Νέο Eurogroup σήμερα – Με μνημόνιο ή χωρίς η στήριξη των οικονομιών; – Η Λαγκάρντ στηρίζει “Νότο” – Προς συμβιβασμό Γερμανία – Γαλλία
Μετά το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup (6 μ.μ. ώρα Ελλάδος) να καταλήξουν σε μια κοινή, ευρωπαϊκή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την ανόρθωση της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση των χωρών μελών της ευρωζώνης προκειμένου να απαλύνουν τις επιπτώσεις του κορoνοϊού στην οικονομία.
Θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο;
Στη 16ώρη μαραθώνια
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμένει τεταμένο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και θα υπάρξει συμβιβασμός.
Οι νότιοι βάζουν εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποδέχονται να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους σκληρούς της ευρωζώνης τους και ειδικά την Ολλανδία που δεν θέλει να ακούει ούτε τη λέξη ευρωομόλογο.
Έκπληξη ωστόσο αποτελεί η στάση των Γερμανών οι οποίοι φαίνεται πως έχουν έρθει κοντά με την Γαλλία και κινούνται περίπου «από κοινού και συντονισμένα». Από αυτό το μέτωπο ελπίζουν πολλοί ότι θα έρθει η λύση.
Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η κοινή θέση των Υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Κάλεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Βεβαίως η “γλώσσα” δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ζήτησε να καταλήξουν όλες οι πλευρές σε μία “φιλόδοξη συμφωνία”, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του μίλησε για έναν “καλό συμβιβασμό για όλους τους πολίτες”.
Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν μαζί τη βέλτιστη πολιτική απάντηση ενάντια σε ένα κοινό σοκ για το οποίο κανείς δεν είναι υπεύθυνος», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι απλοί εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι τώρα με την μεγαλύτερη απειλή από τη δεκαετία του 1930 και πρέπει να αποφευχθεί η μείωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και η απώλεια των θέσεων εργασίας.
«Η πλήρης ευθυγράμμιση των δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών – και η ισότιμη συμμετοχή στην μάχη κατά του κορωνοϊού – είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε την παραγωγική μας ικανότητα και την απασχόληση».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
Οι άλλες προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά. Οι όροι για την πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές παραμένουν ένα αγκάθι. (με Μνημόνιο αλλά χωρίς Τρόικα;)
Μία άλλη επιλογή είναι η χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.
Το τρίτο μέτρο είναι η στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύει.
Η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη είναι μία ακόμη πρόταση, όπως και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.
Ο ΚΟΝΤΕ ΣΤΗΝ BILD
“Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας”, είπε μεταξύ άλλων σε συνένευξή του στην Bild o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Ο Κόντε ζήτησε επίσης την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: “Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους”, πρόσθεσε.
“Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί”, τόνισε.
Η ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ο μήνυμα ότι το Eurogroup πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ότι «τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε εργαλεία για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουμε το νέο σχέδιο ανοικοδόμησης», έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης του οποίου θα μοιραστούμε το κόστος για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» πρότεινε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αναγνώρισε: «Αυτό θα χρειαστεί πολλά χρήματα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι περιορισμένος και δεν θα είναι επαρκής. Πρέπει να βρούμε νέους, έκτακτους και αμοιβαίους τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του».
Περαιτέρω ανέδειξε πως «δεν είναι θέμα μόνο αλληλεγγύης μεταξύ μας, αλλά και κοινό συμφέρον όλων μας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο βαθύτατα διασυνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας» και σημείωσε ότι η κατάρρευση μίας χώρας θα είχε αναπόφευκτα δραματικές συνέπειες σε όλες τις υπόλοιπες
Η εκρηκτική μαραθώνια συνεδρίαση που προηγήθηκε
Η διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μπλόκαρε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις ολονύκτιες διαβουλεύσεις.
Κατά τη συνεδρίαση ήταν εμφανές, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπήρξαν διαμάχες ξανά. «Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι’», δήλωσε μία διπλωματική πηγή. Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί, περίπου στις 7 (ώρα Ελλάδας), ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ. Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.
Έως τώρα, οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παύλος Πολάκης: «Κι όλο το τερματίζει και όλο ανεβάζει level το χρυσό αγόρι»
- Οι δύο πιο βασικές βιταμίνες για ισχυρό ανοσοποιητικό
- Air France-KLM: Θα μειωθεί κατά περισσότερο από 90% η επιχειρησιακή ικανότητα
- Βγαίνει από το lockdown η Σλοβενία μετά το Πάσχα – Ποιες επιχειρήσεις και καταστήματα να ανοίξουν πρώτα
- Eκτίμηση – σοκ για Ελλάδα από κορυφαίο αναλυτή του Bruegel: Ύφεση πάνω από 10% και πιθανότητα τέταρτου Μνημονίου
- «Εμείς μένουμε στις θάλασσες. Εσείς μένετε σπίτι» (video)
- Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» εκλογές τον Σεπτέμβριο
- Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στη δυτική Θεσσαλονίκη
- Independent: Πώς η Ελλάδα ευθυγράμμισε την καμπύλη
- Παγκόσμια οικονομία: Θα χαθεί μία...«Ιαπωνία» μέσα στην επόμενη διετία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Οι εφημερίδες της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020
- Η Lufthansa χάνει 1 εκατ. ευρώ κάθε ώρα που περνάει εξαιτίας της πανδημίας
- Νέο Eurogroup σήμερα – Με μνημόνιο ή χωρίς η στήριξη των οικονομιών; – Η Λαγκάρντ στηρίζει “Νότο” – Προς συμβιβασμό Γερμανία – Γαλλία
- Die Welt: H «Στρατηγική Εξόδου» της Κομισιόν από τα μέτρα περιορισμού
- H JPMorgan απέλυσε στέλεχος που χρησιμοποιούσε εφαρμογή WhatsApp για θέματα της αγοράς
- Τελευταία Νέα BankWars
- Νέο Eurogroup σήμερα – Με μνημόνιο ή χωρίς η στήριξη των οικονομιών; – Η Λαγκάρντ στηρίζει “Νότο” – Προς συμβιβασμό Γερμανία – Γαλλία
- H JPMorgan απέλυσε στέλεχος που χρησιμοποιούσε εφαρμογή WhatsApp για θέματα της αγοράς
- Die Welt: H «Στρατηγική Εξόδου» της Κομισιόν από τα μέτρα περιορισμού
- Η Lufthansa χάνει 1 εκατ. ευρώ κάθε ώρα που περνάει εξαιτίας της πανδημίας
- Οι εφημερίδες της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020
- Μ.Εβδομάδα: Μόνο για ατομική προσευχή ανοιχτές οι Εκκλησίες 11.00-13.00 και τη Μ.Παρασκευή 13:00-17:00
- Ποιοι είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες που πεθαίνουν από τον κορονοιό;
- Η Κ.Λαγκάρντ τα “ψάλλει” στον ευρωπαικό Βορρά – “Πολιτική απάντηση απέναντι στο σοκ”
- Κομισιόν: Ενέκρινε 1,2 δισ. για ενισχύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης για να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: Σχέδιο για μείωση ΕΝΦΙΑ 25% για τους ιδιοκτήτες
- Όχι στη διανομή του Αγίου Φωτός από τους δήμους – Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί την Μεγάλη Εβδομάδα
- ESCALAR: έως και 1,2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης
- Πυρηνόκαρπα: Παγετός και βροχές χτυπάνε τα πυρηνόκαρπα Ημαθίας και Πέλλας
- Πετρέλαιο: Ισχυρά κέρδη στο πετρέλαιο με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ
- Δήμος Αθηναίων: Γραμμή υποστήριξης για εργασιακά θέματα
- Η καραντίνα κάνει «viral» τα έργα του Μπαγεστέρ
- Voucher στον εσωτερικό τουρισμό και άτοκα δάνεια στους κομιστές επιταγών
- 100.000 μερίδες Παγωτού από τη FRONERI Ελλάς στην Τράπεζα Τροφίμων
- Ενεργή συνεισφορά της PwC Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού