ΝΑΤΟ- Στόλτενμπεργκ: Λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ για να μπει στο ΝΑΤΟ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

«Η

θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Tην ανάγκη να «υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» από την ΠΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία».

Ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης .

«Αναφορικά με τη Ρωσία στη συζήτηση υπογράμμισα ότι οι κριτικές παρατηρήσεις μέσα στο Συμβούλιο πρέπει να λέγονται απευθείας με την Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ενώ όσον αφορά την κρίση του Νότου, ανέφερε ότι έκανε μια σειρά προτάσεων, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα