Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της
Στην ευρωπαϊκή άμυνα αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του στους Financial Times. Ο Πρωθυπουργός προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών και τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στους Financial Times:
«Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της. Οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο συνδυασμός του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, της αστάθειας στη Μέση Ανατολή και των ευρύτερων παγκόσμιων μετατοπίσεων ισχύος σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 500 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της άμυνας κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό δεν αποτελεί απλώς αναγκαιότητα, αλλά και μία ευκαιρία για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, υπέρ της οποίας έχω ταχθεί εδώ και καιρό. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται συλλογική δράση σε δύο μέτωπα: πρώτον, χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης για αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Και δεύτερον, πρέπει να μετασχηματίσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το πρόβλημα είναι ότι, στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), οι οποίες σχεδιάστηκαν ώστε οι προϋπολογισμοί ενός κράτους να κινούνται εντός κάποιων ορίων. Αυτό είναι αναποτελεσματικό και δυνητικά πολύ δαπανηρό.
Υπάρχει, ωστόσο, ένας απλός τρόπος για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία: οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους εκ των προτέρων. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία και ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές.
Δίνοντας στα κράτη μέλη αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο θα αυξήσουμε τις δυνατότητες μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, διότι από ένα σημείο κι έπειτα οι αγορές μπορεί να προσθέσουν ένα επιπλέον κόστος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μας. Εκτός από το αυξημένο δημοσιονομικό κόστος, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποθαρρυντικός παράγοντας για αμυντικές δαπάνες και να οδηγήσει σε δυσανάλογο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμπερίληψη της ασφάλειας και της άμυνας στον κατάλογο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα βοηθήσει. Ωστόσο, αυτό από μόνο του θα καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των επενδυτικών αναγκών μας. Για τον λόγο αυτό, βασιζόμενος στη θετική εμπειρία με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις αγορές, προτείνω τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού εργαλείου, ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των συλλογικών αμυντικών αναγκών μας.
Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών για την άμυνα πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση της αποτελεσματικότητας. Όπως αναφέρουν και οι δύο πρόσφατες εκθέσεις Draghi και Letta, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία παραμένει κατακερματισμένη, δεν διαθέτει το απαραίτητο μέγεθος και χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση και εξειδίκευση για τη δημιουργία κέντρων αριστείας.
Η ανάπτυξη πολύπλοκων αμυντικών συστημάτων νέας γενιάς απαιτεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες οποιουδήποτε μεμονωμένου κράτους μέλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον περασμένο Μάιο, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, κατέθεσα μια φιλόδοξη πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ως αξιόπιστου αποτρεπτικού μέσου έναντι δυνητικών επιθέσεων.
Η εξαγγελία και η χρηματοδότηση μιας τέτοιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, την οποία θα ακολουθήσουν γρήγορα και άλλα εμβληματικά έργα, θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε τέσσερις τομείς.
Πρώτον, θα επέτρεπε στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά να αντιμετωπίσουν καίριας σημασίας αδυναμίες στις αμυντικές τους δυνατότητες. Δεύτερον, θα ενίσχυε την τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης. Τρίτον, θα αύξανε εμφανώς τη συμβολή της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και θα ενίσχυε τη διατλαντική συνεργασία. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, θα έστελνε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη, μια παγκόσμια δύναμη που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συμπεριέλαβε την ιδέα εμβληματικών έργων μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δεύτερη θητεία της είναι καλοδεχούμενο. Το ίδιο ισχύει για την επικείμενη λευκή βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και τη «στρατηγική για την ετοιμότητα». Και τα δύο θα συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.
Αυτό έχει σημασία διότι μία από τις βασικές παραδοχές πίσω από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία θα πρέπει να είναι ότι η εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους μέλους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακεραιότητα όλων των άλλων κρατών μελών και της ΕΕ στο σύνολό της. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία και την επιχειρησιακή αξία των ρητρών αμοιβαίας άμυνας (42.7 ΣΕΕ) και αλληλεγγύης (222 ΣΛΕΕ) στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, και ως χώρα που αντιμετωπίζει μοναδικές και άμεσες προκλήσεις ασφαλείας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει προ πολλού κατανοήσει την κρίσιμη σημασία των επενδύσεων στην άμυνα. Αλλά αυτές οι προκλήσεις ασφαλείας δεν είναι πλέον περιφερειακού χαρακτήρα. Το γεωπολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη δεν ήταν ποτέ υψηλότερο.
Εάν η Ένωσή μας πρόκειται να παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να αποκτήσουμε μια ισχυρή, ενιαία και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σαντορίνη: Απομακρύνεται η μετασεισμική ακολουθία από το νησί
- Θήρα 1613 π.Χ.: Η τεράστια έκρηξη ηφαιστείου που συγκλόνισε το νησί και την ανθρωπότητα (βίντεο με αναπαράσταση)
- Δήμος Αθηναίων: Ημέρες πρόληψης κατά του καρκίνου στα Δημοτικά Ιατρεία
- Ίλον Μασκ: Θέλει να κλείσει τον μεγαλύτερο δωρητή ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως
- Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της
- Ο Τραμπ υπόσχεται να "πετάξει έξω" τους "παλαβούς εξτρεμιστές" που διοικούν τη USAID - Επίθεση και από Μασκ
- Διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία: €3,5 εκατ. επιπλέον δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ
- Aegean: Αυξάνει τις πτήσεις από Σαντορίνη σήμερα και αύριο - Οι ώρες των πτήσεων
- Φορολογικό «κόσκινο» για τους μεγάλους παίκτες – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΚΕΜΕΦ
- Τέμπη: Σφίγγει ο κλοιός στην Κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις- Η Αντιπολίτευση και ο "συντονισμός"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μητσοτάκης στους FT: Η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της
- Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2025
- Κουτσούμπας στη συναυλία για τον Θ. Μικρούτσικο: «Θάνο, έχεις την υπόσχεσή μας: Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τον καινούργιο κόσμο
- ΑΡΘΡΟ: Η δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού μέσω της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ στις 6 Ιουνίου 2025
- Τραμπ: Οι δασμοί θα πληγώσουν τους Αμερικανούς αλλά αξίζει – Νέα πρόκληση προς τον Καναδά
- Η ΕΕ “εκφράζει τη λύπη της” για την αύξηση των δασμών και είναι έτοιμη να απαντήσει “με σθένος”, εάν στοχοθετηθεί
- ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ επέβαλαν το χρηματιστήριο ενέργειας για να κερδίζουν οι ολιγάρχες φίλοι τους
- Φάμελλος: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο συγκάλυψης που υλοποιεί η κυβέρνηση με υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη
- ΠΑΣΟΚ: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν, κ. Μαρινάκη»
- Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη – Χ. Φιντάν στη Ντόχα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ebury: Το δολάριο εκτοξεύεται καθώς ο Τραμπ ξεκινά εμπορικό πόλεμο
- Λακαφώσης για Τέμπη: "3 τόνους εύφλεκτων υλικών μετέφερε το εμπορικό τρένο" - Τι θα δείξει το πόρισμα του Πολυτεχνείου
- Ρωσία: Ένας νεκρός από έκρηξη σε κτιριακό συγκρότημα της Μόσχας
- Ισπανία: Αναθεωρεί προς τα πάνω, στο 2,6%, την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2025
- ΕΝΔΙΣΥ: Απόφαση-σταθμός για τις συντάξεις των ενστόλων (και όχι μόνο;)
- Συρία: Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μανμπίτζ - 15 νεκροί
- Ίλον Μασκ: Θέλει να κλείσει τον μεγαλύτερο δωρητή ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως
- Δεκαήμερο πρόληψης κατά του καρκίνου στα Δημοτικά Ιατρεία της Αθήνας
- Πειραιώς: Το παρασκήνιο και τα SOS στο deal Εθνικής Ασφαλιστικής
- Ο αντίπαλος του Tesla Model Y ακούει στο όνομα Xiaomi YU7