Μητσοτάκης: «Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορά μας» – Τι είπε για Ερντογάν και ανασχηματισμό

11:47 7/7/2020 - Πηγή: BankWars

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησής του, αναφέρθηκε στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις αποκαλύψεις του Χρ. Καλογρίτσα που έχουν βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών.

Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός είπε πως η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να πάρει τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ήταν «να κλείσουμε τη χώρα με αποφασιστικό τρόπο»

λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Η απόφαση στον Έβρο ήταν αυτονόητη. Αλλά για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συλλέξω πολλά δεδομένα, να συζητήσω με τους ειδικούς… Πήραμε την απόφαση πιο νωρίς από άλλες χώρες και φαίνεται πως δικαιονόμαστε. Πιο δύσκολη απόφαση ως προς την υλοποίησή της ήταν το ξανάνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Σχολιάζοντας τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία από τα 43 κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν συνολικά τα 36 ήταν εισαγόμενα. «Είχαμε έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας. Πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα για τους Σέρβους, ενημερώνοντας την κυβέρνηση της Σερβίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα, επανέλαβε πως «η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες», εκτιμώντας πως και ο Ιούλιος θα είναι δύσκολος μήνας για τον Τουρισμό.

«Ο Ιούλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας για τον ελληνικό Τουρισμό. Όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο πολύ θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα από αυτούς που σκοπεύουν να ταξιδεύσουν. Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας», σημείωσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για το εάν το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, είπε: «Ναι, είμαστε πιο έτοιμοι από ότι πριν από πέντε μήνες. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Σήμερα, έχουμε περισσότερα κρεβάτια, οι γιατροί έχουν καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός και είναι πιο έμπειροι. Ελπίζουμε ότι το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ελπίζουμε ότι σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχουμε και το εμβόλιο».

«Μας ανησυχούν τα πανηγύρια»

Σχετικά με τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πανηγύρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, τη θεωρώ αναμενόμενη, παντού στον κόσμο βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης. Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Μας έχουν προβληματίσει τα πανηγύρια, χρειάζεται προσοχή». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση να τα απαγαορεύσουμε. Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση συνολικά στο πώς διασκεδάζει ο κόσμος». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί ο περιορισμός των έξι ατόμων ανά τραπέζι.

«Με τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, δεν έχουμε ένδειξη ότι έχουν αυξηθεί τα εσωτερικά κρούσματα, ενώ μέχρι στιγμής διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό» συμπλήρωσε. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν θα ξαναχρειαστεί να πάμε σε γενική καραντίνα.

«Προτεραιότητα η προστασία των θέσεων εργασίας»

«Προτεραιότητά μου είναι να προστατεύσω τις θέσεις εργασίας και να στηρίξω το εισόδημα των Ελλήνων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Η πρόκληση για τους επόμενους 12 μήνες είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της κρίσης και η δραστική επιτάχυνση ενός πλαισίου τολμηρών αλλαγών, που θα αλλάξουν τη δομή της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «υποστηρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο που πλησιάζει τα 24 δισ. ευρώ. Μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, το κενό θα καλύψουν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι ευρωπαϊκοί πόροι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Όλες οι χώρες θα βρεθούν με μεγάλο έλλειμμα το 2020».

«Η προσοχή μας είναι απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και αλλά μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» 

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τηλεφώνημα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί, αλλά όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου. Είναι σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

«Για το ζήτημα καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχω περιγράψει στον Ερντογάν το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς. Προϋπόθεση να μην υπάρχει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας. Για παράδειγμα, η σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι μια τέτοια πρόκληση, που παραβιάζει τους κανόνες. Η Ελλάδα έχει σύμμαχο την ΕΕ και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνουμε ότι είναι ο κατάλληλος. Αυτή τη στιγμή μιλά η διπλωματία, αλλά η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας αναπόφευκτα δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

Επίσης, είπε πως «η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων».

Για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για το White House και τον Νίκο Παππά, λέγοντας πως «το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου. Τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες. Αλλά αυτά δεν είναι καινούρια».

Μάλιστα, είπε πως «η αποπομπή Παππά είναι μονόδρομος, αλλά αυτό το ζήτημα αφορά τον κ. Τσίπρα».

«Δεν είναι της στιγμής ο ανασχηματισμός» – Πότε θα γίνουν εκλογές 

Για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Όταν είναι η ώρα να γίνουν, θα το μάθετε από εμένα». «Με ανησυχούν πολύ και η εξέλιξη του κορωνοϊού και οι συνέπειες στην οικονομία και τα ελληνοτούρκικα» τόνισε.

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας δεν διστάζουμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Τέτοιο λάθος που κάναμε και το διορθώσαμε ήταν οι διορισμοί των διοικητών νοσοκομείων» ανέφερε και είπε ότι «άκουσα την κριτική της αντιπολίτευσης και διορθώσαμε το θέμα με τα δωμάτια καραντίνας. Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε.«Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος.»

«Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικάΉταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», διεμήνυσε και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική για να βοηθά την κυβέρνηση να γίνεται καλύτερη».

Keywords
Τυχαία Θέματα