Ν.Μπακατσέλος: Περιμένει απάντηση από την BSH για να ζωντανέψει το εργοστάσιο “Πίτσος” στο Ρέντη

Ο επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Pyramis, κατέθεσε προσφορά στους Γερμανούς για να νοικιάσει το εργοστάσιο κατασκευής ψυγείων και κουζινών που διαθέτει στο Ρέντη η BSH (πρώην ΠΙΤΣΟΣ).
Το ενδιαφέρον του επιχειρηματία εστιάζεται στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, μέρος των οποίων επιδιώκεται να προέρχεται μετά από σχετική

συμφωνία και από παραγγελίες της BSH.

Η BSH, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα παραχωρήσει το δικαίωμα στο ελληνικό εργοστάσιο να παράγει για λογαριασμό της κάποιους όγκους προϊόντων για διάστημα 1-2 ετών. Έτσι θα γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα δραστηριότητα του Έλληνα επιχειρηματία, με νέα σειρά προϊόντων ελληνικής παραγωγής, πιθανόν με νέο σήμα αφού η BSH δεν προβλέπεται να παραχωρήσει τα σχετικά δικαιώματα.

Η μονάδα είναι πλήρως λειτουργική και το ανθρώπινο δυναμικό έτοιμο να πιάσει και πάλι δουλειά. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έγινε στο προσωπικό και στη διοίκηση του εργοστασίου, ο κ. Μπακατσέλος έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού, που σήμερα έχει μπει στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου περιμένοντας να αποζημιωθεί.

Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του εργοστασίου έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τη λειτουργία του και να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους. Το πακέτο εθελουσίας που προσφέρει η BSH περιλαμβάνει τη νόμιμη αποζημίωση στο 100%, συν 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης σε αυτή και έναν επιπλέον χρόνο ιδιωτικής ασφάλισης για τον ίδιο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας του.

Σημειώνεται ότι η  Pyramis Μεταλλουργική είναι μία παλιά ελληνική εμπορική και βιομηχανική επιχείρηση που παράγει και εμπορεύεται προϊόντα για κουζίνα και μπάνιο. Διαθέτει θυγατρική στη Γερμανία την Pyramis Deutschland GmbH. Το 2019 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε σε 57,880 εκατ. ευρώ από 59,041 εκατ. ευρώ το 2018. Η εταιρεία είχε το 2019 καθαρά κέρδη 194 χιλιάδες ευρώ.

Το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977 και βρέθηκε στο επίκεντρο πριν το 2017 που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν έγινε η αναδιάρθρωση στον όμιλο σε συνέχεια της αποχώρησης της Siemens από το αρχικό μετοχικό σχήμα της μητρικής. Στη μονάδα του Ρέντη, σε πρώτη φάση διεκόπη η παραγωγή ψυγείων και όταν άρχισε η παραγωγή κουζινών νέας γενιάς σταμάτησε και η άλλη γραμμή παραγωγής. Η εταιρεία επέλεξε να παράγει σε Πολωνία, Τουρκία και Κίνα.

Στο τέλος του 2020 υλοποιήθηκε η απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας  να κλείσει τη μονάδα και να μεταφέρει τη δραστηριότητα που είχε απομείνει στην Τουρκία. Με κυβερνητική παρέμβαση επιχειρήθηκε ανάκληση της απόφασης της γερμανικής BSH. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς  η πρόθεση της BSH να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη από το 2017, οπότε και υλοποιήθηκε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην εταιρεία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα