ΜΟΝΕΥ TALKS

ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ….Δεν ξέραμε κάτι. Απλά, είναι τόσο προβλέψιμα πια αυτά που συμβαίνουν στην ευρωζώνη, ώστε λίγο μυαλό χρειάζεται…

“Stress tests: Πίστευε κανένας ότι η ΕΚΤ θα οδηγούσε τις τράπεζες σε …αυτοκτονία;

…Τις στρίμωξε …τις στρίμωξε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες του Νότου (σημειώστε ότι έχουν και κάποιες γερμανικές

προβλήματα) και τελικά, το «μαγειρείο», θα βγάλει απολύτως διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες…

…Οι σκελετοί, δεν πρόκειται να βγουν με μιάς από τις ντουλάπες. Θα δοθεί …πολιτικός χρόνος, ώστε να αποσβεστούν σταδιακά, πολλές από τις μεγάλες αμαρτίες του παρελθόντος για ΟΛΕΣ τις ευρωπαικές τράπεζες! Άλλωστε, με την Ευρώπη στο παρά ένα της ύφεσης, ποιός είναι αυτλός που θα βάλει άλλο ένα …δυναμίτη στα θεμέλιά της;

…Δυο, τρεις…στρακαστρούκες και …τέλειωσε το πανηγύρι…

…Τεχνοκρατικά μεν τα tests, αλλά …όταν έχει ο τεχνοκράτης «οδηγία» «κάνε και τα στραβά μάτια», αυτό ακριβώς θα κάνει. (Θυμηθείτε την περίπτωση της Ελλάδας το 2004 όταν μπήκε σε επιτήρηση και ένα χρόνο μετά βγήκε με διθυράμβους των Ευρωπαίων εταίρων για τις δημοσιονομικές της επιτυχίες)…

…Ας ανάψουμε ένα κερί στον Άγιο Δημήτριο που γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου! Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν – καιν όχι όλες – ελάχιστα ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν. (Δεν αναφέρουμε νούμερο, γιατί αυτή τη στιγμή κανένας δεν το γνωρίζει)…

ΧΘΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΑΜΕ ΟΤΙ…

… Τα stress test δεν θα έχουν εκπλήξεις και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι διαχειρίσιμες. Σημειώνεται στην πρώτη φάση ελέγχονται οι ισολογισμοί και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με στόχο την εξέταση των επισφαλειών και των “κακών” δανείων, τα οποία κρύβουν οι τράπεζες. Στη δεύτερη φάση, (10 Δεκεμβρίου το αποτέλεσμα) ελέγχεται το κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια πιθανή κρίση, όπως ύφεση ή αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και αν αποδειχθεί ότι κάποιες από τις τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα κληθούν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο…

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν το ύψος των ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτική Σταθερότητας, καθώς αν η κατάσταση των τραπεζών το επιτρέψει, το μεγαλύτερο μέρος των 11,4 δισ. ευρώ θα επιστραφεί στον ESM και θα διαγραφεί από το χρέος, ελαφρύνοντάς το έως και κατά 6% του ΑΕΠ….

Aποτέλεσμα: Τόσο το χρηματιστήριο, όσο και τα ελληνικά ομόλογα θα πάρουν «βαθιά ανάσα».

Σημειώστε απλά ότι η Deutsche διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές στόχους: 0,9 ευρώ Alpha, 4 ευρώ ΕΤΕ, 0,6 Eurobank και 2,4 ευρώ για την Πειραιώς”.

Ο Bankieris

Keywords
Τυχαία Θέματα