

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στο κρασί, γεγονός που ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, να δηλώσει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει το μέτρο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι προωθείται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 40 λεπτά το λίτρο που προέβλεπε η αρχική διάταξη, με πιθανότερο σενάριο τη μείωσή του στο μισό ( 20 λεπτά το λίτρο).

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα

μέτρα που θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν – μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια -, την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά.

Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ρύθμιση για το φόριο στα ελληνικά μαι τα εισαγόμενα κρασιά, είπε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Η κυβέρνηση θα δει αν μπορεί να αλλάξει την διάταξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα την αποσύρει.

Πυρά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μπγιάλα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, τον υποψήφιο για την ηγεσία της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση για την απόφασή της να επιβάλλει φόρο στο κρασί, σαν μέτρο “ισοδύναμο” του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ ΈΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ και ΚΕΔΕ προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.

Κ. Μίχαλος: Να αποσυρθεί άμεσα ο φόρος

Tην άμεση απόσυρση του μέτρου της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί ζητεί με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου σε κλείσιμο.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή, να αναθεωρήσετε τη στάση σας σε ότι αφορά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, μια απόφαση που αν υλοποιηθεί θα επιφέρει τον αφανισμό μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου.

Ήδη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων έχει γίνει αποδέκτης των εντονότατων διαμαρτυριών και της αγανάκτησης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου , μελών των κατά τόπους Επιμελητηρίων, που κάνουν λόγο κυβερνητική επίθεση στον κλάδο των αμπελουργών και των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων.

Άλλωστε τις θέσεις και τις απόψεις των εκπροσώπων του κλάδου είχατε την δυνατότητα να τους ακούσετε και εσείς προσωπικά, στην Βουλή, χθες, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργο Σκούρα.

Ως εκπρόσωπος του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, σας καλώ να αναθεωρήσετε την απόφαση σας για την επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί, αλλά και γενικότερα να αλλάξετε το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείτε, καθώς η υπερφορολόγηση που επιβάλλετε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία και την αγορά βαθύτερα στην ύφεση”.

Αντίθετη η ΚΕΔΕ

Δεν αντικαθίσταται μια άδικη φορολογία, όπως ήταν η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με μια ακόμη πιο παράλογη όπως είναι η επιβολή
φόρου στο κρασί, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της σ΄αυτό.

Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει ευθέως την Ελληνική Περιφέρεια και τις χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Και επισημαίνει ότι η επιβολή φόρου 40 λεπτών στο λίτρο υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών σε πολλές από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο μέτρο γιατί, όπως αναφέρει, αν εφαρμοστεί «είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες. Θα μειώσει κατακόρυφα τις εξαγωγές του κλάδου, θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων παραγωγών και θα πλήξει άμεσα τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση σε περισσότερες από 200.000 οικογένειας της ελληνικής Περιφέρειας».

ΓΣΕΒΕΕ

Χθες η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμαρτυρόμενη για τη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον οίνο. Η επιστολή έχει ως εξής:

« Στο Σ/Ν: Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, προβλέπεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού (άρθρο 14).

Αυτό το καθαρά εισπρακτικό μέτρο, όπως άλλωστε υπονοείται και από της αιτιολογική έκθεση του Σ/Ν, εάν εφαρμοστεί θα πλήξει έναν από τους πλέον παραγωγικούς και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σημειώστε ότι κανένα κράτος – μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Οι χώρες που το κάνουν αυτό είναι εκείνες που δεν παράγουν κρασί, για προφανείς λόγους.

Στην χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για καθετοποιημένες μονάδες που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις. Υπολογίζονται σε πάνω από 700 και απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους ενώ συνεργάζονται και με περίπου 200.000 αμπελουργούς.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι με την διάταξη αυτή, εκτός από την ανάπτυξη της παραοικονομίας που αναμένεται, δημιουργούνται και συνθήκες ολιγοπώλησης της αγοράς.

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε ότι τέτοιες πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την απασχόληση και τελικά και στην μείωση των εσόδων του δημοσίου που είναι και ο αρχικός τους σκοπός».

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την απόσυρση του άρθρου για το φόρο στο κρασί πρότεινε ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής.«Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους να το αποσύρουμε και να βάλουμε την ίδια επιβάρυνση στο ουίσκι, στη βότκα, το τζιν»

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

H κυβέρνηση παίζει με τα νεύρα του ελληνικού λαού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί καταδίκασε ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Κατά τον κ. Κόνσολα η επιβολή ΕΦΚ 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασί, διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική αγορά, που αποτελούσε μια καταναλωτική βάση για το ελληνικό κρασί.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερφορολογεί και τους ελάχιστους εναπομείναντες δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας. Καμία άλλη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 700 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες, οι όποιες συνεργάζονται με 200.000 αμπελουργούς και απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δείχνει απέχθεια σε ό,τι είναι παραγωγικό και μπορεί να παράξει πλούτο.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Κατά της αύξησης του φόρου στο κρασί τάχθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ταφόπλακα σε μια από τις λίγες εξαγωγικές δραστηριότητες που μας έχουν απομείνει.Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν διακριθεί διεθνώς λόγω της καλής σχέσης ποιότητας-τιμής και πρόσθεσε ότι «αυξάνοντας την τιμή, μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών και ωφελούνται οι ανταγωνιστές μας και οι διακινητές παράνομου χύμα κρασιού».«Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να καταλάβει τι συμφέρει πραγματικά τους Έλληνες και να το επιδιώξει;», αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια συζήτηση έγινε και προ ημερών για τη φορολόγηση των εγχώριων παραγωγών μπίρας και πως είχε προτείνει την ισοδύναμη φορολόγηση εισαγόμενου σκληρού αλκοόλ. «Ελπίζω σύντομα η κυβέρνηση να συνέλθει από την αντιαναπτυξιακή μέθη στην οποία βρίσκεται», κατέληξε.

Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστήριξε πως ο φόρος στο κρασί «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σε μία χώρα που παραμένει βυθισμένη στη δίνη της ύφεσης για αρκετά χρόνια και η οποία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, η βαριά φορολόγηση ενός ακόμη παραγωγικού ιστού, της οινοπαραγωγής, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, θα μειώσει την παραγωγή εθνικού πλούτου, αλλά και θα αυξήσει τα ήδη υπερβολικά ποσοστά ανεργίας, καθώς μοιραία πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους»

ΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.ΛΕΒΕΝΤΗ!

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι παρά τη διαφωνία του θα ψηφίσει τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση επέλεξε τον τζόγο και το κρασί. Παρότι διαφωνώ με τη λογική τού να παίρνουμε τα βάρη από εδώ και να τα πηγαίνουμε εκεί, διότι αυτό δεν είναι φορολογική λογική αλλά πασαλείμματα, λέμε να το ψηφίσουμε ως Ένωση Κεντρώων» δήλωσε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5. «Όχι το όλον…», διευκρίνισε, η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει επί της αρχής, αλλά τη ρύθμιση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, κωνσταντινος μιχαλος, ΦΠΑ, βουλη, σημαίνει, συριζα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, θεσσαλονικη, γσεβεε, κεδε, μιχαλος, αποσυρση, εφκ, ελλαδα, συγκεκριμένο, βιωσιμότητα, τζιν, επηρεάζει, παραιτηση λεβεντη, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, μετρο, αυξηση φπα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εβεα, φορολογια 2013, ενωση κεντρωων, χωρες, βημα, γσεβεε, δουλεια, ηγεσια, οικονομια, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αυξηση, αλκοολ, βιωσιμότητα, βοτκα, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δινη, δειχνει, εγινε, ευρω, ειπε, εκθεση, εκπαιδευση, επενδυσεις, εφκ, ζημια, ιδεα, ιδια, θεοδωρακης, θετικο, κεδε, κυριε, κρασι, κρασια, λεβεντης, λιτρο, λογο, μιγμα, μητσοτακης, μειωση, νευρα, ουισκι, ποτα, ρυθμισεις, ρυθμιση, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, τιμη, τι ειναι, τσιπουρο, φορολογικη, φορολογια, φορα, χυμα, χρηστος, κωνσταντινος, εφαρμογη, ειδη, εξαγωγες, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα