Μόσχα: Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ+

«Ο ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από την Κίνα» δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο οργανισμός μπορεί πάντα να προσαρμόσει την πολιτική του, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Ο Νόβακ τόνισε ότι η Ρωσία έφτασε τον στόχο της παραγωγής της αυτόν τον μήνα, αφού ανακοίνωσε περικοπές 500.000

βαρελιών την ημέρα (bpd), ή 5% της παραγωγής πετρελαίου, μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ΟΠΕΚ+ είχε ανακοινώσει μια συνδυασμένη μείωση κατά περίπου 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μια αιφνιδιαστική απόφαση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «μη συνετή».

Σύμφωνα με τον Νόβακ, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 515 εκατ. τόνους (10,3 εκατομμύρια bpd) φέτος από 535 εκατ. τόνους το 2022, όπως αναφέρει έκθεση του Reuters.

Ερωτηθείς εάν ο όμιλος χρειάζεται να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο Νόβακ δήλωσε: «Λοιπόν, όχι, φυσικά όχι, διότι πήραμε απόφαση (για τη μείωση) μόλις πριν από έναν μήνα και θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο για τις χώρες που έχουν ενταχθεί». Όπως είπε, η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα μετά την πανδημία ήταν «πιθανώς χαμηλότερη» από ό,τι ανέμεναν αναλυτές και εμπειρογνώμονες.

Ο Νόβακ δήλωσε ακόμη ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένει ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μετά τις περικοπές, παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Η γνώμη μου είναι ότι τώρα η αγορά είναι ισορροπημένη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις που ελήφθησαν νωρίτερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δική μας μείωση και τις μειώσεις που είδαμε σε άλλες χώρες» κατέληξε ο Νόβακ.

Keywords
Τυχαία Θέματα