Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025 – Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Έως το 2025 η Ελλάδα θα αποκτήσει δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ΠΔ, που έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών, δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο.
Όπως
«Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Και καταλήγει: «Αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης μας:
1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025
2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο
3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών
Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες, προδίδοντας τον προεκλογικό πανικό του
«Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες, προδίδοντας τον προεκλογικό πανικό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού για την τροποποίηση της ρύθμισης των θεμάτων του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που αφορά τα δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών παραστατικών τεχνών.
Συγκεκριμένα στην δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Εδώ και ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του έχει κάνει άνω κάτω τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Με ένα Προεδρικό Διάταγμα – ντροπή υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνών όλων των κλάδων, έφερε σε δύσκολη θέση την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε με τη στάση του κινητοποιήσεις. Ύστερα ακολούθησε η δυναμική προειδοποίηση των καθηγητών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πως είναι έτοιμοι να παραιτηθούν αν η κυβέρνηση επέμενε στη στάση της. Ο κ. Μητσοτάκης αφού πρώτα εξευτέλισε και τους ίδιους του τους υπουργούς, οι οποίοι εμφανίζονταν κατ’ εντολή του ανένδοτοι στην ανοησία που υπέγραψαν, σήμερα έρχεται να τα πάρει όλα πίσω εν όψει των εκλογών. Είναι γνωστή η άποψη του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους ανθρώπους της Τέχνης. Επί τριάμισι χρόνια δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τους υποβιβάζει και να τους λοιδορεί».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού:
«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ είμαστε υπερήφανοι για την σπουδαία και μακραίωνη ιστορία μας στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική, εδώ, στη γη των Μουσών, δεν έχουμε, δεν είχαμε ποτέ, σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες.
Η Ελλάδα διαθέτει βέβαια υψηλού επιπέδου κρατικές σχολές, τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Διαθέτει επίσης ιστορικές, υψηλού επιπέδου, ιδιωτικές σχολές όπως για παράδειγμα το Ωδείον Αθηνών, η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και πολλές άλλες.
Όμως, μέχρι σήμερα, οι σπουδές στις παραστατικές τέχνες υπήρξαν ασύνδετες από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Υπάρχουν βέβαια πανεπιστημιακά τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, αλλά έχουν διαφορετική κατεύθυνση.
Αυτή η απουσία σύνδεσης προκάλεσε μέσα στα χρόνια στρεβλώσεις και αβεβαιότητα στους σπουδαστές, αποφοίτους και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών ως προς τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους δικαιώματα και αποτελούν πηγή των αντιδράσεων πολλών καλλιτεχνών με αφορμή και το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που ρυθμίζει τα προσόντα όλων των κλάδων για προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού -και όχι καλλιτεχνικού- χαρακτήρα στο δημόσιο.
Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών με προσοχή, συνομιλήσαμε, διαβουλευτήκαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το ΠΔ 85/2022 δεν προκάλεσε αυτή τη διαχρονική παθογένεια, επανέφερε όμως με ένταση το θέμα στον δημόσιο διάλογο.
Αυτή η Κυβέρνηση, όπως εξάλλου έπραξε και σε πολλά άλλα θέματα, δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην επόμενη. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε καθαρές λύσεις και απαντήσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα τις παραστατικές τέχνες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε ήδη από το 2021 ξεκινήσει, σε συνεργασία με της κρατικές μας σχολές, την απαραίτητη προεργασία. Και σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών:
Σχεδιάζουμε άμεσα τον οδικό χάρτη με τον οποίο η χώρα μας θα αποκτήσει ως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες. Επίσης προχωράμε με τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς της μουσικής παιδείας της Ελλάδα, καθώς η ωδειακή παιδεία στη χώρα μας διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957.
Δημιουργούμε τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων όπως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών μας, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και από τις τρεις μορφές παραστατικών τεχνών, και φυσικά, σε εκτενή και τακτική διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία.
Είναι η πρώτη φορά που μία Κυβέρνηση προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, αποδεικνύοντας με πράξεις, και όχι με ευχολόγια την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.
Ως προς το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση μεταξύ των καλλιτεχνών, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το ΠΔ δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον Δημόσιο Τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το ΠΔ δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους. Κάνουμε όμως ένα βήμα παραπάνω για να λήξει αυτή η παρεξήγηση. Δρομολογούμε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου.
Για αυτό, προχωράμε άμεσα και σε μία ακόμα κίνηση: Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος.
Αυτή είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης μας:
1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025
2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο
3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών
Είναι ένα σύνθετο έργο που θα αναβαθμίσει και θα μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον πολιτιστικό κλάδο. Είναι ένα έργο που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας”.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Τουρκία εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες για Ευρώπη και ΗΠΑ
- Συνεχίζεται η θαλασσοταραχή στα ναύλα των φορτηγών
- Το «μάθημα» του Κίσινγκερ για τον πόλεμο και την ειρήνη
- Ένοχοι κρίθηκαν ακτιβιστές για το κλίμα που έσπασαν παράθυρα της Barclays
- Ανεβαίνει η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης - Οι προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους
- Crypto: Πέντε συστάσεις από το ΔΝΤ για τη ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς
- Πώς θα κλείσουν 130.000 προσφυγές για μειώσεις συντάξεων
- Γιατί συνεχίζεται η άνοδος των καταθέσεων στην Ελλάδα
- Υφυπουργείο Αθλητισμού: Σε δημόσια διαβούλευση το 7ο σχέδιο νόμου της αθλητικής μεταρρύθμισης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025 – Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Πώς θα αποφύγετε τα λάθη – Ποια ποσά είναι αφορολόγητα
- ΣΥΡΙΖΑ: Παρέλαση γελοιότητας από βουλευτές ΝΔ για να δικαιολογήσουν το «ναι» στο παρακράτος Μητσοτάκη
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023
- Προφυλακιστέος ο «Μάξιμος Σαράφης» για την απάτη σε βάρος επιχειρηματιών
- Χ. Σταϊκούρας: Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση της αγοράς ακινήτων
- Παραδειγματικές Εργάτριες – Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία- Παρουσίαση του βιβλίου της Ν. Στουρνάρα
- Χατζηδάκης: Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη»
- ΟΑΣΑ: Αναβαθμίζει το εμπορικό δίκτυο πωλήσεων ATH.ENA Tickets και ATH.ENA Cards
- «Καμπάνα» σε 107 άτομα, για μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υψηλή ανάπτυξη στα logistics: Αυξήσεις έως 10% στα ενοίκια
- Καιρός σήμερα: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας
- Γιατί συνεχίζεται η άνοδος των καταθέσεων στην Ελλάδα
- Καιρός: Συννεφιά, βροχές και χιόνια στα ορεινά
- Αποκαλυπτήρια για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ- Οι αθλητικοί "αστέρες"
- Ιταλία: Προς εξαγορά από την Lufthansa η IΤΑ
- Pole position για… το καλάθι του νοικοκυριού
- Η Ουκρανία ανακοίνωσε κυρώσεις σε 185 εταιρείες και τρία πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία
- To ελληνικό δημόσιο στην εποχή του Internet of Things
- Εγκεφαλικό τσιπάκι επιτρέπει τη χρήση των social media με τηλεπάθεια