Μητσοτάκης: «Στο χέρι της Τουρκίας αν θα κλείσει τον δρόμο της κρίσης» – Στόλτενμπεργκ: «Πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι εναπόκειται στην ίδια να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλντενμπεργκ επισήμανε πως «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και αναφέρθηκε

στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, στον οποίο συμφώνησαν Αθήνα και Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Το θέμα της Αν. Μεσογείου αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων. Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στόλτενμπεργκ: Πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά σας. Η συνεισφορά αυτή κρατά την Ελλάδα ισχυρή και το ΝΑΤΟ ισχυρό» διεμήνυσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Μέσω εποικοδημητικών συζητήσεων ΕλλάδαςΤουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει δημιουργηθεί μια ανοιχτή γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης [στην ένταση με την Τουρκία] μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες».

«Συζητήσαμε για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Η συμμαχία μας αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Στόλτενμπεργκ και κατέληξε: «Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλο».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ:



Των κοινών δηλώσεων είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

FM @NikosDendias hosts wrkg breakfast w/ @NATO SG @jensstoltenberg in presence of DefMin @npanagioto –#EasternMediterranean, reflection process on NATO future&issues of mutual interest/Ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας σε πρόγευμα εργασίας με ΓΓ ΝΑΤΟ J.Stoltenberg παρουσία ΥΠΕΘΑ Ν.Παναγιωτοπουλου pic.twitter.com/jbDkxFofqa

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 6, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα