“Μέτωπα” για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Περίπου 27.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, καλούν τη βελγική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε το Ισραήλ να προχωρήσει σε “άμεση και μόνιμη” κατάπαυση του πυρός.

ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας

δήλωσαν στο Reuters ότι Ισραήλ και Χαμάς είναι ανοιχτοί σε μια ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός και στην απελευθέρωση ομήρων, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Λονδίνο και Βερολίνο υπέρ βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός

Από τις 7 Οκτωβρίου, όταν άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι δυτικές χώρες κρατούν μια συγκεκριμένη σταθερή και επαναλαμβανόμενη θέση: “Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.

Το τελευταίο διάστημα όμως ένα “αλλά” πλανάται στον αέρα καθώς υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 18.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι και οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους γίνονται ολοένα και εντονότερες από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η λέξη “αλλά” μπήκε πλέον ξεκάθαρα στο σημερινό κοινό άρθρο θέσεων των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας – Γερμανίας. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Αναλένα Μπέρμποκ ανέφεραν ότι “όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, έτσι και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά, κάνοντας αυτό, πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Το κοινό άρθρο, δημοσιεύτηκε σήμερα στους Sunday Times, με τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, που υποστήριξαν ότι οι κινήσεις του Ισραήλ πυροδότησαν μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι “ο αδιάκριτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα διαβρώνει τη διεθνή υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Χαμάς”.

Στον τίτλο του άρθρου και το κεντρικό μήνυμα Βρετανίας – Γερμανίας, μια “βιώσιμη κατάπαυση” στη διαμάχη Ισραήλ – Χαμάς, “Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε το δρόμο προς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη”, σημειώνουν οι δύο υπουργοί. Υπέρ της κατάπαυσης του πυρός τάχθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, η οποία επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ. Ωστόσο, Μπερμποκκαι Κάμερον αρνήθηκαν να ζητήσουν “γενική και άμεση κατάπαυση του πυρός” από το Ισραήλ.

Κάτι τέτοιο θα αγνοούσε τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ αναγκάζεται να αμυνθεί, όπως υποστήριξαν: “Η Χαμάς έχει επιτεθεί με τρόπο φρικιαστικό στο Ισραήλ και εξακολουθεί να εκτοξεύει καθημερινά ρουκέτες για να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες”. Η Χαμάς πρέπει “να καταθέσει τα όπλα της”.

Αυτή η στάση των δύο χωρών φάνηκε άλλωστε και από την απόφασή τους να απέχουν από την ψηφοφορία στα ΗΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 153 κράτη, 10 κράτη, ανάμεσα σε αυτά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το καταψήφισαν, ενώ 23 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισαν ότι το Ισραήλ δεν θα νικήσει αυτόν τον πόλεμο αν με τις επιχειρήσεις του καταστρέψει την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους στη βάση δύο ανεξάρτητων κρατών, το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν έντονα τις ενέργειες των Εβραίων εξτρεμιστών ανάμεσα στους εποίκους στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, “που σαμποτάρουν αυτήν την προσπάθεια αναγκάζοντας με τη βία τους Παλαιστίνιους να βγουν από τα σπίτια τους. Όπως υποστήριξαν “η λύση δημιουργίας δυο κρατών απαιτεί και οι δυο πλευρές να νιώθουν ασφαλείς να ζουν η μία δίπλα στην άλλη”. Στο δύσκολο αυτό παζλ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ έβαλαν και τα Αραβικά κράτη. Όπως έγραψαν στο κοινό άρθρο τους, τα κράτη αυτά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επίλυση της διένεξης όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά βάζοντας στο τραπέζι το πολιτικό τους βάρος που απαιτείται.

Keywords
Αναζητήσεις
metopa-gia-katapafsi-tou-pyros-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα