Μητσοτάκης στο CNN: Πρώτα οι άνθρωποι – Λάβαμε αποφάσεις που έπρεπε – Να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που εξαντλούνται σε κρίσεις
Συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως στη χώρα μας η τάση όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης με τον κορονοϊό είναι ενθαρρυντική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά επανέλαβε ότι «η σκληρή δουλειά μας περιμένει.
Υπογράμμισε ότι απέδωσαν τα μέτρα που λάβαμε σε σχετικά πρώιμο στάδιο καθώς και ότι σχεδόν καθολική η συνεργασία από τους Έλληνες πολίτες, που σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι με πολύ λίγες
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε 50 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον covid-19 αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται σχετικά καλά αν και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο εξέρχεται από μία δεκαετή κρίση. Επεσήμανε έτσι ότι θα είχαμε ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες από ένα δυνητικά υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. «Δεν έχει συμβεί. Δε θα συμβεί», τόνισε.
Σε ερώτηση της κ. Αμανπούρ που υπογράμμισε από την πλευρά της ότι είναι καλές οι στατιστικές, για το πώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δουλεύει, «από το σπίτι, από το γραφείο;», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είμαι στο γραφείο μου με μία πολύ μικρή ομάδα με τους στενούς μου συνεργάτες, δουλεύουμε μαζί από τα γραφεία μας ο καθένας και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία». Επεσήμανε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση «ότι πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε προς το ψηφιακό του μέλλον. Έχουμε εφαρμόσει νέες πλατφόρμες, νέες εφαρμογές, οι πολίτες έχουν κινηθεί περισσότερο διαδικτυακά με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό». Όπως είπε, «αυτή η κρίση αποτέλεσε τρόπον τινά και μία ευκαιρία για το ελληνικό κράτος έτσι ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή πολύ πιο γρήγορα».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόνο ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαγνώστηκε με κορονοϊό, νοσηλεύτηκε τώρα είναι εκτός νοσοκομείου και γενικότερα αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να είμαστε απολύτως λειτουργικοί.
Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι στην Ενωμένη Ευρώπη υπάρχει ανταγωνισμός για τα φάρμακα, για το υλικό ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες, εξοπλισμό, για κλίνες ΜΕΘ και κάθε χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια». Αναφέρθηκε ωστόσο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει μία κοινή διαδικασία συμβάσεων αλλά αυτές οι διαδικασίες απαιτούν κάποιο χρόνο. Τόνισε ότι υπάρχει «ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε εκ νέου τη δική μας αλυσίδα προμηθειών και τη δυνατότητα να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που μπορεί να εξαντληθούν σε καιρό κρίσης».
Υπογράμμισε πάντως πως «όταν είσαι σε κρίση είναι σαφές ότι κάθε κράτος μέλος φροντίζει πρώτα για τους πολίτες του και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κάτι που κάναμε με επιτυχία ήταν να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα και είχαμε πολλή καλή ανταπόκριση». Μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια εκείνους που πρόσφεραν και πρόσθεσε πως αν και η ελληνική είναι μια ατομικιστική κοινωνία από αυτή την κρίση φάνηκε πως επέδειξε αλληλεγγύη ενώ το ρόλο της έπαιξε και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο κράτος και την κυβέρνηση μετά από μια δεκαετή κρίση.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, έχουμε ημερήσια ενημέρωση από τους ειδικούς» με ακρίβεια για το τι συμβαίνει και είναι «ανακουφιστικό μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού να μιλούν οι ειδικοί και όχι οι δαιμονοποιημένοι τεχνοκράτες να μας οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις».
Σε ερώτηση για τη διαφορά προσέγγισης από άλλους ηγέτες όπως αυτή του προέδρου της Βραζιλίας, που δεν πιστεύει στις κοινωνικές αποστάσεις, κάνει χειραψίες… «Τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε σε μια διάσκεψη των G20», ρώτησε η Κριστιάν Αμανπούρ.
«Εύχομαι η Ελλάδα να είναι μέλος του G20 πολύ σύντομα, δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη. Θα του έλεγα πως διαπράττει ένα μεγάλο λάθος γιατί αυτός ο ιός εξαπλώνεται ως μια πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε κι αυτός είναι η κοινωνική απόσταση και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια». Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν είναι διαφορετικές οι παραδοχές λόγω κλίματος στη Βραζιλία αλλά ο ίδιος έχει μια μεγάλη ευθύνη.
Επανέλαβε επίσης πως το παν είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών παρά και το μεγάλο κόστος από τη λήψη των μέτρων και τόνισε πως «Δε θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από αρρώστους και να επιλέγουμε ποιος θα έχει αναπνευστήρα και ποιος όχι, δεν θέλουμε κάποιοι τραγικά να χάνουν τη ζωή τους».
Αναφορικά με το τι συμβαίνει στις δομές φιλοξενίας στα νησιά όπου έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλές οι συνθήκες υγιεινής ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ευτυχώς για την ώρα δεν έχουμε κρούσματα στη Λέσβο. Λάβαμε μέτρα στην αρχή της κρίσης και θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν».
Τόνισε πάντως πως «γενικότερα για το Μεταναστευτικό θα πω πάλι ότι είναι ένα πρόβλημα για το οποίο καταβάλουμε καθαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ευρωπαϊκό πρόβλημα». Για τις επικρίσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τους χειρισμούς της για το ζήτημα επεσήμανε πως «στις αρχές του Μάρτη αναστείλαμε για ένα μήνα τις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου» καθώς και ότι «είναι το καθήκον μου η προστασία των ελληνικών συνόρων και αυτό κάναμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιασθούν από την Τουρκία». Και πρόσθεσε πως «οι συνθήκες ναι δεν είναι ιδανικές αλλά η Ελλάδα βασικά αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα αυτό» στο βαθμό που έτυχε να είναι μια χώρα πρώτης εισόδου στα σύνορα της Ευρώπης εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το ότι αν μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νησιά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- "Ραγδαία κλιμάκωση", λέει ο ΠΟΥ: Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών σε μία εβδομάδα
- Επιστρέφουν στην Αθήνα, με ειδική πτήση της Aegean, 74 Έλληνες από τη Βιέννη
- Κ. Μητσοτάκης: Έχω τεράστια ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια
- H καπνοβιομηχανία «Καρέλια» στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Δωρίζει 50 πλήρως εξοπλισμένες Εντατικές
- Μόνο μέσω διαδικτύου φέτος οι «ανθισμένες κερασιές» στην Ιαπωνία
- Στο ΦΕΚ η παράταση καταβολής οφειλών σε φυσικά πρόσωπα-επιχειρήσεις που δικαιούνται έκπτωσης 25%
- ΠΟΥ: Ραγδαία η κλιμάκωση της πανδημίας, υπερδιπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών
- ΔΙΣ: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα
- Μητσοτάκης στο CNN: Πρώτα οι άνθρωποι – Λάβαμε αποφάσεις που έπρεπε – Να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που εξαντλούνται σε κρίσεις
- Εντατικοποιούνται οι κινήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το πετρέλαιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μητσοτάκης στο CNN: Πρώτα οι άνθρωποι – Λάβαμε αποφάσεις που έπρεπε – Να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που εξαντλούνται σε κρίσεις
- Τουρκία: Στους 277 οι θάνατοι στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο
- Κοντοζαμάνης: Το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλο τον κόσμο
- Aποχωρεί ο Damian Cope από τον ΟΠΑΠ – Ξεκινά διαδικασία διαδοχής για νέο CEO
- Τρίμηνη αναστολή δόσεων για πληττόμενα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – επιχειρήσεις
- Κορονοϊός: Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς
- Nova: Οικονομικές ελαφρύνσεις στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
- ΟΠΑΠ: Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην λειτουργία της εταιρείας
- “Βούλιαξε” η Ευρώπη υπό το φόβο των επιπτώσεων του κορονοϊού
- ΟΠΑΠ – Κέρδη 202,4 εκατ. το 2019 – Cope: Ο κορονοϊός θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιστρέφουν στην Αθήνα 74 Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπατρισμού τους
- Επιστρέφουν στην Αθήνα, με ειδική πτήση της Aegean, 74 Έλληνες από τη Βιέννη
- Με βαριές απώλειες ξεκινά ο Απρίλιος για την Wall Street
- ΠΟΥ: Υπερδιπλάσιοι θάνατοι από τον κορωνοϊό μέσα σε μια εβδομάδα
- Μάκης Μπαλαούρας: Συγγνώμη μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη φωτογραφία με τον Μανώλη Γλέζο στο νοσοκομείο
- ΗΠΑ: Πάνω από 200.000 τα κρούσματα- 4.476 οι θάνατοι
- Νετανιάχου: Όλοι πρέπει να φορούν μάσκα όταν είναι σε δημόσιο χώρο