Μόσχα: «Πυρηνικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν κινδυνεύει το ίδιο το κράτος»

Για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα προσπάθησε το Κρεμλίνο να κατευνάσει τους αυξανόμενους φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Bloomberg, σε έγγραφο που κυκλοφόρησε μεταξύ των διπλωματών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη Ρώσοι διπλωμάτες διευκρίνιζαν ότι η χρήση πυρηνικών εναντίον συμβατικών δυνάμεων θα γινόταν μόνο εάν διακυβευόταν η ύπαρξή της.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδείνωσε τους φόβους

για κλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί τα τμήματα της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει παράνομα.

Ενώ η πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας τής επιτρέπει να «καταφύγει υποθετικά στα πυρηνικά όπλα», μια επίθεση θα εξαπολυθεί μόνο ως απάντηση στη χρήση από άλλη χώρα ή εάν «η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο», σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επισημαίνει: «Το πιο άμεσο καθήκον είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων».

Οι υπαινιγμοί του Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών -μαζί με πιο σαφείς απειλές από άλλους αξιωματούχους του Κρεμλίνου- προκάλεσαν καταγγελίες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς και συγκαλυμμένες επικρίσεις από την Κίνα και την Ινδία. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικής ισχύος στην Ευρώπη, στις πιο άμεσες αναφορές του μέχρι στιγμής σχετικά με την ανάγκη να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν διεθνείς επιθεωρητές επισκέφτηκαν την Ουκρανία αφού η Ρωσία κατηγόρησε το Κίεβο για την κατασκευή «βρώμικης» βόμβας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι την Τετάρτη στην Αίγυπτο. Αν και οι παρατηρητές δεν βρήκαν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τον ρωσικό ισχυρισμό, είπε ότι οι κατηγορίες προκάλεσαν ανησυχία.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί έγιναν ως μέρος ενός αφηγήματος που οδηγεί στη χρήση πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Γκρόσι στη συνάντηση της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, προσθέτοντας: «Ξαφνικά το θεωρούσαμε αυτό ως μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Το σημείωμα της Ρωσίας προς τον ΙΑΕΑ κυκλοφόρησε αργά χθες, καθώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ετοιμάζονται να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όπλα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για ένατο μήνα.

Οι συνομιλίες που επικεντρώνονται στην επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας New START του 2021 αναμένεται να συγκληθούν στο Κάιρο εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Ρωσία απέκλεισε τον Αύγουστο τους επιθεωρητές των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις  της πυρηνικών όπλων, επικαλούμενη περιορισμούς στη χορήγηση βίζας και ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Ρώσους που, όπως είπε, καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση στις ΗΠΑ.

Στο σημείωμα του ΙΑΕΑ, η Ρωσία επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τις ατομικές εντάσεις, καλώντας τα άλλα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα «να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες προσπάθειες να παραβιάσουν ζωτικά συμφέροντα του άλλου, ισορροπώντας στο χείλος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα