Νέα, πιο θερμή η σχέση Ελλάδας -Ιταλίας – Η κοινή δήλωση Τσίπρα – Τζεντιλόνι

Τα βασικά σημεία της ανανεωθείσας συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Πάολο Τζεντιλόνι με κοινή δήλωσή τους μετά την πρώτη διμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Ιταλίας.

«Η σημερινή πρώτη Διμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί

την επανέναρξη των διμερών σχέσεών μας και της συνεργασία μας. Εμείς, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. παόλο Τζεντιλόνι μαζί με τους Υπουργούς μας, είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε τις κύριες γραμμές αυτής της ανανεωθείσας συνεργασίας.

Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων συμφωνήσαμε να διεξάγουμε συχνές επαφές και διαβουλεύσεις όπως ορίζουν προνομιακές σχέσεις μας και τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας αναφορικά με τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ιδίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα και η Ιταλία επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το σύνολο των προϋποθέσεων και με βάση την αρχή της ανεξαρτησίας.

Η Ελλάδα και η Ιταλία πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της, σύμφωνα με τη Δήλωση της Ρώμης που εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου 2017. Η Ιταλία και η Ελλάδα δεσμεύονται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα θετικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και θα ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να συμβάλουν σε μια ασφαλή, ευημερούσα, ανταγωνιστική και κοινωνικά υπεύθυνη Ένωση, στην οποία οι πολίτες μας έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική και κοινωνική ανέλιξη και οικονομική ανάπτυξη.

Οι χώρες μας υποστηρίζουν μια περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε., ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ιταλία και η Ελλάδα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε., ως μια πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ουσιαστικής συμβολής στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με σκοπό να καταστήσουμε την Ε.Ε. έναν αποτελεσματικό παγκόσμιο παράγοντα και έναν αξιόπιστο φορέα ασφάλειας. Για το σκοπό αυτό, συμμεριζόμαστε επίσης το ενδιαφέρον ως προς την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης για την άμυνα, σε συνεργασία και πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια και δεσμεύσεις.

Οι δύο κυβερνήσεις καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της, τις πράξεις βίας και κάθε είδους επίθεση εναντίον αθώων πολιτών στην Ευρώπη και αλλού. Επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και ζητούν πιο συντονισμένες και αποφασιστικές ενέργειες.

Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τη μετανάστευση ως μια δομική, πολύπλοκη και πολύπλευρη ευρωπαϊκή πρόκληση που συνδέεται με μια σειρά παραγόντων και αιτίων που κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο Ε.Ε. για μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την άμβλυνση της μεταναστευτικής πίεσης στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι δύο χώρες μας δεσμεύονται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης μιας μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που θα πρέπει να βασίζεται σε δίκαιη κατανομή των βαρών και στις αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας σε επίπεδο Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών ευρωπαϊκών μηχανισμών επανεγκατάστασης και επιστροφής.

Μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη είναι κοινός στόχος. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, να διερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τη νεολαία.

Οι οικονομίες μας είναι ιδιαίτερα αλληλένδετες. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό όγκο των ελληνικών επενδύσεων στην Ιταλία και των ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων, και να προωθήσουμε τη συνεργασία σε κοινές πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες.

Και οι δύο χώρες θεωρούν τον ενεργειακό τομέα ως βασικό στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές. Για το σκοπό αυτό, υπογράφηκε σήμερα κοινή δήλωση με στόχο τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, η οποία τώρα δημοσιεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Τονίζουμε επίσης τη σημασία των μεταφορών και του διαμετακομιστικού εμπορίου, με στόχο τη δημιουργία ενός συνεκτικού, πολυτροπικού και περιβαλλοντικά βιώσιμου δικτύου μεταφορών.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι οι δύο χώρες είναι πολύ δημοφιλείς και ελκυστικοί προορισμοί για τον διεθνή τουρισμό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για την περαιτέρω επέκταση του ρόλου μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν μια ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση και μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα στην προώθηση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των προδιαγραφών ποιότητας του ευρωπαϊκού στόλου, καθώς και την απελευθέρωση της ναυτιλιακής αγοράς.

Από τις δύο χώρες μας προήλθαν ορισμένα από τα σημαντικότερα πνευματικά επιτεύγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και έτσι η Ελλάδα και η Ιταλία αναγνωρίζονται ευρέως ως ιδρυτικές συντελεστές της ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Προκειμένου να προστατευθεί η κοινή μας κληρονομιά, μόλις υπογράφηκε εδώ στην Κέρκυρα ένα διμερές Μνημόνιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου έργων και αντικειμένων τέχνης.

Η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας χρονολογείται από την Αρχαιότητα και αποτελεί μέρος της καλά εδραιωμένης και ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και λαών. Τα αρμόδια Υπουργεία θα διευκολύνουν τη διδασκαλία της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ιταλία. Θα καταβληθούν επίσης προσπάθειες για την αύξηση των ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με σκοπό την ενίσχυση της κινητικότητας. Για το σκοπό αυτό, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν σήμερα ένα Πρωτόκολλο για την περαιτέρω ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Συμφωνούμε στη διοργάνωση Διασκέψεων Κορυφής σε τακτική βάση. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την κατάλληλη συνέχεια στη συνεργασία μας, συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας, ευέλικτη και προσηλωμένη στο αποτέλεσμα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών.

Πολλαπλασιασμό επενδύσεων στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Τζεντιλόνι

Keywords
Τυχαία Θέματα