ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να μειωθεί άμεσα η φορολογία για πολίτες και μικρομεσαίους

Την άμεση και δραστική μείωση της φορολογίας για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Μην υποτιμάμε το γεγονός ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν. Δυόμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη,

η οποία αναγνώρισε ότι «ορθώς η κυβέρνηση προχωρά τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Είναι σωστό και αναγκαίο μέτρο στο σημείο που βρισκόμαστε».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «αντί όμως να κάνουμε ρυθμίσεις χρεών, που σημαίνει ότι ένας φορολογούμενος για 8,5 χρόνια (μέχρι το 2022) θα πληρώνει τα φορολογικά βάρη της περιόδου αυτής, ενώ παράλληλα θα έχει νέες επιβαρύνσεις, ας κάνουμε κάτι πιο δραστικό. Να μειώσουμε άμεσα και δραστικά τη φορολογική επιβάρυνση. Αυτό είναι το θετικό, δυνατό μήνυμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η βαριά φορολογία λειτουργεί επιβαρυντικά και ως προς τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα, αν θέλουμε να πάψει η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στις νέες επενδύσεις, πρέπει να μπει τέλος στη βαριά φορολογία. Οι επενδύσεις ήταν πέρσι στην Ελλάδα 12% του ΑΕΠ, και στην Ευρωζώνη 18%. Η καμπάνα που κτυπά η αγορά, οι μικρομεσαίοι και η Ε.Ε. μέσω της Task Force, δείχνει πλέον, το αδιέξοδο της υπερφορολόγησης».

Επιπλέον, η κ. Μπαγκογιάννη αναγνώρισε ως σημαντική παράμετρο για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας την ενίσχυση της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας «ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

«Δυστυχώς η προσαρμογή σε αυτό το μέτωπο είναι αργή πολύ αργή. Κατ΄ αρχήν το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι απόν από την αγορά. Αν και επισημαίνεται, ακόμη και στο προσχέδιο, ότι το κόστος χρήματος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκε, αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα στην αγορά» παρατήρησε η ίδια.

Όπως σημείωσε «ο ρυθμός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες συνεχίζει να είναι αρνητικός, στο -13,3% μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014. Αυτό δημιουργεί μια τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση εξοντώνει τις επιχειρήσεις, τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα