Ν. Βούτσης: Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής

Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με διατήρηση πλαφόν για είσοδο στη Βουλή και χωρίς μπόνους, τάχθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ν. Βούτσης. “Τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ραδιοσταθμό “ΑΘΗΝΑ 9.84”.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση υπογράμμισε πως “…υπάρχουν ταυτόχρονα μετά την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης τρία ζητήματα.

Το ένα είναι το κυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι ανοικτό και για το οποίο πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα το 15% της ΔΕΗ, το άλλο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας –ο αναπτυξιακός νόμος ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και έρχονται αναπτυξιακά σχέδια- και το τρίτο είναι το θεσμικό ζήτημα. Πρέπει να τα βλέπουμε και τα τρία μαζί και να μην υπερκαλύπτει το ένα το άλλο ή να υπάρχει μονομέρεια”.

Για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι τα πράγματα είναι πιο σαφή και συμπλήρωσε: “Θα κληθεί κάθε κόμμα και άρα και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πολύ καθαρά την πρότασή του, με βάση και την εξαετή εμπειρία του, όχι μόνο θεωρητικά… Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους. Γιατί τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν, ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες… Η κουβέντα που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν επί σχημάτων που η ίδια η ζωή ήρθε να τα βάλει στα δικά της όρια…”.

Συμπλήρωσε για τη συνταγματική αναθεώρηση πως “…και με την εμπειρία της εξαετούς κρίσης, θα έρθουν στην επιφάνεια όλα τα παλιότερα, αλλά ίσως και νεότερα ζητήματα, τα οποία βρίσκονταν στην ιδεολογία και στο θεσμικό οπλοστάσιο κάθε κόμματος. Στις τελευταίες τρεις ακροάσεις δικαστικών που κάναμε, φαίνεται ότι το θέμα του συνταγματικού δικαστηρίου τους απασχολεί πάρα πολύ, που μπορεί να πρέπει να μην μπει…”.

Για το Ελληνικό ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει 100% μητροπολιτικό πάρκο και πρόσθεσε: “Η σύμβαση που φαίνεται ότι θα υπογραφεί τελικά –το Νοέμβριο θα γίνει αυτό- προβλέπει αρκετές και σοβαρές βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτή είναι μία λύση. Δηλαδή, θα υπάρξει ένα μητροπολιτικό πάρκο από 42%–50% της έκτασης που θα είναι ένα από τα 2–3 μεγαλύτερα της Ευρώπης, θα είναι ανοικτό από μπροστά, θα είναι ανοικτή η παραλία. Άρα, ως εκ τούτου, η επιλογή που είχε η κυβέρνηση ήταν ή να σταματήσει και να καταγγείλει τη διαδικασία που είχε γίνει και να ξεκινήσει μια νέα ενός διεθνούς διαγωνισμού που θα έφτανε σε 2–3 χρόνια σε μια νέα συμφωνία ή να βελτιώσει την υπάρχουσα. Θεωρώ πως κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν πολλά δημόσια έργα, θα υπάρξει ανάπτυξη με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Δεν είναι ό,τι καλύτερο… Όσον αφορά στο τίμημα, μπορεί στο τέλος να είναι πολύ καλό… Ως μηχανικός η ένστασή μου είναι κατά πόσο αυτή η τεράστια δομημένη επιφάνεια που σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σε εκείνη την περιοχή, στη μεγάλη κρίση στο χώρο της οικοδομής θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει…”.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: “Ανησυχούσαμε από πέρυσι το καλοκαίρι και ανησυχούσαμε και όταν αυτά τα υπονοούσαν από τη φάση του μέιλ Χαρδούβελη και πιο πριν, ότι το ΔΝΤ και άλλοι θεσμοί ξύνονται πάντα στην γκλίτσα της μεγέθυνσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό το θέμα επανέρχεται συνέχεια. Ελπίζω το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό περίπου ζήτημα, να μας βοηθήσει να μην αντιμετωπιστεί σαν ελληνική ιδιαιτερότητα και η υπάρχουσα μεσαιωνική κατάσταση στην πραγματική αγορά εργασίας γίνει χειρότερη. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ανησυχώ. Το θέμα είναι πώς θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή άμυνα όχι κατά μόνας, αλλά συνολικά ως ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα”.

Αναφερόμενος στις απουσίες υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις απέδωσε σε ταξίδια στο εξωτερικό ή και σε προεργασία για νομοθετήματα, αν και έκανε λόγο για αδικαιολόγητες απουσίες. Πρόσθεσε ότι “στην προηγούμενη φάση υπήρχε ένας τρόπος που βόλευε πολύ τους υπουργούς, αλλά όχι τους βουλευτές. Πηγαίναμε συγκεκριμένες ημέρες. Εγώ ως υπουργός ήξερα ότι τη Δευτέρα θα μαζεύονταν οι ερωτήσεις που με αφορούσαν για να απαντήσω και άλλοι άλλες ημέρες. Προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε, αλλά ίσως επανέλθουμε σε αυτή τη μέθοδο. Νομίζω ότι το ποινολόγιο που προληπτικά ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης θα πρέπει να είναι η τελευταία καταφυγή. Ότι θα πρέπει να γίνει κάτι, πρέπει, για να είναι πιο ζωντανή η Βουλή… Είναι κακό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να υπάρχει αυτή η μεγάλη αδυναμία… Η ώρα του πρωθυπουργού έχει χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες, διότι υπήρχαν πολλές υποχρεώσεις στο εξωτερικό…”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα