Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και τους καταναλωτές προτείνει η Κομισιόν

Προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει

τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Aπό τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης. Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

Ο Επίτροπος Μπρετόν για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία

«Υπάρχουν λύσεις, ακόμα κι αν είναι δύσκολες και ακόμα κι αν δεν θα τις συνιστούσα όλες». Αυτό υποστηρίζει, αναφερόμενος στο αν και κατά πόσο είναι εφικτή η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Γάλλος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή Eσωτερική Aγορά.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, o Μπρετόν αναφέρει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι δυνατό η ΕΕ να αυξήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα και τις αγορές φυσικού αερίου κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα από χώρες όπως η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και  η Αλγερία.  Υπογραμμίζει την δυνατότητα εξοικονόμησης 10 δισ. κυβικών μέτρων με μείωση της θέρμανσης κατά 1 ° C ή 2 ° C και με περιορισμό της χρήσης κλιματιστικών, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση των προγραμμάτων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και του βιομεθανίου θα απέφερε στην ΕΕ περίπου 25 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επίσης η επέκταση ορισμένων πυρηνικών σταθμών στο Βέλγιο και τη Γερμανία θα απέφερε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα ενώ ορισμένες από τις βιομηχανίες θα μπορούσαν, κατά τον Μπρετόν,  να αντικαταστήσουν το μαζούτ με το φυσικό αέριο. Τέλος, η επαναλειτουργία ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα – ένα ζήτημα που τίθεται στη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία – θα μπορούσε να προσφέρει το επιπλέον, σημειώνει ο Επίτροπος.

Ερωτώμενος αν εννοεί ότι η ΕΕ είναι σε θέση να κάνει χωρίς το ρωσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο, απαντά:  «Όχι, λέω ότι προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις. Όλα βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση στην ανεξαρτησία, αλλά δεν τις συνιστώ απαραίτητα, διότι θα ήταν αντίθετες με τους στόχους της οικολογικής μετάβασης, όπως η επαναλειτουργία στη Γερμανία των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα».  Για το αν οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν, αν το ήθελαν, να αποφασίσουν τώρα για εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει ότι «οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά πρέπει επίσης η ΕΕ να προστατεύσει τα συμφέροντά της». «Όσο περισσότερο χρόνο εξοικονομούμε, τόσο περισσότερο αέριο μπορούμε να αποθηκεύσουμε και τόσο το καλύτερο», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας  ότι οι δεξαμενές στην ΕΕ είναι σήμερα γεμάτες κατά 37%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την αρχή του χειμώνα του 2021.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περίμεναν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να πουλήσουν σχιστολιθικό αέριο πάση θυσία» στην ΕΕ, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον η δέσμευση των ΗΠΑ να πωλούν στους Ευρωπαίους 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG ετησίως έως το 2030 ή το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που εισάγουν από τη Ρωσία, θέτει την ΕΕ σε μια νέα εξάρτηση. Επισημαίνοντας,  ότι τα 50 δισ. κυβικά μέτρα το 2030 αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, τονίζει ότι στόχος είναι η Ευρώπη να είναι πλήρως ανεξάρτητη από πλευράς ενέργειας χάρη στην πράσινη μετάβαση, εφιστώντας ταυτόχρονα την προσοχή να μη  μετατραπεί η εξάρτηση από το αέριο σε εξάρτηση από λίθιο ή γραφίτη, που προέρχονται από την Κίνα.

Στην παρατήρηση ότι η Γερμανία και άλλες χώρες ανθίστανται, τη στιγμή που η Επιτροπή υπερασπίζεται τον αυξημένο συντονισμό των 27 σε ενεργειακά θέματα και ζητά από κοινού αγορές φυσικού αερίου, επισημαίνει την αναγκαιότητα – τη στιγμή που η Ρωσία κατέστησε την ενέργεια υβριδικό όπλο – όσο ποτέ άλλοτε του συντονισμού των Ευρωπαίων και του εξοπλισμού τους με μια πραγματική γεωπολιτική παροχής ενέργειας και σχολιάζει: «Η Γερμανία και άλλοι έσερναν τα πόδια τους, όταν οι 27 αποφάσισαν να αγοράσουν εμβόλια μαζί, αλλά τα καταφέραμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι ξανά δυνατό».

Ο Μπρετόν αναφέρει επίσης ότι δεν συμφωνεί «με την άποψη πολλών Ευρωπαίων, ότι το ΝΑΤΟ είναι η μόνη προστατευτική ασπίδα».

«Ασφαλώς το ΝΑΤΟ παραμένει ουσιαστικό και θα συνεχίσει να είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοί μας και θα παραμείνουν έτσι»,λέει,  αλλά εκτιμά ότι «η ιδέα του “America First” ήταν ένα ηλεκτροσόκ», που ενισχύθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μπάιντεν, είτε με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν χωρίς διαβούλευση είτε με την υπόθεση Aukus. «Σε ό,τι μας αφορά, και για να είμαστε καλοί εταίροι, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας ικανότητες και τη δική μας αυτονομία. Διαφορετικά εκθέτουμε τον εαυτό μας σε εξάρτηση και υποταγή. Ούτε εξάρτηση ούτε υποταγή, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας», τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος.

Ως προς το κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σύρουν τους Ευρωπαίους στον αγώνα τους ενάντια στην Κίνα,  επισημαίνει ότι «η πολιτική της ΕΕ δεν είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «επειδή η ευρωπαϊκή είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, που πρέπει να είναι ένα γεωπολιτικό εργαλείο στις σχέσεις μας, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο».  Μία διάσταση, που όπως αναφέρει, προσπαθεί να δώσει και ο ίδιος κατά τις συζητήσεις του με Κινέζους βιομήχανους, λέγοντάς τους ότι «είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά ότι πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες της ΕΕ», κάτι που, όπως τονίζει, «συμβαίνει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την θέσπιση του  ψηφιακού κανονισμού εντός της ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα