ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: «Τρόμαξαν» τις τράπεζες τα σενάρια κρατικοποίησης

Τα σενάρια κρατικοποίησης των τραπεζών οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι απώλειες για τις τράπεζες έφτασαν το 14,95%, ενώ ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε κάτω από τις 850 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών,

καθώς την Παρασκευή λήγει η παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Στις 844,46 μονάδες με πτώση 1,47% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο στα 69,8 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 69,4 εκατ. τεμάχια

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, καθώς φουντώνουν τα σενάρια κρατικοποίησης των Εθνική – Eurobank.

Αρνητικά πρωταγωνίστησε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχασε 14,94% και στα 1,31 ευρώ, με αποτίμηση 699,9 εκατ. ευρώ

Στο -11,68% τερμάτισε η Εθνική και τα 1,21 ευρώ , απώλειες 14,64% κατέγραψε η Πειραιώς, στην τιμή των 0,3090 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε στο -13,48%, στην τιμή των 0,5710 ευρώ.

Στον FTSE 25, η Ελλάκτωρ υποχώρησε 3,23% στα 1,80 ευρώ, ενώ η MIG διόρθωσε, με την πτώση στο -5,28% στη MIG, με τη μετοχή στα 0,39 ευρώ.

Στο +1,01% έκλεισε η Μέτκα με τιμή στα 8,99 ευρώ, ενώ μικρά κέρδη 0,48% σημείωσε η ΜΥΤΙΛ με τιμή 4,20 ευρώ.

Στο +0,41% έκλεισε ο ΟΤΕ στα 4,86 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ στο -1,08% και τα 5,48 ευρώ.

Όπως μετέδιδε από το πρωί το bankwars.gr, το γεγονός ότι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο «όριο» του «καλύπτω – δεν καλύπτω» το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν τον Μάιο, έχει δημιουργήσει – και λογικά – σενάρια κρατικοποίησης. Αν ισχύσουν αυτά τα σενάρια, για κάποιες από τις τράπεζες, απόλυτα λογικό είναι να χάσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι (αλλά και οι μεγαλομέτοχοι) ακόμα περισσότερα χρήματα από όσα έχουν χάσει μέχρις στιγμής «επιμένοντας τραπεζικά» στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το θέμα, όπως τίθεται, με τα νούμερα, είναι εξαιρετικά σοβαρό. Και λογικά, οι κάτοχοι τραπεζικών μετοχών, δικαιούνται, αν μη τι άλλο, μια σοβαρή ενημέρωση από τις διοικήσεις των τραπεζών. Κυρίως αυτών, που είναι στη λίστα των “βασικών υπόπτων”.

Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς για να έλθει η … καταστροφή; Το ερώτημα αυτό έχει βάση, καθώς, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, δε φαίνεται πως οι insiders έχουν ιδιαίτερα ανησυχήσει. Αν αυτοί έβλεπαν την καταστροφή που βλέπουν κάποιοι αναλυτές, λογικό δεν είναι να είχαν φύγει με… ελαφρά πηδηματάκια;

Ιδομεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα