ΜΕΤΟΧΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΠΟΥ…ΞΕΧΑΣΑΜΕ – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ…ΔΙΑΔΟΧΟΙ!

 Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής ο Ανέστης Ντόκας, «ξέθαψε» τις περίπου 40 μετοχές που έχουμε …ξεχάσει, πάνω στις οποίες παίχτηκαν και χάθηκαν, εκτός από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλά προσωπικά δράματα μικρομετόχων – παικτών αλλά και ηχηρών, τότε, ονομάτων της επιχειρηματικής περιόδου 1999-2002. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ, καθώς και σήμερα, υπάρχουν ουκ ολίγες εισηγμένες, που δυνητικά, αν και δεν το ευχόμαστε, μπορούν κάλλιστα να ακολουθήσουν το δρόμο των «40», ως άξιες διάδοχοί τους!

«Σχεδόν 40

εισηγμένες έχουν περάσει στη χρηματιστηριακή ιστορία ως τα επιχειρηματικά «κουφάρια» του Χρηματιστηρίου, καθώς διεγράφησαν από το Χ.Α. λόγω χρεοκοπίας από λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων και άφρονες επενδυτικές κινήσεις την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας 1999-2002.

Η λίστα με τους επιχειρηματικούς σκελετούς αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς η πεντάχρονη ύφεση θα σαρώσει στο πέρασμά της και άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Alapis υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Μόνο στο φετινό α΄ εξάμηνο του 2012 η εταιρεία οφείλει άνω του 1,2 δισ. ευρώ ενώ τα κεφάλαιά της είναι αρνητικά λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Στην ιστορία του Χ.Α. και ειδικότερα από τη δεκαετία του ’90, είχαμε δεκάδες περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα ναυάγια της αγοράς, καθώς οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί πολλά χρόνια, αφού οι μετοχές είχαν σταματήσει να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης και δεν υπήρχε τρόπος εξωχρηματιστηριακά για τους επενδυτές να απαλλαγούν.

 Ο κύκλος των διαγραφών

Ο ενάρετος κύκλος διαγραφών αυτών των εταιρειών άργησε να ξεκινήσει (2006) και αφού πρώτα είχαν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να διασωθούν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που εγκλώβισαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους και συνέχιζαν να πωλούν προσδοκία στους επενδυτές, ενώ είχαν από καιρού χρεοκοπήσει, ήταν οι εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.

Oσοι  παλαιότεροι, θα θυμούνται την περίπτωση της ΔΑΝΕ. Η εταιρεία, με έδρα τη Ρόδο, εμφανιζόταν ως κυρίαρχη δύναμη στην ακτοπλοϊκή γραμμή της Δωδεκανήσου, με χιλιάδες μικρομετόχους (λαϊκής βάσης). Η κακή διαχείριση που οδήγησε σε δυσβάστακτα χρέη και η εμπλοκή ατόμων που είχαν στόχο τη χειραγώγηση της μετοχής και τον πλουτισμό προκάλεσαν την κατάρρευση της εταιρείας, που χρεοκόπησε αφήνοντας χρέη και εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.

Η Θεσσαλική αποτέλεσε το απόλυτο «όχημα» για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χ.Α., ενώ στη διοίκησή της εμφανίσθηκαν άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με management. Αντιθέτως, με όσα έπραξαν συνέβαλαν στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες φούσκες στο Χ.Α.

Στην Κεράνης, γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου της χώρας συνέδεσαν το όνομά τ

Keywords
Αναζητήσεις
μετοχη φουσκα 1999 κερανησ, keranis metoxi
Τυχαία Θέματα