ΝΔ-Τζαβάρας: Αποστάσεις από Όρμπαν – Πρωτοφανές Πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται με τραπεζίτες

“Με τις πράξεις και τις ιδέες του, ο κ. Όρμπαν έχει διαφοροποιηθεί από το ιδεολογικό πλαίσιο που έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και κυρίως η Νέα Δημοκρατία”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” σχετικά με την αντιπαράθεση στην ευρωπαϊκή Δεξιά με επίκεντρο τις επιθέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

“Νομίζω

ότι πρέπει να κρατήσει(το ΕΛΚ) αποστάσεις από συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες που δεν δίνουν την αίσθηση ότι κινούνται στο πλαίσιο του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. Όποιος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει με τη συμπεριφορά, με τη λογική και τις ιδέες του να επιβεβαιώνει τις αξίες και τις αρχές που έχουν οδηγήσει όλα τα κόμματα που ανήκουν σε αυτή την “οικογένεια” των κομμάτων στο να είναι μαζί. Αυτή η ομάδα καθημερινά πρέπει να επιβεβαιώνεται από τις πράξεις και από τις ενέργειες που ουσιαστικά αποδίδουν το νόημα και το μήνυμα των πολιτικών ιδεών για τις οποίες αγωνιζόμαστε”, επισήμανε ο κ. Τζαβάρας.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να διαγραφεί ο κ. Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: “Δεν είμαι υπέρ διοικητικών μέτρων, ούτε μπορώ να διατυπώσω άποψη στο θέμα αυτό, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε επί παντός του επιστητού”. Χαρακτήρισε τις προσεχείς ευρωεκλογές ως τη “τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη” και επίσημανε: “είναι ο ευρωσκεπτικισμός, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός, εδώ είναι που πρέπει να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, όλα τα κόμματα της φιλελεύθερης ιδεολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να πάρουν απάντηση όλοι αυτοί και για να το κάνουμε έμπρακτα πρέπει να φύγουμε μπροστά με την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.

“Το πρόβλημα είναι η προστασία των δανειοληπτών και όχι η προστασία των σπιτιών”

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, ο κ. Τζαβάρας εξέφρασε την άποψη ότι “υπάρχει ένας λαϊκισμός, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι του σημείου να διαστρέφει την πραγματικότητα του προβλήματος”.

“Το πρόβλημα είναι η προστασία των δανειοληπτών και όχι η προστασία των σπιτιών. Δεν είμαι αντίθετος στο μέτρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα “κόκκινα δάνεια” όμως -κι αυτό που μας οδηγεί να σκεφτούμε ως πρόβλημα το “κόκκινο δάνειο”- είναι ο ιδιωτικός δανεισμός, ο οποίος έχει φτάσει σε αυτά τα ανεξέλεγκτα επίπεδα, επειδή ξαφνικά, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν μειωθεί κατά τρόπο απρόβλεπτο και βίαιο τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να προσαρμόσει τις οφειλές ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων όλων των πολιτών, χωρίς να κάνει διάκριση σε “κόκκινους”, σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή ιδιοκτήτες πρώτων κατοικιών. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας”, εξήγησε.

Διερωτήθηκε, δε “με ποιο δικαίωμα ο πρωθυπουργός της χώρας συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες, από πού έχει προκύψει αυτή η αρμοδιότητα;”, για να προσθέσει: “Είναι αδιανόητα πράγματα. Θα μπορούσε να πάρει τη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με τις τράπεζες το κράτος, η κυβέρνηση και μάλιστα ο πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτά είναι πρωτόγνωρα, αδιανόητα πράγματα”.

Ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε ότι όλα τα εισοδήματα έχουν κατά 50% μειωθεί, αλλά αυτά που δεν έχουν μειωθεί είναι οι τόκοι. “Θα πρέπει να μπει ένα όριο στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εκτοκίζουν τους τόκους, θα πρέπει να μπει ένα όριο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κι αυτό είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης που αφορά συνολικά τους πολίτες”.

Σχετικά με την αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών για το ύψος των πλεονασμάτων ανέφερε: “Ο κ. Τσακαλώτος, κι αυτό δεν έχει διαψευστεί, είπε πως αν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θα υποστηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, όταν ζητήσει από τους εταίρους τη μείωση του πλεονάσματος”. Σχολιάζοντας την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης είπε: “Έχουμε μια κυβερνητική, πρωθυπουργική μηχανή παραγωγής διαψεύσεων και κυρίως μια μηχανή εκτόξευσης ύβρεων και συκοφαντιών εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς έχει μετατραπεί το Μαξίμου σε αυτό το χαλκείο”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα