Α. Τσίπρας: Χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη η συμφωνία για τα F16 – Θεοδωράκης: Δεν δώσατε απαντήσεις

Εξηγήσεις για το ζήτημα της αναβάθμισης των F16 έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρήνης και συνέπειας.

«Εργαζόμαστε υπεύθυνα για το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», τόνισε και προανήγγειλε σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ελληνικού στρατεύματος.

«Βρισκόμαστε

σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι πολλές. Δεν μιλάμε για την αγορά νέων F16 αλλά για τον εκσυγχρονισμό αυτών που ήδη διαθέτουμε», εξήγησε.

«Από το 2009 επιτακτικό το αίτημα της αναβάθμισης των F16 από την ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Έχει κριθεί από την ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι ότι αναγκαία τώρα η αναβάθμιση των F16. Το κόστος της αναβάθμισης των F16 θα ενταχθεί σε ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του υπ. Εθνικής Άμυνας. Δεν προκύπτει νέα δαπάνη για την αναβάθμιση των F16. Αν αφήσουμε την αναβάθμιση των μαχητικών για αργότερα, θα είναι ακριβότερη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ

Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός οτι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή κατά τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και τη βάση της Σούδας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας:

“Απτό αποτέλεσμα η δήλωση του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της. Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου. Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις. Οπτικές ίνες, ναυπηγεία, υποδομές. Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Τέλος απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντιας του ΔΝΤ οτι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση”.

Θεοδωράκης: Εθνικά επιζήμια η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

“Εθνικά επιζήμια θέση” χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βάσης της Σούδας ερμηνεύοντας την ως θέση που δεν αξιοποιεί το “μεγάλο αυτό χαρτί της χώρας με οικονομικά ανταλλάγματα για τη κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον”.

“Η τοποθέτησή σας και σήμερα που λέει ότι δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε ή τέλος πάντων να προβληματιστούμε ή τέλος πάντων να δούμε τι γίνεται με την Σούδα ότι δεν είναι του παρόντος, νομίζω ότι είναι μια επιζήμια εθνικά θέση. Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί. Σε μια περίοδο ειδικά, που η Αμερική δυσκολεύεται στην περιοχή, που υπάρχουν εκρήξεις στην περιοχή, θα πρέπει, με βάση τη Σούδα, να εξασφαλίσουμε την ‘Άμυνα της χώρας, με οικονομικά ανταλλάγματα για την κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης στη δευτερολογία του.

Σχολιάζοντας τη γενική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια – με αιχμή τη συζήτηση για το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και το ταξίδι στις ΗΠΑ – υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη στην υπόθεση: Ποιο είναι το σχέδιο για την ‘Αμυνα, και ποιος το αποφασίζει και γιατί η Σούδα, σε αυτό το σχέδιο, φαίνεται ως μια μικρή υποσημείωση;

Αναφορικά με το θέμα της άμυνας της χώρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι “προφανώς στους μεγάλους τίτλους συμφωνούμε όλοι και η αξιωματική αντιπολίτευση και εμείς και εσείς για αυτά που λέμε για την ειρήνη, για την ασφάλεια στη περιοχή, για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων”, όμως – αντιπαρέβαλε – “δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν παρά τα στοιχεία που ανέφερε ο πρωθυπουργός και που δεν μας ήταν γνωστά βέβαια, όμως αυτό έπρεπε να είχε κάνει πριν το ταξίδι του στην Αμερική”.

Καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι υπερέβαλλε στις ανακοινώσεις του σχετικώς με το ταξίδι στις ΗΠΑ, είπε σκωπτικά προς τον πρωθυπουργό: “Υπερασπίζεστε τον κ. Τραμπ επειδή είπε ότι έχει σκέψεις για το χρέος και φτάσατε στο σημείο να διεκδικείτε και τα εύσημα γιατί στη ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα η Αμερική, κάτι που έχει αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια. Λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε και τους Αμερικανούς τουρίστες να έρχονται στη χώρα μας”.

Σχετικώς με τις αναφορές του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού, διερωτήθηκε “σε ποιά χώρα αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας όταν είπε στον κ. Τραμπ ότι ξεκίνησε η επένδυση στο Ελληνικό και σε ποιά χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις που λέει ότι ξεκίνησαν;” “Γιατί στη δική μας χώρα οι επενδύσεις ξεκινάνε στα χαρτιά αλλά δεν υπάρχουν ακόμα καθόλου δουλειές” είπε και πρόσθεσε ότι “οι επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής, οι επενδύσεις πρέπει να είναι τα μηχανήματα που θα δουλεύουν, οι δουλειές που θα αυξάνονται, και στη δική μας χώρα , αυτές οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα