Νίκας: Σε αναμονή η αγορά για την «αλλαγή φρουράς»

Πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Νίκας και την διαμόρφωση των δυνάμεων στον κλάδο, έχει προκαλέσει στην αγορά η πρόταση του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τις εμπλεκόμενες τράπεζες, για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας.

Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος προχωρεί στην κίνηση αυτή προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την αλλαντοβιομηχανία και να διασφαλίσει τα χρήματα που έχει επενδύσει εκεί. Σημειώνεται

ότι ο ίδιος -μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της εταιρίας- έχει επενδύσει στη Νίκας περί τα 7 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η κίνηση αυτή είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η Νίκας συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλές ζημίες, ενώ η καθαρή της θέση έχει καταστεί αρνητική.
Με βάση τις επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν ζημιές ύψους 4,2 εκατ. ευρώ και 3,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ κατά την 30 Ιουνίου του 2014 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας και του ομίλου υπερέβαιναν το κυκλοφορούν ενεργητικό τους κατά 53,1 εκατ. ευρώ και 60,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Επιπλέον, η καθαρή θέση τόσο της εταιρείας όσο και του ομίλου έχει καταστεί αρνητική (στοιχεία εξαμήνου), κατά 11,6 εκατ. ευρώ και 18,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι συνθήκες αυτές, όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής, «συνιστούν ουσιαστική αβεβαιότητα που ενδεχομένως δημιουργεί σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα». Περαιτέρω, η εταιρεία βάσει των οικονομικών καταστάσεων της 31 Δεκεμβρίου 2013, δεν πληρούσε συγκεκριμένους περιοριστικούς χρηματοοικονομικούς όρους οι οποίοι αφορούν το κοινό ομολογιακό δάνειο και έως την 30 Ιουνίου 2014 δεν κατέβαλε τους δεδουλευμένους τόκους ύψους περίπου ευρώ 1,4 εκατ. ευρώ ως όφειλε. Το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων γεγονότων έχει οδηγήσει στην ταξινόμηση του κοινού ομολογιακού δάνειου ύψους 36,8 εκατ. ευρώ και των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων 12,2 εκ. ευρώ στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, προσβλέπει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και σε συνακόλουθη αναδιάρθρωση του δανεισμού της, κάτι που σημειώνεται ότι συζητείται ως μοντέλο για όλο το φάσμα των ελληνικών εταιριών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Βασικός μέτοχος της Νίκας είναι η GCI Food Enterprise Ltd με ποσοστό συμμετοχής 67,48%, η Eurobank με 11,99% και η Del Mar Invest Ltd με ποσοστό συμμετοχή 5,07% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: FoodBusiness.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα