“Μόνο η Ελλάδα έκανε πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση” – Διθύραμβος του Reuters

Θετικές αναφορές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα περιλαμβάνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο εστιάζει στις επιπτώσεις της κρίσης στους συνταξιούχους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και στις οικογένειες τους.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει δραστικά μέτρα μεταρρύθμισης

του ασφαλιστικού της συστήματος, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% μεταξύ 2009 και 2013, στα πλαίσια των όρων της διεθνούς διάσωσής της .

Το δημοσίευμα αναφέρει πως είναι δύσκολο τα συνταξιοδοτικά συστήματα της Ευρώπης να αλλάξουν εν μία νυκτί και επισημαίνει ότι πολλές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μικροαλλαγές των ζημιογόνων τους συνταξιοδοτικών συστημάτων αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να αντικατοπτρίζουν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 το 2027 σε σύγκριση με μόλις πάνω από 65 φέτος.

Το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους η υψηλή ανεργία καθιστά μη βιώσιμα τα ασφαλιστικά συστήματα πολλών χωρών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο παράδειγμα της Ισπανίας όπου σήμερα η ανεργία είναι στο 25,9% και περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 30% του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μειωμένο ωράριο και συμβάλουν ελάχιστα στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σύμφωνα με το Reuters το 2050 θα υπάρχουν στην Ισπανία 1,1 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, όταν σήμερα η αναλογία αυτή διαμορφώνεται στο 1,8 .

Original article: “Μόνο η Ελλάδα έκανε πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση” – Διθύραμβος του Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα