Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον στα μικρά παιδιά
Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν, αναφέρει σε νέα μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως αναφέρει, πολλοί γονείς ανησυχούν
Αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία για τον αντίκτυπο της Όμικρον στα παιδιά, επισημαίνει ότι «αρκετές χώρες αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά παιδιών που νοσηλεύονται καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί επίσης να εισαχθούν στο νοσοκομείο και τα μωρά. Η ανάλυση όμως των βρετανικών δεδομένων, και σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, δείχνει πως η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από μια νέα Ν. Αφρικανική ανάλυση των νοσηλειών των παιδιών».
«Ίσως είναι καλό», συνεχίζει, «να εξηγήσουμε τη διαφορά στην κλίμακα των εισαγωγών. Δηλαδή, καθώς έχουμε πολύ υψηλό αριθμό μολύνσεων λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον, είναι λογικό να έχουμε και υψηλότερο αριθμό εισαγωγών. Η αύξηση δηλαδή στις εισαγωγές περιγράφει απλά την τρέχουσα επιβάρυνση στα νοσοκομεία, και όχι απαραίτητα τη νοσηλεία παιδιών λόγω σοβαρής συμπτωματολογίας. Να θυμίσω επίσης πως και στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν εμβολιάζονται. Ταυτόχρονα, να μην ξεχνάμε πως τα πολύ μικρά παιδιά έχουν εκτεθεί σε πολύ μικρότερο αριθμό λοιμώξεων. Άρα δεν έχουν ούτε υψηλά ποσοστά διασταυρούμενης ανοσοπροστασίας έχοντας νοσήσει σε προηγούμενες λοιμώξεις με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσης πως η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα στα παιδιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Αλλά κοιτώντας τα στοιχεία από τις εισαγωγές, τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο, δεν νοσούν τόσο σοβαρά όσο αυτά που εισήχθησαν κατά τα προηγούμενα κύματα». Και προσθέτει:
Τι γνωρίζουμε όμως έως τώρα για τον αριθμό των εισαγωγών, την ένταση και τη διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών που κόλλησαν την Όμικρον; Όπως αναφέρει μια ανάλυση από περίπου 140 νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι από όσους νοσηλεύτηκαν με Όμικρον και ήταν ηλικίας κάτω των 17 ετών, περίπου το 42% ήταν ηλικίας κάτω του ενός έτους, σε σύγκριση με το 30% κατά τα προηγούμενα κύματα. Το 42% αναφέρεται σε εισαγωγές από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και μέσα Ιανουαρίου. Όπως και στη Ν. Αφρική, έτσι και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν πως τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν, χρειάστηκαν οξυγόνο λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν κολλήσει την παραλλαγή Δέλτα.
Τα στοιχεία από την Αγγλία, επίσης, δείχνουν πως στην ηλικιακή ομάδα 2-17 ετών νοσηλεύτηκαν στην εντατική 20 παιδιά που όλα ήταν ανεμβολίαστα. Οι παιδιατρικές εισαγωγές στην Αγγλία είχαν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας (λιγότερο από δύο ημέρες κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με το πρώτο κύμα που τα παιδιά νοσηλεύονταν για περίπου μία εβδομάδα. Επίσης, στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, που ανέλυσαν περίπου 50 περιπτώσεων βρεφών που εισήχθησαν με κορονοϊό, δείχνουν πως λίγες φορές χρειάστηκε οξυγόνο. Για παράδειγμα, μόνο το 11% των παιδιών κάτω του ενός έτους χρειάστηκαν οξυγόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προηγούμενα κύματα ήταν γύρω στο 20%. Στην πραγματικότητα, πάνω από τα μισά βρέφη έμειναν στο νοσοκομείο για να παρακολουθήσουν την πορεία τους και δεν χρειάστηκαν καθόλου θεραπεία.
Ο κ. Μόσιαλος επίσης επισημαίνει ότι «οι οδηγίες για την εισαγωγή κάποιου στο νοσοκομείο είναι διαφορετικές ανά ηλικία και διαφέρουν για τα βρέφη με πυρετό. Οπότε να μην ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για αυξημένες εισαγωγές, πρέπει να συγκρίνουμε και τη συμπτωματολογία και τη διάρκεια νοσηλείας αλλά και το εάν χρειάστηκαν θεραπεία. Για την ώρα τα στοιχεία από την Αγγλία για τα πολύ μικρά παιδιά, δείχνουν μια ήπια συμπτωματολογία, με κάποιο ίσως πυρετό και βήχα. Για παράδειγμα, ας δούμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έναν πολύ κοινό ιό που προσβάλει πολλά παιδιά βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα ποσοστά εισαγωγών στα παιδιά κάτω των 5 ετών, εάν τα συγκρίνουμε με τα ποσοστά εισαγωγών που προκαλεί επί του παρόντος η Όμικρον στην Αγγλία σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η εικόνα που έχουμε για τις ήπιες λοιμώξεις στα παιδιά είναι διαφορετική στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Εκεί, έχει καταγραφεί ένας σχετικά υψηλότερος αριθμός εισαγωγών παιδιών και ειδικότερα σε αυτά κάτω των 4 ετών, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα. Η προκαταρκτική υγειονομική έκθεση αναφέρει ότι “η πιθανώς αυξημένη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην αύξηση των ποσοστών νοσηλειών στα παιδιά ≤ 11 ετών, σε σχέση με τους ενήλικες και τα παιδιά 12-17 ετών”. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτή η ανάλυση βασίζεται μόνο στις συνολικές εισαγωγές, όχι στο πόσα παιδιά χρειάστηκαν θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αναπνευστική υποστήριξη».
Τέλος, ο κ.Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία από μια πρόσφατη μετα-ανάλυση με αντικείμενο το μακροχρόνιο σύνδρομο Covid, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα παιδιά, εάν νοσήσουν, έχουν μακροχρόνια μικρότερες επιπτώσεις, όσον αφορά στην κόπωση, σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης, φαίνεται πως δεν υπήρχε σημαντική επίπτωση της λοίμωξης σε γνωστικό επίπεδο στα παιδιά που νόσησαν (ενώ υπήρξε στους ενήλικες).
«Είναι σημαντικό», καταλήγει, «να θυμόμαστε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες και πως έχουμε στοιχεία πως τα αντισώματα περνάνε στα βρέφη και μέσω του θηλασμού. Ας προσπαθήσουμε όλοι να προστατεύσουμε ενεργά τους δικούς μας ανθρώπους, όλων των ηλικιών».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νεκρός σε τροχαίο ο γιος του Αλέξη Γιαννόπουλου
- AEGEAN: Αναστέλλονται οι πτήσεις προς Βηρυτό
- SZ: "O σωτήρας της Θεσσαλονίκης"
- Εκπτώσεις: Ανοικτά αυτή την Κυριακή τα καταστήματα- Το ωράριο
- Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για την αποτέφρωση: Ο τρόπος διάθεσης του σώματος μετά θάνατον είναι πράξη πολιτισμού
- Το τελευταίο βράδυ του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία – «Το τένις συνεχίζεται»
- Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον: Τhe party is over…
- AEGEAN: Αναστολή πτήσεων προς και από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού
- AEGEAN: Αναστολή πτήσεων προς και από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον στα μικρά παιδιά
- Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις μετά τα επεισόδια με αντιεξουσιαστές των καταλήψεων
- Λήγει η προθεσμία εμβολιασμού των άνω των 60 – Το 90% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού
- Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία για τα συμφέροντά της εκμεταλλεύεται την Ορθοδοξία
- ΝΔ: Ο Πολάκης μετά τη Δικαιοσύνη απειλεί και αστυνομικούς που έκαναν έλεγχο στην ταβέρνα που τρώει
- AEGEAN: Ανακοίνωση σχετικά με τις πτήσεις προς και από το Αεροδρόμιο της Βηρυτού
- Ηλιόπουλος: Τώρα και όχι τον Μάιο η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Φλώρινα: Κυβερνητικό κλιμάκιο για τις ζημιές του σεισμού της 9ης Ιανουαρίου
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον στα μικρά παιδιά
- Λήγει η προθεσμία εμβολιασμού των άνω των 60 – Το 90% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού
- Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις μετά τα επεισόδια με αντιεξουσιαστές των καταλήψεων
- Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα
- Φλώρινα: Κυβερνητικό κλιμάκιο για τις ζημιές του σεισμού της 9ης Ιανουαρίου
- ΝΔ: Ο Πολάκης μετά τη Δικαιοσύνη απειλεί και αστυνομικούς που έκαναν έλεγχο στην ταβέρνα που τρώει
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία για τα συμφέροντά της εκμεταλλεύεται την Ορθοδοξία
- AEGEAN: Ανακοίνωση σχετικά με τις πτήσεις προς και από το Αεροδρόμιο της Βηρυτού
- Ηλιόπουλος: Τώρα και όχι τον Μάιο η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον και τα μικρά παιδιά
- Στη 12η θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα για τους ψηφιακούς νομάδες
- Θεσσαλονίκη: 27 συλλήψεις για επεισόδια σε πορεία
- Στην τελική ευθεία οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια
- Ρ. Μέτσολα: Ήρθε η ώρα να αναλάβει γυναίκα την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- ΑΠΕ: Στα ύψη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις
- Υδρατμοί στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 150 ετών φωτός από τη Γη
- Νεκρός σε τροχαίο ο γιος του Αλέξη Γιαννόπουλου